Любіть молоко на здоров’я!
.
Молоко - це перше, що людина пробує на смак. Підростаючи, звикає до інших продуктів і цілком може від нього відмовитися, як це роблять дитинчата всіх ссавців. Проте у людини більш складне ставлення до молока. У молоці є все, що потрібно людині для нормального росту і розвитку протягом життя.
Молоко за своїм хімічним складом займає виняткове місце серед продуктів тваринного походження, що використовуються в харчуванні здорової людини і в лікувально-профілактичних цілях. Це обумовлено сприятливим співвідношенням молочного білка та амінокислот, що входять до його складу. Гарною засвоюваністю жиру, що знаходиться в стані топкої емульсії, особливими властивостями молочного цукру, вітамінним і мінеральним складом молока. У харчуванні застосовується молоко коров’яче, козяче, кобиляче, верблюже, буйволяче та ін . У лікувальному харчуванні на першому місці стоїть коров’яче молоко. У коров’ячому молоці містяться вітаміни В1 , В2 , В12 , D , А а також вода , білки, жири, вуглеводи ,Са , Mg , К... Слід зазначити сприятливе для організму людини співвідношення в коров’ячому молоці незамінних амінокислот. Білки молока складаються переважно з казеїна , лактальбуміну і лактоглобуліну. Завдяки наявності в молочному білку метіоніну, лецитину, фосфору молоко та молочні продукти відрізняються вираженою ліпотропною дією. У молочному білку лізин і триптофан містяться в співвідношенні, сприятливому для економного використання білка в організмі. Лактальбумін і казеїноген є ефективними стимуляторами синтезу білків в організмі. Завдяки утворенню з молочного білка в кишечнику легкозасвоюваних пептидів забезпечується краще засвоєння мінеральних солей, особливо кальцію і заліза. Молочний білок, збагачуючи лізином амінокислотний склад злаків, підвищує поживну цінність і засвоюваність хліба, який відносно бідний лізином. Молоко засвоюється організмом при мінімальній витраті енергії і швидко залишає шлунок (200 мл кип’яченого молока - через 1-2 год). Білки молока найбільш швидко перетравлюються ферментами шлункового соку - пепсином і трипсином. У молоці відносно багато калію і легко засвоюваного кальцію. Заліза в молоці небагато, але воно добре всмоктується. Натрію відносно мало, але співвідношення його і калію (1:2,5) значно вище, ніж в рослинних продуктах. У поєднанні з останніми молоко використовується для підвищення діурезу. Зольний залишок молока має лужну реакцію. Термічна обробка призводить до втрати частини лізину і триптофану. Тому найбільш раціональним видом термічної обробки свіжого молока є пастеризація. Цілісне свіже молоко використовують в лікувальному харчуванні при гастритах і виразковій хворобі шлунка, серцево-судинних захворюваннях, особливо при недостатності кровообігу, туберкульозі, запальних процесах різної етіології та ін. Молоко протипоказано при ентероколітах, анацидному гастриті, харчовій алергії та інших захворюваннях. З давніх часів, коли не існувало медичних інститутів, ліків, аптек, професійних лікарів, існувала тільки народна медицина. А молоко, як лікувальний елемент, займало в ній не останню роль. Згадайте, в дитинстві, коли ви підхоплювали простуду і хворіли, насамперед мама чи бабуся поїла вас теплим молочком з медом або варенням. Це найпростіше, не кажучи вже про те, в яку кількість компресів і ліків входило молоко. Основне протипоказання - індивідуальна непереносимість молока. На жаль, певний відсоток людей страждає алергією на молоко або відзначається його незасвоюваність. Якщо ви любите молоко і молочні продукти, ви отримуєте задоволення від їх вживання, не варто відмовлятися від них!
Любіть молоко на здоров’я! ШАНОВНІ ЧИТАЧІ !
Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті http://korjukivka-sity.at.ua/
|