КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2017 » Вересень » 27 » Майно, яке не може бути стягнуто у боржника
13:09
Майно, яке не може бути стягнуто у боржника
                 Майно, яке не може бути стягнуто у боржника
 


. Наш сайт вже дещо писали  про змінений у 2016 році Закон України «Про виконавче провадження» (від 2 червня 2016 року № 1404-VIII)   Але, як свідчать звернення багатьох   відвідувачів сайту, досить часто, в зв`язку з відкритими виконавчими провадженнями виникають проблеми, які нібито не мали б виникати, оскільки відповідні ситуації достатньо чітко прописані в законі і нібито не потребують роз`яснень навіть для неюристів. Та, на жаль, на практиці з`ясовується, що навіть самі державні виконавці не дотримуються багатьох чітких і простих норм свого профільного закону.

  Зокрема це стосується питання арешту деяких видів майна боржника і звернення стягнення на це майно. Законом України «Про виконавче провадження», а точніше, додатком до цього Закону визначений Перелік майна, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами.

  За цим додатком до Закону, який також є прямою та безпосередньою законодавчою нормою, стягнення за виконавчими документами не може бути звернено на зазначене у цьому Переліку майно, що належить боржникові — фізичній особі на праві власності або є його часткою у спільній власності, необхідне для боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні. Звісно, що крім майна та речей, що належать до предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, дорогоцінних металів та дорогоцінного, напівдорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах).

  Але з`ясовується що все ж окремі державні виконавці (з діями приватних ще нібито ні хто не стикався) досить часто, зловживаючи своїми владними повноваженнями і користуючись необізнаністю боржників і членів їх сімей, ігнорують цю норму Закону, арештовують майно, що входить до Переліку і якщо боржник не оскаржив вчасно такі незаконні дії держвиконавця до суду, звертають стягнення на це майно, тобто продають (як правило — за безцінь) і виплачують кошти за нього стягувачам та пускають на погашення виконавчого збору.

   Тому, щоб таких випадків поменшало, повідомляємо відвідувачам сайту про існування такого переліку і про його зміст.

Отже, не може бути накладено арешт і звернуто стягнення на таке майно:

  Предмети щоденного побутового особистого вжитку для задоволення щоденних фізіологічних та гігієнічних потреб (посуд, постільна білизна, засоби гігієни), речі індивідуального користування (одяг, взуття, всі дитячі речі).
  Лікарські засоби, окуляри та інші вироби медичного призначення, необхідні боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, за медичними показаннями.
  Меблі — по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім’ю.
Один холодильник на сім’ю.

Один телевізор, персональний комп’ютер на сім’ю, один мобільний телефон — на кожну особу.

  Щодо холодильника та комп`ютера, звісно варто добиватися, щоб виконавець залишав Вам з наявних у Вас більш новий, потужний і великий холодільник, більш новий та потужний комп′ютер. При цьому Вам варто посилатися на те, що для потреб всієї сім`ї є необхідними саме такі. Якщо виконавець не дослухається до такої Вашої вимоги (а він навряд дослухається), обов`язково вносьте відповідні зауваження до акту опису арештованого майна і можете оскаржити дії виконавця до суду. Звісно, що стосовно вибору між простим телефоном і «крутим» смартфоном, суд навряд пристане на Ваші вимоги, лише, якщо Ви не доведете, що смартфон Вам «життэво» необхідний, наприклад, для забезпечення інтернет-зв`язку у поїздках по підприємницькій діяльності (+ див. п. 7 Переліку). 

  Запас питної води, продукти харчування, необхідні для особистого споживання боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, — з розрахунку на три місяці або гроші, необхідні для придбання запасів питної води та продуктів харчування для боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні, — з розрахунку трикратного розміру мінімальної заробітної плати, що діє на день звернення стягнення, на кожну особу.

  Щодо цього пункту слід зазначити, що враховуючи діючий на цей час розмір мінімальної зарплати (3200 грн. на місяць), державний виконавець зобов`язаний при накладанні арешту залишити сім`ї боржника продукти харчування і запас питної води з розрахунку 9600 гривень на кожного члена сім`ї, враховуючи дітей та інших осіб, що перебувають на утриманні, не залежно від їх віку і зайнять. Якщо продуктів і запасу води в житловому приміщенні на цю суму не має, державний виконавець повинен залишити відповідні кошти (звісно, що не свої віддавати, а з наявних і знайдених у боржника та членів його сім`ї готівкою або знайдених на рахунках у боржника) і повинен про це зазначити у відповідних документах виконавчого провадження, копії яких надати боржникові. Якщо таке не відображено документально, сміливо оскаржуйте дії виконавця до суду. 

  Майно, необхідне для відправлення релігійних культів та ритуальних обрядів боржником, членами його сім’ї та особами, які перебувають на його утриманні, професійних занять боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні, якщо воно є єдиним джерелом доходу таких осіб, знаряддя особистої кустарної і ремісничої праці, книги.
  Паливо, необхідне боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування щоденної їжі та опалення (протягом опалювального сезону) житлового приміщення.

  Використовувані для цілей, не пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності, племінна, молочна і робоча худоба (по одній одиниці), кролики (дві пари), птиця (п’ять штук), корми, необхідні для їхнього утримання до вигону на пасовища. 

  Щодо цього пункту теж мабуть слід пояснити, що по його змісту, наприклад, якщо у Вас у господарстві є 2 корови (або быки, кози, козли, вівці, барани), з яких одна одиниця племінна, а інша молочна, те залишити Вам повинні обидві одиниці. Якщо є ще кінь (кобила) або вислюк, те його теж повинні залишити, незалежно від племінної й молочної худоби, оскільки це вже є робоча худоба. Якщо є ще й племінний кінь (кобила), то і його (її) не мають права заарештувати й продати. Ті, хто вживає кумис, можуть пробувати добиватися залишити ще й «молочну» кобилу, не залежно від племінної і робочої, звісно, якщо вже не залишена молочна худоба іншого виду. 

  Насіння, необхідне для чергового посіву, та незібраний урожай — в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством (крім земельних ділянок, на які накладено стягнення).
  Сільськогосподарський інвентар — в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством.
Технічні та інші засоби реабілітації, що забезпечують компенсацію або усунення стійких обмежень життєдіяльності людей з інвалідністю та інших категорій осіб, автомобіль, яким відповідно до закону за медичними показаннями забезпечена людина з інвалідністю безоплатно або на пільгових умовах.
      Призи, державні нагороди, почесні та пам’ятні знаки, якими нагороджений боржник.
Категорія: Право знати | Переглядів: 625 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України