КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Січень » 13 » ХОЧЕТЕ ВІРТЕ, АБО ПЕРЕВІРТЕ ! Ворожіння — від Різдва до Водохреща
10:50
ХОЧЕТЕ ВІРТЕ, АБО ПЕРЕВІРТЕ ! Ворожіння — від Різдва до Водохреща

  ХОЧЕТЕ ВІРТЕ, АБО  ПЕРЕВІРТЕ !

Ворожіння — від Різдва до Водохреща



Ворожіння та заклинання на свят-вечір були невід'ємним атрибутом українського буття. Скажімо, хлопець, який не хотів, аби до його юнки засилали сватів інші парубки, йшов увечері до млина, брав три скіпки зі шлюзів, які перетинали лотоку, загортав їх у ганчірку і таємно втикав у одвірок нареченпої, приказуючи: «Як сеся застава не пущас воду на лотоки, так би (ім'я дівчини) не пускала сватів, окрім моїх».

Дівчата у свою чергу йшли до прорубу, роздягалися і, скропившись водою, нашіптували: «Як сеся вода біжит, так би за мнов бігали сватачі!». Натомість удома розплітали волосся, брали в руки хліб і, тричі обійшовши оселю, дивились у вікно, де начебто «має показатися доля».

Дехто з юнок вмивав обличчя калиновим соком, щоб завжди було рум'яним.

З багатим свят-вечором пов'язано чимало повір'їв. Господарі готували для взуття нові солом'яні вустилки, котрі носили до Василів, потім перевертали їх на другий бік, а після Водохрещ ними підкурювали корів, котрі хворіли. На Лівобережній Україні хлопці та дівчата робили для правого чобота вустилки з сіна, що лежало на покуті, а напередодні Нового року вустилку клали під подушку, приповідаючи: «Хто мені судиться, той сю ніч присниться».

Крім того, дівчата мили посуд і виносили його на вулицю, постукуючи в миски; звідки одізветься пес, туди піде заміж. Потім підходили до вікон сусідів: якщо чули слово «сядь» — не пощастить вийти заміж, а коли «йди» — в цьому році прийдуть свати. Якщо дівчина хотіла побратися з хлопцем, то підходила до хліва і слухала, як поводять себе свині: тихо сплять — в родині буде лад, а коли кричать — у сім'ї будуть часті сварки…

Ворожили і в такий спосіб. Дівчата, пов'язавши вузлами хустини, клали їх у ночви й імітували руками, начебто палають збіжжя — чиї хустки випали на долівку, ті юнки підуть заміж. Після цього клали на столі різні речі (сокиру, ножиці, чарку тощо), із зав'язаними очима почергово підходили,— до якої речі доторкнулася, таким на вдачу буде майбутній чоловік.

Крім молоді ворожили й старші люди, їх переважну турбувало, скільки кому жити. Ставши між лампадкою і свічкою, дивилися, чи буде подвійна тінь; якщо тільки одна, то це на швидку смерть. Діти в цей час удосталь гралися на розстеленій долі соломі, відтворюючи звуки домашньої птиці чи сценки збирання грибів у лісі. Щоб діти не плакали («бо будуть цілий рік каверзувати»), їм давали гризти горіхи, аби «не боліли зуби». Проте суворо забороняли їсти на дворі, бо «птиця постійно клюватиме зерно в посівах». У цей день намагалися не ходити в позички, щоб «не жебракувати цілий рік».

Різдвяні ворожіння правдиві
Вважають, що найправдивіше ворожіння у 12 святкових днів — від Різдва (7 січня) до Водохреща (19 січня). Саме на переломі нового року люди хочуть дізнатися, що їх чекає у майбутньому. В цей період усяка нечиста сила найактивніша і доступна для контакту, бо саме від домовиків, лісовиків й іншої погані ми дізнаємося інформацію.
У ніч на 7 січня зв’язок із потойбічним світом дуже сильний, тому ворожіння вдається найточнішим, так само, як і на Василя та Меланки.
Можна дізнатися про багатство і бідність, здоров’я і хвороби, погоду і врожай, та найчастіше в ці дні цікавляться заміжжям і образом судженого. Для здійснення обряду використовують різні підручні засоби: каблучки, ключі, свічки, віск, воду, рукавички, гральні карти та інше. У ворожінні лишається багато недомовленого, тож є розмах для фантазії. Якщо ви ворожите собі, покладіться на власні відчуття. Різдвяні ворожіння правдиві. Можете перевірити.

Віщі обручки
Дівчата збираються разом у кімнаті, приносять із собою різні персні — свої або позичені для цього випадку. Беруть сито чи решето із зерном або крупою — кидають туди каблучки. Потім кожна з дівчат бере жменю зерна і по тому, що дістанеться разом із зерном, дізнається про своє майбутнє. Мідне означає, що потрапите в бідну сім’ю, срібне — вийдете заміж за простого хлопця з хорошої родини, перстень із камінчиком — за багатого, золоте — за іноземця. Візьмете свою каблучку або ту, яку хотіли, отже, здійсняться бажання. Якщо у жмені не опиниться нічого, то змін у долі не буде.

Яйця долі
Візьміть свіже яйце, зробіть у ньому маленьку дірочку і обережно вилийте вміст у стакан із водою. За формою білка можна "прочитати” своє майбутнє. Вигляд церкви означає вінчання, кільце — заручини, куб — несе тривожні вісті й означає труну, корабель — відрядження (чоловікові) або повернення чоловіка з відрядження (жінці). Якщо білок опустився на дно — бути в будинку пожежі.

