КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Серпень » 9 » КАБАЧКИ – ІЖТЕ НА ЗДОРОВ’Я
09:48
КАБАЧКИ – ІЖТЕ НА ЗДОРОВ’Я

           КАБАЧКИ –   ІЖТЕ  НА  ЗДОРОВ’Я 


  .

  Літо досягло свого апогею і в його благодатній аурі визріло вже чималенько плодів у саду й на городі. Ми задоволено хрумаємо огірочки, але чомусь обминаємо увагою їхніх близьких родичів згарбузового роду – кабачки… Не такими смаковитими нам здаються. Однак у цих овочів свої переваги: вони дорідніші, добре поєднуються з іншими овочами та крупами, не спричиняють подразнення шлунка та кишечнику.

На 95% кабачки складаються з води (це трішки менше, ніж в огірках). Але яка ця вода? Вона – «жива», бо наповнена багатьма біологічно активними речовинами, що вкрай потрібні організмові для його нормального функціонування. Вона ж доносить ці речовини до кожної клітини, легко проникаючи в них, виводить токсини, шлаки, що осіли там, сприяє прискоренню обміну речовин та спалюванню жирів.

Що ж можуть постачити кабачки організмові? Набір вітамінів – С, А, групи В, цукри, білки, органічні кислоти, клітковину, мінеральні речовини: калій, натрій, кальцій, залізо, мідь, магній, фосфор тощо. У кожної з цих речовин своє призначення.
Так, вітамін С, якого в кабачках удвічі більше, як у його поважних родичах – гарбузах, не лише забезпечує міцний імунітет, захист від інфекційних та неінфекційних хвороб і здоров’я організму в цілому, а й сприяє подовженню життя. За наявності цієї речовини підвищується еластичність і міцність кровоносних судин, що важливо для профілактики серцево-судинних хвороб.
Дослідники виявили: хто споживає багато білка, у того потреба у вітаміні С зростає. Отож кабачки корисно споживати, приміром, із м’ясом. До речі, більшість вітаміну С міститься в шкірці, тому не варто обчищати молоді плоди, зокрема, готуючи салати.
Вітамін А (ретинол). Його лікарі теж називають «першою лінією боротьби проти хвороб», зокрема раку. А ще він забезпечує чистоту шкіри (запобігає появі висипань, фурункулів, ячмінця, герпесу), пишність волосся, гостроту зору. Ретинол має протиалегійні властивості, тому лікарі радять вводити якомога більше кабачків, патисонів, гарбузів у щоденний раціон, найперше дітей, бо нині проблема алергії серед них дуже актуальна,. Це не лише лікування, а й профілактика алергенних реакцій організму. Із лікувальною метою користуються і таким рецептом: 10-12 квіточок, що вже зів’яли й обпали, залити 0,5 л окропу, настояти впродовж 2-3 годин й випити за 5-6 разів між їдою.
Що ж до вітамінів групи В, то можна нагадати їх функції: вони поліпшують процеси обміну, травлення та забезпечують нормальну діяльність нервової системи, крім того, беруть участь у багатьох інших процесах життєдіяльності. До прикладу: якщо в людини виникають труднощі із випорожненням, це свідчить, що в її організмі бракує вітаміну В1. Якщо кого переслідують тривожні стани, депресія, – це ознака нестачі вітаміну В2. Останнім часом лікарі пов’язують виникнення отиту з малою кількістю вітаміну В6 в організмі.
Слід знати, що кабачки можна використовувати з метою протистояння не лише алергії, а й забрудненню організму антибіотиками. Це пов’язано з тим, що ці плоди – добрий сечогінний засіб: вони ретельно вбирають токсичні речовини, що осіли в клітинах, надмір холестерину й води і виводять їх (разом з цим зникають набряки серцевого чи ниркового походження, очищаються судини). А сечогінний ефект зумовлений наявністю значної кількості калію (238 мкг на 100 г маси овочу) та його майже ідеальним співвідношенням із натрієм.
Дієтологи радять із лікувальною метою їсти зі шкіркою плоди невеликого розміру (до 20-25 см завдовжки), зварені без солі та жиру.
Сечогінний ефект має й насіння кабачків (їсти підсушене, а не смажене, по 15-30 насінин на добу) та відвар цвіту (7-9 квіток, що обсипалися, залити склянкою окропу, настояти, пити впродовж дня ковтками, незалежно від їди). Виведення зайвої рідини з організму позначається і на стані судин, унаслідок чого знижується кров’яний тиск, отож кабачки корисно вживати і в разі гіпертонічної хвороби та для запобігання атеросклерозу.
Також помічено, що ці овочі справляють жовчогінний ефект, чим допомагають вчасному спорожненню жовчного міхура, руху жовчі протоками і запобігають розвитку жовчнокам’яної хвороби.
Не можна не згадати про антианемійні властивості кабачків, адже в їх складі є речовини, що беруть участь у творенні крові та поліпшенні її якості: вітамін С, залізо, мідь, кобальт.
Цікаво, що ці овочі можуть бути дієтичним продуктом для тих, хто хоче схуднути, адже їх енергетична цінність – трохи більше, як 20 ккал. Разом із тим вони не збіднюють раціон, адже є джерелом багатьох цінних для організму речовин, про що ішлося вище. Тож кабачки, як і шпинат та солодкий перець, входять до знаменитої дієти Брюса Джанера, яка допомагає позбутися зайвих кілограмів і підтримувати пристойну фігуру.

