КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Грудень » 14 » ХТО ВИНЕН ? СПИТАЙ У ДЕПУТАТА ! У Новгород-Сіверському викликаючи лікаря або «швидку», треба платити за бензин
12:54
ХТО ВИНЕН ? СПИТАЙ У ДЕПУТАТА ! У Новгород-Сіверському викликаючи лікаря або «швидку», треба платити за бензин
    

        ХТО  ВИНЕН ?   СПИТАЙ  У  ДЕПУТАТА !

У Новгород-Сіверському викликаючи лікаря або «швидку», треба платити за бензин

.

  Мешканці міста Новгорода-Сіверського, викликаючи лікаря, «швидку допомогу», платять за бензин. Лікарі пояснюють, що бензину не вистачає.

«Ми дзвонили тому, що хворіємо»

— Якось у моєї мами тиск підскочив, — ділиться двірничка Новгород-Сіверської міськради 48-річна Надія Митіна. — Приїхать-то приїхали. Але кажуть: «Що, ви не знаєте свої обов'язки, що викликаєте? Вона у вас лежала в лікарні. Вона зобов'язана пігулки пити, ви що, цього не знаєте?». Я говорю: «Вибачте, але я маю повне право і в три години ночі викликати «швидку». Тиск був 200 на 100. А якби, не дай Бог, інфаркт чи інсульт. Якщо людина літня, то що, нехай помирає? А то ще був випадок, під осінь, — продовжує Надія Іванівна. — Донька проковтнула таблетку, і вона не так пішла. Дитина каже: «Мені погано навіть дихать». Я їй: «Давай «швидку» викличемо». Дзвоню, вони мені відповідають: «Вам треба, ви й приходьте. Де ви були раніше, вдень?». Було й таке, що на «швидкій» трубку кидали. А у мене дитя мале захворіло, внучка, вони зобов'язані приїхати. Ну й що, що проста робоча людина дзвонить. Не всім же бути професорами. Ми дзвонимо тому, що хворіємо.

Мешканка Новгорода-Сіверського Софія Гнип розповідає:
У листопаді помер мій чоловік Іван Данилович. Як ще був живий, я подзвонила на «швидку». Кажуть: «Ми до хронічно хворих не їздимо. Тільки по екстрених викликах. Якщо хочете, щоб їздили додому на виклик, треба на бензин гроші». Коли чоловік ще лікувався у районній лікарні, йому дали направлення на Чернігів. Завідувач хірургічного відділення Олександр Головко каже: «Буде на середу машина». А у вівторок заходить у палату завгосп і звертається до мене: «Ви скільки можете дать грошей на бензин?» Я плечами здвигнула: «Ну я не знаю, ну, може, 100 гривень. А що, це треба оплачувать?» Він мені: «36 літрів до Чернігова і назад 36, от і рахуйте. Що ті 100 гривень?» А то ще дома було. Чоловіку погано стало. Набираю реєстратуру: «Мені треба на виклик терапевта». «Лікарі не їздять, тому що нема бензину. Якщо хочете, під'їжджайте своєю машиною, забирайте доктора і привозьте назад». Я кажу: «У мене машини немає, так що робить?». «Ну тоді викликайте таксі. Ми можемо самі викликати таксі, ви оплатите». Лікар приїхала на таксі, на таксі й відвезли. Я заплатила таксисту 23 гривень, — говорить Софія Андріївна.

Скарги від жителів райцентру на те, що треба платити за бензин, коли приїздить «швидка», почались у квітні. Тоді лікарі запевняли: «Проблеми тимчасові». Але люди продовжують платити.
У Новгороді-Сіверському розповідають і про випадки, коли наданою лікарською допомогою люди залишалися задоволені.
— Машина приїхала швидко, хвилин за 10, — розповідає 82-річна Марія Кулага. — Таке давлєніє було, що мене качало, ступить не могла. Лікарі приїхали, накололи мене. За ніч полегшало.
— Не казали, що треба платити за бензин?
— Нічого не казали. Я питаю: «Може, що треба заплатить?» «Ні, — кажуть, — не треба нічого».

