КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Січень » 15 » Корюківське районне управління юстиції інформує «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»
09:24
Корюківське районне управління юстиції інформує «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

   Корюківське  районне  управління  юстиції  інформує

«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

.

  26 жовтня 2015 року Верховною Радою України був прийнятий новий Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а 25 грудня 2015 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», якою затверджено однойменний Порядок.

Норми даного Закону кардинально змінили систему органів та осіб, що здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, а саме з 1 січня 2016 року цими особами є державні реєстратори, які перебуватимуть у трудових відносинах з виконавчими органами сільських, селищних та міських рад та районною державною адміністрацією.

Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад набувають повноважень у сфері державної реєстрації прав відповідно до цього Закону у разі прийняття відповідною радою такого рішення.

На даний час функції з реєстрації речових прав на нерухоме майно продовжують виконувати реєстратори прав Корюківського районного управління юстиції, але не пізніше 30 квітня 2016 року.

З 13 грудня 2015 року повноваженнями державного реєстратора наділені нотаріуси незалежно від вчинення ними нотаріальної дії.

Одними із нових і основних функцій Міністерства юстиції України та його територіальних органів юстиції будуть контроль за діяльністю державних реєстраторів, розгляд скарг на їх рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав), дії або бездіяльність, навіть матимуть право складати протоколи про адміністративні правопорушення. Скоріш за все цим органом буде орган юстиції в області. Раніше оскарження можливе було лише в судовому порядку.

Однією із новацій Закону є те, що нарешті буде вирішено наболіле питання багатьох сільгоспвиробників району – реєстрація договорів оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок. З прийняттям нових норм така реєстрація буде здійснюватися без державної реєстрації права власності на такі земельні ділянки в Державному реєстрі прав.

Відповідно до статі 5 Закону право власності на підприємство як єдиний майновий комплекс, житловий будинок, будівлю, споруду, а також їх окремі частини може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності чи інше речове право на земельну ділянку, на якій вони розташовані.

Також більш детально перераховано коло суб’єктів, які звільняються від сплати адміністративного збору. Сюди знову будуть входити громадяни, які мають посвідчення 3-ої та 4-ої категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов'язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років відповідно.

Новий Закон здешевив надання послуг з державної реєстрації прав та знову зрівняв суб’єктів звернень. Від тепер сума адміністративного збору

залежить від виду послуги та строку її надання. Строки вибираються заявником за бажанням. Наприклад, максимальний строк реєстрації права власності на нерухоме майно та інших речових прав становить 5 робочих днів; вартість становитиме 140 грн. за реєстрацію власності та 70 грн. - за інше речове право (наприклад право оренди земельної ділянки).

До 01.01.2016 року інформація з Державного реєстру речових прав на підтвердження внесення відомостей до реєстру, під час реєстрації права власності чи похідного від нього права, надавалася у формі витягів, що друкувалися на спеціальних бланках. Вартість такої інформації становила 120 грн. та була обов’язковою для отримання.

Відтепер отримання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі здійснюється за бажанням заявника. У разі виявлення бажання заявнику слід сплатити кошти в сумі 34 грн. Така інформація буде надрукована на аркушах паперу форматом А4 (210х297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставляння підпису та печатки державного реєстратора. У разі відсутності бажання – кошти не сплачуються (пункт 22 Порядку).

З 01.01.2016 року спеціальні бланки для видачі витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та спеціальні бланки свідоцтв про право власності не використовуються державними реєстраторами.

Правовстановлюючим документом при реєстрації права власності на новостворені або реконструйовані об’єкти нерухомого майна є рішення державного реєстратора (раніше було свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що видавалося реєстраційною службою).

Рішення державного реєстратора за бажанням заявника може бути надано у паперовій формі шляхом його друку за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав на аркушах паперу формату А4 (210х297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставляння підпису та печатки державного реєстратора (пункт 3 Порядку).

Інформацію і рішення можна отримати і в електронному вигляді на веб-порталі Міністерства юстиції України. Ці документи в електронному і паперовому вигляді мають однакову юридичну силу та містять обов’язкове посилання на Державний реєстр прав.

Важливою зміною також є те, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах області. А якщо таку реєстрацію проводить нотаріус - незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах України (стаття 3 Закону).

Начальник реєстраційної служби

Корюківського районного управління юстиції А.В.Плющ

Категорія: Право знати | Переглядів: 1167 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України