Підсумовуючи, можна сказати, що кабачки потрібні в меню всіх прошарків населення. Завдяки тому, що вони добре засвоюються і не спричиняють проблем із травленням, страви з кабачків можуть споживати матері-годувальниці і їхні малятка. Вони корисні для організму, що розвивається, а особливо цінні в раціоні людей старшого віку, бо поліпшують секреторну та моторну функцію шлунка й кишечнику, активізують процеси травлення, допомагають роботі печінки, нирок, запобігають атеросклерозу.


СТРАВИ З КАБАЧКІВ

Салат з кефіром. 1 кабачок, 5 огірків, 1 цибулина, 1 склянка кефіру, 2 ст. л. зеленої цибулі, сіль.
Овочі нарізати соломкою, посолити, змішати, полити кефіром, посипати зеленою цибулею.
Салат збірний. 200 г кабачків, 1 огірок, 2 помідори, 2 суцвіття цвітної капусти, 100 г білоголовкової капусти, 1 цибулина, по кілька гілочок кропу, петрушки, селери, 3-4 ст. л. олії, сіль.
Кабачок, огірок, помідори й цибулю нарізати кубиками або соломкою, цвітну капусту розібрати на дрібні суцвіття, додати посічену зелень, посолити, за бажанням поперчити й присмачити олією. Викласти в салатницю й прикрасити скибочками помідора та гілочками петрушки.
Салат з яблуками. 1 кабачок, 2 яблук, 1 солоний огірок, 1 цибулина, 3 зубки часнику, 100 г майонезу, перець, зелень, бажано острогін.
Молодий кабачок нарізати соломкою, яблука – часточками, огірки – кубиками, цибулю дрібно посікти. Усе з’єднати, посипати перцем і дрібно нарізаним часником. Перед подаванням полити майонезом, притрусити петрушкою.
Кабачки, запечені з сиром. 400 г кабачків, 150 г кропу, 1 яйце, 150 мл вершків, 3 ст. л. тертого твердого сиру, 25 г масла, перець, сіль.
Нарізані кубиками кабачки на сковорідці залити водою й посолити, тушкувати, доки не випарується рідина. Змішати яйце, вершки й половину сиру, поперчити і залити цією масою кабачки, зверху покласти шматочки масла, посипати сиром, запікати в духовці за температури 200 С, доки не зарум’яниться.
 
                                                   Джерело:  інтернет
Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 841 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України