КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Вересень » 28 » ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ШИШОК ХМЕЛЮ
13:20
ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ШИШОК ХМЕЛЮ

   ЛІКУВАЛЬНІ   ВЛАСТИВОСТІ  ШИШОК  ХМЕЛЮ

 .

  Наші пращури застосовували хміль з давніх часів. З нього робили квас, закваску для хліба і, звісно ж, пиво. Ця невибаглива рослина не потребує якихось особливих умов і швидко росте, тому в наших пращурів був звичай обсипати молодят шишками хмелю. Цим дійством вони бажали їм бути такими ж міцними, здоровими та плодовитими, як хміль.

  Крім того, люди вірили, що хміль уберігає від лихого ока (для цього насипали шишки хмелю у взуття), відганяє страхи, сумніви й темні думки. Та й лікувальні властивості хмелю знайшли неабияке застосування в народній медицині.

 Як заготовляти та зберігати

Для цього в основному застосовують шишки хмелю. Заготовлюють їх із середини серпня - початку вересня в суху ясну погоду, за кілька днів до повного дозрівання, коли вони ще зеленувато-жовті (яскраво-зелений колір шишок свідчить про їх недозрілість, а жовто-бурий - перезрілість) і під час дотику з них починає обсипатися лупулін - залозки суплідь хмелю.
Сушать хміль у тіні, на підстилці з паперу чи полотна, подалі від протягів. У жодному разі не розвішуйте хміль у пучках, як інші трави, інакше осиплеться й пропаде найцінніша частина сировини - лупулін, який залишається після сушіння на підстилці у вигляді золотистого порошку. Його можна зберігати в банках і приймати по 0,25 г за 40-60 хв до їди - він діє як жовчогінний і шлунковий засіб, а якщо вжити за годину після їди - як заспокійливий.
Шишки хмелю здавна використовують у разі неврозу, безсоння, гастриту, циститу, уретриту, захворювань нирок, печінки, жовчного міхура, а також як засіб, що зміцнює серцево-судинну систему, особливо за слабкого міокарда. Застосовують їх і в разі головного болю, запаморочень, туберкульозу легень, порушення обміну речовин, розладів кишечнику, грипу, паралічу, подагри, ревматизму, нефритів тощо. Настій шишок хмелю помічний у разі трихомонадних кольпітів і вагінітів.

 «Хмільні» рецепти на допомогу людям

За ларингіту 1-2 ст. л. подрібнених шишок хмелю залити склянкою окропу, настояти 30 хв, застосовувати для полоскання горла.
Потовчені на порошок шишки хмелю приймати по 0,5 ч. л. тричі на день до їди в разі неврозів серця.
Спиртова настоянка: половину пляшки наповнити шишками хмелю, залити по вінця горілкою. Залишити настоюватися 2-3 тижні. Приймати вдень по 5-10 крапель на 1 ст. л. води й на ніч по 10-15 крапель. Діє як снодійний та болезаспокійливий засіб; рекомендований за неврозів та невралгії. Дозу збільшувати не слід, інакше може виникнути нездужання та головний біль.
Також у разі безсоння народна медицина рекомендує спати на подушці, наповненій шишками хмелю.
Варикозне розширення вен: 2 ст. л. шишок залити 0,5 л окропу, поставити на водяну баню на 15 хв, після цього настояти 30-40 хв, перецідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день за 30 хв до їди.
У разі циститу, захворювань сечового міхура й нирок: 2 ч. л. свіжих подрібнених шишок хмелю залити склянкою окропу, настояти 2 години, перецідити. Приймати по 0,25 склянки 2-3 рази на день за 20 хв до їди.
Алергія: 1 ст. л. шишок залити 1 склянкою окропу, поставити на киплячу водяну баню на 15 хв, потім дати охолонути та перецідити. Пити по 0,25 склянки тричі на день до їди. Одночасно промивати цим же відваром місця висипань на шкірі, якщо алергія вийшла назовні.
У разі геморою та циститу 3 жмені шишок хмелю покласти в тазик і залити окропом. Спочатку посидіти над парою, в міру охолодження настою опуститися в тазик і сидіти, доки вода не охолоне. Процедуру виконуйте на ніч. Курс - 5-7 разів.
У разі випадання волосся 1 ст. л. шишок залити склянкою окропу й варити на слабкому вогні 15-20 хв. Отриманий відвар утирати в корені волосся 3-4 рази на тиждень.
У вигляді ванн хміль застосовують для заспокоєння, омолодження шкіри й набуття душевної рівноваги: 2 ст. л. шишок залити 0,5 л окропу, настоювати 2 години, перецідити, вилити у ванну.
У разі екземи 1 ч. л. шишок хмелю залити 150 мл окропу, настояти укутавши близько години, перецідити. Випити настій на ніч. Окремо приготувати такий само настій, змочити в ньому шматочок марлі й протирати шкіру, уражену екземою.
За головного болю народна медицина рекомендую такий засіб: узяти по 1 ч. л. трави буркуну й шишок хмелю, залити суміш 250 мл окропу, кип’ятити 5 хв, настояти 1 годину, перецідити. Приймати по 0,25 склянки тричі на день перед їдою.
У разі болісних менструацій, а також для зняття підвищеної статевої збудливості вживають порошок з шишок хмелю по 1 г тричі на день.
Заспокійливий чай з шишок хмелю та валеріани: узяти по 1 ч. л. сухих подрібнених шишок хмелю й кореневища валеріани, покласти в чайник для заварки, залити склянкою окропу, настояти 15 хв, перецідити й пити як чай на ніч.
Олія хмелю. Півлітрову скляну банку наповни розтертими шишками хмелю, доверху залити маслиновою олією. Банку поставити в темне місце на тиждень, щодня збовтуючи вміст. Перецідивши готову олію, залишити її ще на 3 дні постояти. Найчастіше олію хмелю застосовують для розтирань жіночих грудей (для розвитку молочних залоз).
Мазь із шишок хмелю. 1 ст. л. розтертих на порошок шишок хмелю перемішати з 1 ст. л. свіжого масла чи несолоного свинячого сала. Цю мазь застосовують як знеболювальний засіб, втираючи в уражені ділянки, в разі запалень суглобів, забиття, ревматизму тощо.
Також можна приготувати мазь з шишок хмелю на основі вазеліну, вона помічна в разі радикуліту, забиття, саден та лишаїв. Для її приготування 1 ст. л. шишок залити 1 склянкою окропу й варити на слабкому вогні, доки об’єм не зменшиться удвічі. Потім до 4 ст. л. вазеліну додати 1 ст. л. отриманого відвару й мазь готова до застосування.
За в'янучої шкіри корисні маски, примочки та втирання настою з шишок хмелю. Маска: до 2 ст. л. свіжих подрібнених шишок додати 1 ч. л. меду й 0,5 ст. л. маслинової олії. Суміш накласти на обличчя на 10-15 хв, змити відваром шишок хмелю.

Увага! Хміль протипоказаний вагітним, матерям-годувальницям та за індивідуальної непереносності. Крім того, слід пам’ятати, що хміль - отруйна рослина. У малих дозах він лікує, але в разі передозування може зумовити нудоту, головний біль, відчуття втоми. У будь-якому разі перед застосуванням засобів із хмелю варто порадитися з лікарем.

                                                        ШАНОВНІ ЧИТАЧІ !

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті http://korjukivka-sity.at.ua/      

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 2463 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України