КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Липень » 19 » Якщо надалі так триватиме - настане мор для всіх...
08:10
Якщо надалі так триватиме - настане мор для всіх...
  
               Якщо надалі так триватиме - настане мор для всіх... 

.Не літають і не гудуть... На Чернігівщині масово гинуть медоносні комахи. Чи не щодня про це повідомляють пасічники. Про випадки загибелі бджіл від небезпечних отрутохімікатів, якими обробляють свої посіви аграрні підприємства, гуде не лише наш регіон, а вся Україна. Для бджолярів падіння комах - велика втрата. Адже, як кажуть, селяни, пропав не лише нинішній рік копіткої праці, а, можливо, й наступні. Зі сльозами на очах пасічники вимітають з вуликів повні пригорщі мертвих комах і складають у відра. Бджілки долітають додому і просто падають на льоту...

- Раніше, років три-чотири тому, поля обробляли пестицидами, і гинули тільки льотні бджоли. - каже пасічник-любитель з Киінки Чернігівського району Геннадій Захваткін. - Тепер же аграрії застосовують такі препарати, що в комах спостерігається, так звана, прихована хвороба. Бджоли з полів несуть нектар з отрутою у свої вулики і заражають інших. Наразі в жодному практично немає молодого розплоду. Ще вчора у мене було чотири сім’ї, поки ледь живі дві... Чисельність комах зменшилася у десять разів! Ось у цьому двоповерховому вулику комахи ледь вміщалися! А тепер...

Пенсіонер стримує сльози. Піднімає трохи живих бджілок з трави і землі, вони прилетіли додому і доживають останні хвилини у нього на очах. Перевеотаються на спинки, ворушать ніжками й завмирають.

- Бачите - крильця пошкоджені. ніби обпечені... Це все результат небезпечних хімікатів, якими обприскували зернові за допомогою авіації неподалік нашого села. Про що вони думають?! Тільки про прибутки! А те, що все живе навкруги гине. їх не цікавить. І така страшна картина по всій Чернігівщині і Україні! - не може заспокоїтися селянин.

Мор бджіл Геннадій Захваткін запримітив на своїй пасіці наприкінці червня. Але тоді гинули комахи не так масово, як натепер. За словами бджоляра, від такого "підгодовування" більш сильні і здорові трудівниці стали немічні, хворі і... мертві.

У чернігівській спеціалізованій крамниці по вулиці Любецькій. де пропонують усе для бджільництва, кажуть, що щодня вислуховують ВІД своїх клієнтів-пасічників нарікання на безконтрольне застосування агропідприємствами отрутохімікатів на полях. Від такого обробітку - шалені збитки не лише для людей, які живуть від пасіки. Це - знищення природи! Від розповідей бджолярів волосся на голові стає дибки!

Уявіть: у деяких селах лелеки, аби вижити, полюють не на жаб та мишей, а на свійських курчат(!). Адже всю живність на луках «вибили» хімікатами.

- Поки у наших краях не обробляли землі агрохолдинги. бджоли ще якось водилися. - бідкається пасічник Сергій Шарий з Чернігова. - А тепер вони безконтрольно вносять гербіциди, не попереджаючи про це власників пасік. До того ж обробляють отрутохімікатами саме тоді, коли комахи активно збирають нектар. Думаю, що скоро пасік не лишиться взагалі... У мене - так точно. І нічого з цим не поробиш. Хоч і закон є, та вочевидь він у нашій країні не діє.

У Спілці пасічників України заявляють. що основна причина загибелі бджіл по всій країні - отруєння пестицидами. Буває, коли комахи помирають через недогляд: через віруси чи кліщів. Але це поодинокі випадки, і вони не мають масового характеру.

- Якщо торік помирали комахи і це мало епізодичний характер, то нині Спілка може назвати одну область - Закарпатську, де немає великих масивів посівю і де немає випадків отруєнь.- зазначає президент Спілки пасічників України Володимир Стре-тович.

За оцінками організації, вже загинуло близько 18 тисяч бджолиних сімей. Вартість однієї -близько 2400-2600 гривень. Потерпіли не промислові пасіки, а пасічники, які тримають бджіл у своєму господарстві.

Згідно із законом, органи місцевого самоврядування зобов'язані повідомляти бджолярів за три дні до початку обробки про час і препарат, який застосовуватимуть фермери, тоді пасічник закриває вулики і не випускає медоносних комах. Також є рекомендації щодо нічної обробки посівів та перелік дозволених препаратів.

Виявляється, в Україні є навіть випадки, коли в лікарню, після виявлення мертвих бджіл у вуликах, потрапляли ті, хто віддавав комахам всю свою душу. - не витримували серця у пасічників.

Покарати аграріїв дуже складно. Для того, щоб зібрати доказову базу і встановити причинно-наслідковий зв'язок, потрібно зробити експертизу і ще до цього зібрати аж 17 папірців.

Голова Корюківського районного товариства бджолярів Михайло Біжовець каже, що отрута розкладається впродовж доби і. зазвичай, зразки неможливо оперативно доставити до лабораторії в Київ. Та й потребує все це чималих витрат - тисячі гривень.

Екологи ж давно б'ють на сполох, аби в нашій державі заборонили використання хімікатів, які полегшують аграріям працю й водночас убивають бджіл і все живе навкруги. Проте все це - на рівні розмов.

Відомий фізик Альберт Енштейн вважав, що якщо бджоли вимруть. то через чотири роки після цього загинуть і люди. Завдяки запиленню комахами рослинних культур ми отримуємо третину від обсягу всіх продовольчих ресурсів. А ще ж багато корисних продуктів бджільництва.



Якщо надалі так триватиме - настане мор для всіх...

Лариса Галета, "Деснянка" №28 (713) від 19 липня 2018

Категорія: Точка зору | Переглядів: 471 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України