КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Жовтень » 2 » Китайські гроші «накривають» Чернігівщину
20:57
Китайські гроші «накривають» Чернігівщину

   Китайські гроші «накривають» Чернігівщину

  .

 
Голова ПСП "Злагода" Віталій Топтун


  58 мільйонів доларів упродовж 5 років інвестує в Чернігівській області китайсько-українська аграрна компанія «Фанда». Гроші підуть на реалізацію проекту з рослинництва та тваринництва на базі двох підприємств Корюківського району.

Ще на папері

   Автори проекту запевняють, що в разі його реалізації регіон може отримати близько півтора тисяч робочих місць.
В проекті передбачається 4 етапи: будівництво агрофірми з вирощування зернових культур та кормових трав ($17,5 млн.), реконструкція та розширення свинокомплексу потужністю 50 тисяч голів на рік ($12,5 млн.), створення чотирьох комплексів для вирощування великої рогатої худоби на 5 тисяч голів кожен ($25 млн.), тепличного комплексу для вирощування овочів площею 12 га з блоком для їх переробки ($2,5 млн.).
Об'єкти будуть створені на базі двох сільськогосподарських підприємств: ВСК ім. Горького (м. Корюківка) та ПСП «Злагода» (с. Наумівка, Корюківський район).

Чому саме там? Представники китайської сторони, які вже майже рік проживають у Наумівці, чітко не пояснюють. А директор ПСП «Злагода» Віталій Топтун говорить, що китайці об'їздили та вивчили сільгосппідприємства області і вирішили зупинитися саме на двох корюківських.

Дженджоу- Корюківка -Лімассол

Однак все може бути набагато простіше. Річ у тім, що ВСК ім. Горького та ПСП «Злагода» належать групі компаній «Дара груп», яка, у свою чергу, разом з китайською промисловою корпорацією і утворили минулого року китайсько-українську аграрну компанію «Фанда».

Було б дивним, якби українська компанія, що має власні сільгосппідприємства, залучала б іноземні інвестиції не у свої виробництва, а в чиїсь інші.

 Та чи справді «Дара груп» українська? Згідно Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, товариство з обмеженою відповідальністю «Китайсько-українська аграрна компанія «Фанда» заснована минулого року компанією «Ху-анфань Дістрікт Індастрі Груп Ко., ЛТД», прописаною у м. Дженджоу китайської провінції Хенань, та компанією «Дара Систем Девелопмент Бізнес ЛТД», прописаною... на острові Кіпр у місті Лімассол.


   

Давид, Артур, Руслана, Адам

- Зараз компанія зареєстрована у Києві (вул. Олеся Гончара, 41, там же, де й «Дара груп», - Авт.), - говорить про «китайсько-українську» чи то пак китайсько-кіпрську компанію директор ПСП «Злагода» Віталій Топтун. - Але, коли реалізація проекту набере обертів, вони обіцяли зареєструватися у Корюківці, щоб платити податки у районний бюджет.

Президентом «Дара груп», яка з «Дара Систем Девелопмент Бізнес ЛТД» - майже одне й те ж, є уродженець Кривого Рогу, колишній депутат місцевої міської ради Едуард Самоткал. Це криворізький бізнесмен, про життя якого у 1990-ті роки в Інтернеті пишуть багато «всякого». А нині він - поважна особа, яка має благодійні фонди та допомагає людям, спорту, церкві тощо.

Незважаючи на те, що Едуард Самоткал народився у 1972 році, офіційні біографії розпочинають розповіді про його життя, починаючи з 1995 року. Де він був до того, знає тільки Інтернет; не навчався точно, бо інформація про здобуту освіту датується 2003 роком, коли Едуард Самоткал закінчив Європейський університет фінансів. Всього за рік по тому він - вже магістр Криворізького технічного університету, а через 4 роки -доктор філософії Міжрегіональної академії управління персоналом.

Чим у своїй діяльності Едуард Самоткал тільки не займався: і металургією, і добуванням руди, і постачанням мінеральних добрив у Нігерію, і медициною, і будівництвом, і багато чим ще. Зокрема, був віце-президентом Федерації регбі України.

«Дара груп» все ж таки група компаній, а не одна (Дара - ініціали дітей та дружини Самоткала: Давид, Артур, Руслана, Адам) і спеціалізується вона на гірничо-видобувній, енергетичній, інвестиційній, сільськогосподарській, торговельній, науково-дослідницькій та інших сферах діяльності. Також група надає послуги в галузі хімічної промисловості, видобутку нафти і газу, транспорту та охорони здоров'я.

Дорогі корівники

І ось тепер Едуард Самоткал разом з китайськими товаришами будуть піднімати сільське господарство Корюківщини.

