КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Червень » 6 » ХТО ПРАВИЙ ? Чому невакцинованих дітей не приймають до дитсадків?
00:02
ХТО ПРАВИЙ ? Чому невакцинованих дітей не приймають до дитсадків?

    ПРОБЛЕМА  ?

Чому невакцинованих дітей не приймають до дитсадків?

.


   Чернігівські сім'ї, які свідомо відмовилися щеплювати своїх малюків, заявляють про дискримінацію. За словами батьків, лікарі відмовляють їм у наданні довідок установленої наказом профільного міністерства форми. Через це маленьких чернігівців не беруть до дитячих садочків. Після кількох років відвідування різних інстанцій батьки прийшли до суду, аби відстояти право своїх дітей на освіту.

Батьки проти системи

Позиваються чернігівці до міської дитячої поліклініки №2. Мовляв, тамтешні лікарі не видають нещепленим дітям довідок, без яких двері дитячих садочків для них зачинені. Аби встигнути віддати дитину до дошкільного навчального закладу вчасно, деякі з батьків почали вже від народження своїх малят виборювати гарантоване Конституцією України право.

Мама чотирирічної дівчинки Лілія Кулєба, юрист за освітою, вже рік скитається різними інстанціями. Каже, що вона у своїй біді не одна. За її словами, деякі батьки виборюють право дітей на освіту понад два роки.

- Ми обійшли всі інстанції, починаючи від місцевої поліклініки і аж до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та уповноваженого Президента України з прав дитини, - розповідає Лілія Кулєба. - Вищі інстанції перекидали наші скарги на безпосередніх виконавців, а ті категорично відмовляються надавати нам потрібні документи. Іншого виходу, як звернутися до суду, ми вже не бачимо.

Як зазначає чернігівка, родин із подібними проблемами в обласному центрі більше десятка. Аби захистити конституційне право на освіту, вони об'єдналися в громадську організацію.

Голова громадської організації «Акція допомоги», батько двох нещеплених дітей Ігор Полуян каже, що останнім часом у Чернігові стало набагато більше сімей, які відмовляються від вакцинації своїх чад. Таку тенденцію громадський активіст пов'язує зі зростанням рівня свідомості чернігівців та небажанням ризикувати здоров'ям дітей. Ігор Полуян переконаний, що держава не контролює ринок вакцин і їх якість. Тому деякі батьки вирішили взяти на себе відповідальність за долю дітей.

За словами чернігівців, лікарі самовільно виправляють довідки.

- Стандартна довідка передбачає дві графи. В і одній лікар пише висновок про стан здоров'я дитини, в іншій зазначено, що вона може відвідувати дошкільні заклади, - розповідає Ігор Полуян. - Однак лікарі коректором зафарбовують фразу про можливість відвідування дитиною дитячих дошкільних закладів і залишають лише «здоровий». Це грубе порушення і самоуправство, адже довідка встановленого зразка і в ній ( не має бути виправлень, - обурюється правозахисник.

На підтвердження своїх слів Ігор Полуян демонструє довідку, яку видали його дитині в поліклініці. Він каже, що їм відмовляють у прийомі до дитсадочка, мотивуючи таке рішення тим, що у малюка немає щеплень.

Власне, основна суперечка на судовому засіданні точилася якраз навколо теми злощасних довідок, якими кваліфікаційні комісії лікарів мають давати «зелене світло» здоровим дітям до дошкільних навчальних закладів.

Радник омбудсмена заявляє про дискримінацію

Недоліки законодавства в тому, що його застосовують у різних українських містах і лікувальних закладах неоднаково. Одним батькам вдається взяти довідку і влаштувати не-щеплену дитину до дошкільного навчального закладу, інші цього в легальний спосіб зробити не можуть.

Жодним законом форму медичної довідки не встановлено. Проте, за положеннями Міністерства освіти, лікарі мають зазначити в документі, чи може дитина відвідувати навчальний заклад, якщо вона здорова. Це і стало каменем спотикання. Юристи поліклініки твердять: лікарі такого формулювання не писатимуть, бо нещеплені діти можуть заразити інших. Позивачі ж, посилаючись на міжнародне право, стверджують, що до здорових дітей не можна застосовувати необґрунтовані дискримінаційні норми і внутрішні підзаконні акти, які чиновники ставлять вище Конституції. Крім того, позивачі переконані, що подібні загрози не доведено, а позиція МОЗу непереконлива і нічим не обґрунтована.

Подібної думки і радник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Таргулова. За її словами, правова колізія виникла давно. Але, спираючись на рішення Конституційного Суду України від 4 березня 2004 року, Міністерство освіти було зобов'язане поставити питання про усунення законодавчих розбіжностей.

- Зважаючи на відповідне рішення Конституційного Суду, право на освіту - доступне і рівне для всіх, і держава має створити можливості для реалізації цього права, - пояснює радник омбудсмена.

Як зазначила Ірина Таргулова, відмова у прийомі до дитячих садочків невакцинованих дітей - це дискримінація, як і ухилення органів державної влади від виконання конституційних обов'язків щодо права кожного на освіту.

Батьки переконані у своїй правоті. До того ж у Чернігові вже є прецедент, коли невакцинована дитина пішла до садочка. Довідку їй, щоправда, видали в іншій поліклініці.

- Довідку мені вдалося взяти без проблем, - каже мати нещепленої дитини Катерина Скрипець. - Дільничний педіатр видав бланк, ми відвідали всіх лікарів і дитині написали потрібний висновок. Можна сказати, що нам пощастило.

Чи відвоює решта батьків право дітей на освіту, нині вирішує Феміда. Розгляд справи у суді перенесено на 11 червня. Самі ж чернігівці налаштовані рішуче. Кажуть, якщо судове рішення їх не задовольнить, дійдуть до Європейського суду з прав людини, щоправда, у такому випадку це буде черговим «проколом» вітчизняної судової системи.

Віталій Назаренко, тижневик «Деснянка» №23 (499)



 

Категорія: Точка зору | Переглядів: 725 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України