КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Лютий » 1 » Корюківщина в імлі ! На всю Забарівку Корюківського району горить 2 ліхтарі. Під них підкладають п'яних
14:50
Корюківщина в імлі ! На всю Забарівку Корюківського району горить 2 ліхтарі. Під них підкладають п'яних
     

                Корюківщина  в  імлі !

На всю Забарівку Корюківського району горить 2 ліхтарі. Під них підкладають п'яних

.

 У селах Чернігівщини, як стемніє, тільки місяць та зорі світять. Мешканці темних сіл з ліхтариками ввечері ходять. Хто їде на велосипеді, так «шахтарський» ліхтарик на голову чіпляє.Хотіла знайти найтемніше село. Не вдалося. Бо як же його серед тисяч обрати? (Якщо ви точно впевнені, що ваше село найтемніше в області, пишіть!)

 Вирішила шукати таке, де борються з темрявою. Стала обдзвонювати сільради. Найбільше зацікавила Забарівка — велике село в Корюківському районі, заховане в лісі. Світло ліхтарів на вулицях Забарівки бачили ще аж у радянські часи. Та в останні роки знайшлися й такі, хто зміг самостійно вирішити проблему вуличного освітлення.

На вуличний ліхтар складалися кутком

— Набридла вже ця темінь, так світла хочеться! — жаліється 27-річна Наталя Котюх із Рудої Щорського району. — Працюю в Забарівському будинку культури Корюківського району. Забарівка від Рудої — за три кілометри. У п'ятницю та суботу в клубі танці. До дванадцятої. А потім мені по темноті три кілометри додому пішки йти. Страшно так! Та й дороги жахливі — ноги повиламувати можна. Чоловік виходить зустрічати. І це все за зарплату 300 гривень. Раніше отримувала 600, бо працювала на півставки. У цьому році вже перевели на нуль двадцять п'ять ставки. От і маєш ходити, труситися за копійки. А раніше, як я ще малою була, то ліхтарі світилися.
Приїхали в село увечері. На вулиці темно, ще й мрячить. Поодиноко блимають вогники по хатах. Дорогу до сільради освітлюють не ліхтарі, а зорі. Далі метра нічого не видно.

І тільки десь у глибині села самотньо блищать два ліхтарі. Мокрою дорогою їдемо на світло.
— Це ми самі поставили, — проводить до власників ліхтаря 55-річна Раїса Невшупа. — То Олександр Забаровський зробив нам таке свято. Він у минулому електрик. Стовпи біля хат є, місце, куди вкручувати лампочки, є, чого ж не поставити?
— Склалися всі кутком, вивели до окремого лічильника і платимо. Світло горить цілу ніч. Так уже років чотири .з ліхтарем живемо. Як потемніє, то у нас у веранді вимикач — піду натисну. І є світло, — зустрічає 58-річна Катерина Забаровська, дружина Олександра Федоровича та колишній сільський голова.
 — Нас тут шість дворів складається. На місяць по три-п'ять гривень виходить, — додає Раїса Олександрівна. — Не дорого.

«Вночі світло в хаті не вмикаю»

— У нас перших у селі з'явився ліхтар. То йому навіть особливе застосування знаходили, — сміється Катерина Іванівна. — Якось п'яного нам під ліхтар підклали. Бо кругом у селі темно, так щоб його побачили і доставили додому. Чоловік вийшов, побачив — відвіз бідолаху.
Трохи далі ще один ліхтар.
— Це ми з Чепою на двох поставили (Віталій Чепа — місцевий фермер. — Авт.), — говорить 76-річна Любов Дерев'янко. — Мій чоловік Леонтій Іванович колись електриком працював, так усі обрахунки робив, із РЕМом домовлявся, лічильник окремий виводив. Ліхтар горить уже років два. Енергозберігаючі лампочки купує Чепа, а платимо по лічильнику на двох.