Запрошення повечеряти
Кажуть, якщо опівночі накрити стіл і сказати заповітні слова: "Суджений, ряджений, приходь до мене повечеряти”, то він з’явиться. У давнину це ворожіння дівчата використовували, щоб побачитися з цілком реальним кавалером. Батькам і бабцям, наляканим таким дивним баченням, дівчина пояснювала, що перед ними не реальна людина, а дух, примара.

Кого чекати: доньку чи сина
У стакан з водою покладіть золоту обручку і поставте на ніч на мороз (або в морозилку, якщо на вулиці відлига). Якщо вранці замерзла вода буде без горбиків, це означатиме бездітне життя. Скільки буде горбків, стільки і народиться синів, а якщо на замерзлій поверхні лише ямки — чекайте дочок.

На чотирьох королів
Перед сном покладіть під подушку карти — чотирьох королів — і пошепки запросіть: "Прийди до мене, мій суджений!” або "Наречений, суджений, приснися!” Наречений обов’язково з’явиться у вигляді одного з королів: насниться піковий король — чоловік буде старим і ревнивим, червовий означає молодого й заможного, хрестовий — чекайте сватів від військового, а бубновий — від коханого, якого вже маєте.

Дно тарілок
На дно тарілок прикріпіть папірці з зображеннями різних предметів (або покладіть невеличкі фігурки), тарілки переверніть догори дном (кількість тарілок залежить від папірців або фігурок, на які ви захочете поворожити). Потім усі тарілки ретельно перемішайте, аби зовсім поміняти місцями. Далі вибираєте собі тарілку й "читаєте” свою долю: хліб — багатий і щедрий чоловік; гріш — багатий, але скупий; шило — чоловік буде швець; голка — кравець; коробочка — бідний наречений; келих — п’яниця; карти — розтратник, картяр; олівець — учена людина; перстень — швидке весілля; хустка — до розлуки.

Горіхова шкаралупа
Візьміть таз із водою. На краях закріпіть смужки паперу, на яких напишіть свої бажання. У горіхову шкаралупу покладіть маленьку свічку й запаліть її. Пустіть цей своєрідний човник на середину таза і, залежно від того, записку з яким бажанням він підпалить, те й справдиться в новому році.

Викликання сну про судженого
Напишіть ім’я юнака на шматку паперу, поцілуйте це слово нафарбованими губами (щоб лишився слід), покладіть на маленьке дзеркальце, а потім під подушку і ще туди покладіть три лаврових листки. На одному напишіть — "Ананій”, на іншому — "Азарій” і на третьому — "Мисаїл”. Потім промовте заклинання: "З понеділка на вівторок я дивлюся на підвіконня, хто мріє про мене, нехай присниться мені у сні”.

Ще один спосіб побачити майбутнього коханого. У цей спосіб ворожать у ніч із понеділка на вівторок. Беруть гілочку ялини, кладуть на ніч біля голови. При цьому примовляють: "Лягаю на понеділок, кладу в головах ялинник, приснися той мені, хто думає про мене”. Хто присниться, той тебе і любить.

Воскові фігури
Розтопіть віск у кухлі, налийте молоко в блюдце і поставте на порозі квартири або будинку, промовте наступні слова: "Домовий, господарю мій, прийди під поріг попити молочка, поїсти воску”. З останніми словами вилийте в молоко розтоплений віск. А тепер уважно спостерігайте за тим, що відбувається. Якщо побачите застиглий хрест, чекають вас у новому році якісь хвороби. Якщо хрест тільки з’явиться, то в наступному році ваші фінансові справи йтимуть не дуже добре, а в особистому житті можливі неприємності, але не дуже серйозні. Якщо зацвіте квіткою — створите сім’ю, вийдете заміж або знайдете коханого. Якщо побачите звіра, будьте обережними: з’явиться у вас якийсь недруг. Якщо ж віск потече смужками, чекають вас дороги, переїзди, а ляже зірочками — чекайте успіху на службі, в навчанні. Якщо утворюється людська фігурка, ви знайдете того єдиного.

Золотий ланцюжок майбутнє покаже
Ближче до опівночі, коли всі ляжуть спати, усамітніться в кімнаті, де нікого не буде, ні людей, ні домашніх тварин. Сядьте за стіл і візьміть у руки золотий ланцюжок. Деякий час його потрібно в долонях катати, розтирати так, щоб руки стали дуже теплими. Після цього в правій руці кілька разів підкинути і кинути рвучко на стіл. Він, упавши, утворює якусь фігуру, яку вам потрібно буде правильно витлумачити.
Якщо там буде коло, то вам судилося опинитися в скрутному становищі, знайти вихід із якого буде дуже непросто. Пряма лінія сповіщає про успіх у майбутньому, трикутник — будь-яка справа, задумана вами, успішно завершиться, а справи сердечні особливо будуть вдалими, бантик — у найближчому майбутньому весілля, а якщо фігура складеться у вигляді серця, то дізнаєтеся, що вас кохають. Завдяки цьому матимете душевний спокій і будете щасливими.
У народі вважають, що всі порядні люди вірять у різні ворожіння, а про того, хто їх ігнорує, наші предки зазвичай казали: "Не вірить ні в чох, ні в сон, ні в пташиний рай”.

Оксана ЛИСИНЮК "Хрещатик”



Категорія: Свята | Переглядів: 1348 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України