Виправдовуються законом і поганими дорогами

7 грудня, у п’ятницю, у відділенні швидкої допомоги на чергуванні — фельдшери Роман Шишко, Геннадій Тапеха, водії Микола Щербак, Андрій Качан. Був і завідувач відділення Ігор Азаренко.
— Ми все робимо згідно із законом, — говорить Ігор Азаренко. — У наказі №370 Міністерства охорони здоров'я «Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги» чітко сказано, коли «швидка» виїздить і коли не виїздить. Коли стан хворого загрожує життю, тоді «швидка» виїжджає. А є такі стани, які хронічні... Люди звикли жити за стандартами Радянського Союзу. Але тоді була одна система, зараз інша. Буває, що два виклики — ДТП і зубний біль. Звичайно, коли доводиться вибирати, ідемо на ДТП. Де Стахорщина (по трасі спуск і підйом. — Авт.). там часто фури летять...
— Були випадки, коли пацієнтам доводилося платити за бензин? — запитую.
— Різні випадки були, — відповідає Ігор Азаренко.
— Якщо бензину не вистачає, в основному ми стараємося знайти спонсорів. По місту, в принципі, ми доїжджаємо. Хоча у нас місто — бугор, їдемо на виклик нормально, назад, коли починаємо підніматися на бугор, усі залишки бензину зливаються в той бік бака, де нема бензину, і ми глухнемо на підйомі і стоїмо. Різне буває...

— Візьміть бензин, ми вас повозимо по місту, покажемо наші дороги, — пропонують водії Микола Щербак та Андрій Качан. — Норми бензину розраховані, як по трасі проїхать. А те, що у нас специфіка міста — з бугра на бугор, це не враховується. Те, що взимку дороги нечищені, непосипані, не враховується. Було, що вночі з кілометр задом їхали, не могли піднятися. І дитину ж везли. «Газель» буксує, стоїть на місці.
— Машини треба прогрівати вночі — нічим, — продовжують водії. —У нас гаража нема, машини надворі.
— Якщо я приходжу на зміну і нема бензину, я ставлю до відома лікаря, — говорить Микола Щербак.
— Скільки разів таке було з початку року?
 — Якби ви мені сказали з початку року, я б рахував, — сміється Микола Юрійович. — А з початку місяця... Сьогодні (розмовляємо 7 грудня, в п'ятницю) на зміну прийшли, в одній машині шість літрів бензину, в іншій — чотири. По 30 літрів бензину нам дали, і це до вівторка. І то невідомо, чи привезуть з Мени. З Мени тому, що бензин А 80, а 80-го вже ніде нема на заправках.

«Коли допомога екстрена, на неї бензин є»

Проблеми з пальним у Новгороді-Сіверському з початку року. Весною зірвалось проведення тендеру (конкурсу) на закупівлю пального. Врешті-решт тендер відбувся. Його виграла фірма «АВІАС». Але у лікарні не використовуються навіть усі машини, бо нічим заправляти. Найновіший автомобіль стоїть не задіяний. А для автівок, які заправляють А-80, за бензином їздять... аж у Мену. Бо саме там найближча заправка, яку може запропонувати фірма, котра виграла тендер. І коли вже навчаться проводити ті тендери?
Пального для повноцінної роботи «швидкої» і лікарняного транспорту не вистачає.
— У цьому році ми отримали можливість на 152 тисячі гривень придбати пальне, — говорить головний лікар Новгород-Сіверської райлікарні Світлана Шам. — А було, що використовували на 320 тисяч пального на рік.

Саме через нестачу пального доводиться звертатися за допомогою до людей. Просити бензин або гроші на бензин.
— Факти, коли б сказали: або ти платиш, або я не приїду (мова йде про «швидку». — Авт.), я вам скажу чесно, мені не відомі, — говорить Світлана Шам. — Коли допомога екстрена, на неї бензин є. Якщо не екстрена... Люди звикли, що «швидку» викликають поміряти тиск. Якщо людина наполягає на тому, щоб до неї приїхали на виклик, який не можна віднести до екстреного, «швидка» приїжджає. Але за умови, якщо у хворого є можливість компенсувати виклик, частково чи повністю. Сприйняття цієї ситуації різне.
— Якщо виникає необхідність транспортування із Новгорода-Сіверського в Чернігів?
 — За умови, коли це не екстрений випадок... Якщо людина може, вона пише заяву про благодійний внесок, купує пальне, чек додається до путівки. Усе це в бухгалтерії можна перевірити.

Яка ситуація в сусідніх райцентрах?

Запитала у головних лікарі! Корюківської, Сосницької, Семенівської районних лікарень.
— Якщо людина дзвонить на «швидку», «швидка» виїжджає, — говорить головний лікар Корюківської центральної районної лікарні Геннадій Здор. — Плати за виклик «швидкої», за бензин не беремо. Із екстреними-неекстреними викликами розбираємося на місці. Інколи здається, викликають по єрунді, а там інфаркт. А інколи кажуть, що людина помирає, а там п'яний, і не думає помирати.
— Сосничани за бензин на виклики «швидкої» не платять, — каже заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Сосницької центральної районної лікарні Руслан Літвінець.
— Не ділимо на екстрені-неекстрені виклики. Людина дзвонить, виїжджаємо, за бензин гроші не беремо, — сказав головний лікар Семенівської центральної лікарні В'ячеслав Забєлін.

                                                                             Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №50 (1388)
Категорія: Громада та влада | Переглядів: 942 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України