Коли тільки збиралися світло собі робить на вулиці, то говорили з сусідами, щоб на всіх ділити. Вони відмовилися. Сказали, що їм і так видно. Та нам і так недорого виходить — 10-15 гривень за місяць. А світло цілу ніч горить.
У мене в чоловіка інсульт був. Він не ходив зовсім. Так я навіть у хаті світло не запалювала, коли вночі до нього вставала, — і так видно. Зараз уже Леонтій Іванович ходить потихеньку, тільки не говорить.
— А лампочку в ліхтарі часто міняти треба? — запитую.
 — Оце від літа не міняли. Влітку як перегоріла, так Чепа поїхав купив нову. Щось там вона 120 гривень коштує, чи що. Тільки вкрутили, як вона мигнула і перестала світить. Поїхав поміняв. Ця довго горить.

Освітлення обійдеться 300 тисяч?

Про освітлення в Забарівці задумався і сільський голова Володимир Козел.

— Звернувся до Корюківського РЕМу, поцікавився, у яку суму нам обійдеться освітлення, — розповідає він. — Там зробили підрахунки і визначили, що сума сягатиме близько 300 тисяч гривень. Це для того, щоб освітити село на території 5-6 кілометрів. Опори нам мінять уже не треба — у 2011-2012 роках РЕМ поміняв усі стовпи. Самим нам таку суму не потягнути.

Звернулися до народного депутата Ігоря Рибакова, який балотувався від нашого округу. Пообіцяв допомогти. Чекаємо.

— 300 тисяч! Що ж входить у цю суму?
— Проектно-кошторисна документація, проведення окремих ліній, встановлення на ці лінії нових трифазних лічильників, дроти та ліхтарі з лампочками, врешті-решт. Якщо встановимо трифазні лічильники, то за рік платитимемо за вуличне освітлення до двох тисяч гривень.

У сусідній Олександрівці Корюківського району «сонце на стовпах» почало потроху з'являтися.
— Поки що освітлена тільки центральна вулиця, — ділиться Антон Редін, сільський голова. — Це дев'ять ліхтарів. Місцевий РЕМ оцінив проектно-кошторисну документацію в 40 тисяч гривень, але ми знайшли підрядника в Чернігові, який зголосився її виконати за 20 тисяч. Фінансово нам допомагає комунальне господарство «Відродження».
Валерій Білодід, сільський голова Хотинівки Носівського району, також називає не таку велику ціну за проектно-кошторисну документацію, як забарівський:
— Це вже три роки тому ми почали займатися тим освітленням. Точно суму назвати не можу, але щось близько 10 тисяч гривень.

— Валерію Олександровичу, а що ви можете порадити тим, хто збирається займатися вуличним освітленням, але не знає, де брати гроші?
— Я можу сказати єдине: у кожному районному бюджеті закладені кошти на благоустрій. Варто звернутися до голови районної адміністрації, як свого часу зробили ми, — ділиться досвідом Валерій Білодід. — І попросити виділити ті кошти на освітлення.
 — Можу запевнити, що Володимир Козел, сільський голова Забарівки, до нас взагалі не звертався, — переконує Андрій Жоголко, директор Корюківського РЕМу. — Які триста тисяч? Проект і вся робота разом обійдуться тисяч у сорок. Якби забарівський сільський голова хоч трохи займався цим питанням, то давно б уже вечорами і ночами видно в селі було. Тим більше, що в 2012 році ми міняли опори в Забарівці, могли попутно і світло робити. Вуличним освітленням займаються зараз сільські голови Олександрівки, Сядриного, Холмів. Забарівки в цьому переліку немає.

А в них видно

У Хотинівці Носівського району «сонце на стовпі» світить на 80 відсотків території села. Обходиться це на місяць сільській раді 350-400 гривень.
У Стольному Менського району ліхтарі світять до опівночі. І тільки в центрі.
А от в Улянівці та Новоселівці Чернігівського району на вулицях видно до 21.30. Вмикають їх тоді, як починає темніти. Узимку — раніше, влітку — пізніше. Лампочки світяться не на кожному стовпі, а через один. За обидва населені пункти, які належать до сільради, платять приблизно 600 гривень на місяць. Лічильники звичайні, не трифазові. Тому платять за звичайним тарифом, не за здешевленим.

                                                              Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №5 (1395)
Категорія: Громада та влада | Переглядів: 899 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України