«Близько півтора мільйона доларів вже освоєні, - казав про долари від китайців Едуард Самоткал. - Вони пішли на реконструкцію корівників.

За словами голови ВСК ім. Горького Віктора Ющенка, більша частина проекту буде реалізована на базі ПСП «Злагода», а тому там краще і цікавитися якимись змінами-реконструкціями, бо особисто йому зараз сказати ще нічого.
 Директор ПСП «Злагода» Віталій Топтун говорить, що на сьогодні у його господарстві ведеться реконструкція двох корівників (це на $1,5 млн.?), але поки ще не закінчена.


Швидкі свині

Щодо реалізації проекту в частині розведення свинарства, Віталій Топтун роз'яснює, що цикл вирощування свиней, від народження до забою, у Китаї складає всього лиш чотири (!) місяці. Секрет криється у спеціальному раціоні харчування поросят, який тримають у таємниці.
А китайські товариші, з якими вдалося поспілкуватися в Наумівці, більш стримані у строках «дозрівання» свиней. Кажуть, що про 4 місяці вперше чують, а насправді - не менше 6 місяців.

Різниця у два місяці дуже суттєва. Адже заявлені у проекті 50 тисяч свиней на рік у випадку 4-місячного дозрівання будуть розподілені на три цикли за рік, а при 6-мі-сячному - на два цикли. Про що це говорить? Про те, що у першому випадку одночасно мають вирощуватися понад 16 тисяч свиней, а у другому - 25 тисяч.

Не мають спільної думки різні сторони й щодо місця збуту продукції.
- Україна м'ясною продукцією забезпечена, - говорить Віталій Топтун. - Тому вироблене у нас м'ясо буде йти на експорт, у першу чергу до Китаю. І молоко також: у Китаї півтора мільярди населення - годувати ж потрібно.
Китайці думають інакше і говорять, що продукцію планують збувати в Україні.

Про що китайська та українська сторони говорять майже одне й те ж, так це про національний склад робочої сили. Мешканці Корюківки вже подейкують, що переважну більшість створених (у перспективі) робочих місць можуть зайняти самі ж китайці, яких будуть сотнями завозити у райцентр з терміном «ротації» у 90 днів.

Віталій Топтун каже, що від 10-15 китайських працівників (спеціалістів) нікому гірше не стане. Представник китайської компанії запевняє, що основну масу працівників планується залучатися з числа місцевих жителів.

«Ділимо» заслуги

«Завдяки цій угоді ми перевернемо інвестиційну статистику Чернігівщини, а також зможемо забезпечити місцевому населенню півтори тисячі високооплачуваних робочих місць та залучити передові технології у створення надсучасного тваринницького комплексу», - хвалився голова Держінвестпроекту Сергій Євтушенко. Також він додав, що $58 млн. - найбільша китайська інвестиція в Україну за 23 роки існування держави.

Однак, за повідомленням порталу «Капітал», близько 60% коштів в новий інвестиційний проект вкладе китайська сторона, а інші 40% - українська, що є більш логічним з боку китайців, зважаючи на непередбачуваність ситуації у нашій країні.
Отож, китайська інвестиція дійсно буде рекордною, проте чи не вдвічі меншою, ніж офіційно оголошують.

І наостанок. Чернігівська ОДА повідомляє, що китайські гроші йдуть в область завдяки департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва облдержадміністрації. А перший заступник Чернігівського міського голови Микола Миргородський (людина Валерія Дубіля) говорить, що ОДА жодним чином не причетна до інвестицій з Піднебесної. Китайські гроші - справа рук дружньої йому інвестиційної компанії
- 58 мільйонів, які йдуть у Корюківку - досягнення інвестиційної групи, яка працює зі мною, - говорить пан Миргородський. - Обласна адміністрація не має до того жодного відношення.

В «сухому залишку»

Який висновок із цього всього? Рано радіти чи заздрити, доки не буде такого:
- цілком проясниться ситуація (якщо проясниться взагалі); бо великі гроші, особливо у нашій країні, люблять тишу і темряву (до речі, китаєць чемний і начебто не проти говорити, але в розмові дуже небагатослівний і навіть замкнутий);
- стане очевидним, що кіпрсько-українська компанія не «кинула» китайську;
- хоча б кількасот мешканців Корюківщини отримають нові робочі місця;
- компанія" «Фанда» зареєструється у Корюківці... і таке інше.

І головне, щоб свинина, яка, будемо сподіватися, все ж таки з'явиться на столах мешканців Чернігівщини прямісінько з Корюківки та Наумівки, не складалася зі стероїдів, анаболіків і таємничих препаратів.

                                         Ігор Стах, тижневик «Чернігівщина» №40 (492), 2 жовтня 2014 року

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1106 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України