КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2019 » Березень » 21 » Як «зелена» електростанція покращує енергобаланс Чернігівщини
08:43
Як «зелена» електростанція покращує енергобаланс Чернігівщини

Як «зелена» електростанція покращує енергобаланс Чернігівщини

                                                                                                           ФОТОрепортаж

Корюківську теплову електростанцію (ТЕС) потужністю 3,5МВт було введено в експлуатацію в жовтні 2016 року. Працює вона на біомасі і забезпечує безперебійну подачу електроенергії в період пікових навантажень, відпускаючи в енергомережу орієнтовно 20 млн кВт/год електроенергії щорічно.

 І, як стало відомо учасникам прес-туру, що відбувся 20 березня, це суттєво покращує енергобаланс Чернігівщини. 
Головними спікерами інфо-заходу були директор компанії "Кліар Енерджі” Андрій Гріненко, голова Державного агентства з питань енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук, засновник підприємства Петро Багрій та керівник філії «Корюківська ТЕС» Ігор Матюха

Андрій Гріненко

Андрій Гріненко

Ігор Матюха

Ігор Матюха


Петро Багрій

Петро Багрій


Сергій Савчук

Сергій Савчук

Саме від них журналісти дізналися, що даний проект було реалізовано вітчизняним ТОВ «КЛІАР ЕНЕРДЖІ», яке згідно постанови НКРЕКП № 1194 від 30.06.2016 отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії. 

До речі, в постанові НКРЕКП № 1677 (від 29.09.2016) для підприємства було затверджено «зелений» тариф*** на електричну енергію, вироблену з біомаси, що складає 364,63 коп за кВт/год без ПДВ. Так от, ця українська компанія займається будівництвом і експлуатацією електростанцій на біомасі, біогазі, вітрі і сонячній енергії. 

Корюківська є першою з трьох подібних «зелених» електростанцій, над якими працює інвестор. На даному етапі ТОВ «КЛІАР ЕНЕРДЖІ» вклало в проект близько 8 млн. євро, частину яких склали інвестиції від європейських партнерів. Для комплектації теплової електростанції було придбано сучасне котельне обладнання виробництва компанії BIB COCHRAN (Великобританія). Постачальником турбіни стала німецька компанія «SIEMENS», а генератора – іспанська компанія «INDAR». 
Щодо персоналу, то на станції працює сімдесят чоловік. Щорічно компанія сплачує близько 12 млн. грн.. податків, частина з яких залишається в регіоні. 

Підприємство постійно забезпечене паливом – споживає близько 30 тисяч тонн відходів деревини на рік. В основному це відходи деревини, які залишаються після санітарної очистки лісів та залишки від деревообробної промисловості (деревна тріска, біосміття з деревними відходами). 

Наразі розглядається можливість використання в якості палива деревини енергетичної верби (ця рослина спеціально висаджується та росте на малопродуктивних ґрунтах).
Щодо технології, то тут слід зазначити, що спалювання деревної біомаси забезпечує постійний моніторинг рівня шкідливих викидів та автоматичне регулювання технологічних процесів. Згорання палива відбувається у двох печах, після чого відпрацьовані гази на кілька секунд затримуються в спеціальному відсіку, де проходить їх очищення та подальший рух до котла. Для зменшення викидів окису азоту встановлено механізм вприскування речовини в зону високих температур. На виході газів з топки котла в хвостових газоходах передбачено проходження димових газів через гашене вапно. Сама ж ТЕС оснащена ефективною системою рукавних фільтрів.
Як наголосили спікери, реалізація проекту є вагомим внеском на шляху до енергонезалежності України. А компанія «Кліар Енерджі», як лідер ринку у цьому напрямку, вважає своєю місією розвивати «зелену» енергетику в країні. 

До речі, до 2020 року в Україні планується звести ще кілька комплексів, з приводу чого вже отримано попередні погодження по подальшому залученню коштів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. 
Прикметно, що «зелені» електростанції успішно практикують в країнах ЄС. Зокрема, багато подібних ТЕС побудовано в Польщі, країнах Прибалтики та інших європейських країнах, що мають значні лісові масиви. А поява енергокомплексу в Корюківці вже позитивно відобразилося на економічному та соціальному розвитку регіону. 
Насамкінець слід додати, що в рамках прес-туру на Корюківську ТЕС відбулася й лабораторна екскурсія учнів Малої академії наук України. «Малі» науковці (а вони вже працюють над науковими розробками в галузі альтернативної енергетики) пізнали багато чого нового й цікавого для себе та отримали велике задоволення від екскурсії.













































Довідково:

"Зелений" тариф — це спеціальна ціна, за якою купується енергія, вироблена з відновлюваних джерел енергії — гідроелектростанціями, сонячними, вітровими або біостанціями. 
 
Підприємства і домогосподарства, які виробляють електроенергію за "зеленим" тарифом, продають її в ринок значно дорожче, ніж традиційні виробники теплової або атомної енергетики.
Всю вироблену в країні електрику, в тому числі і дорогу "зелену", скуповує так званий Оптовий ринок (державне підприємство "Енергоринок"). За різними тарифами — залежно від типу виробника. Та ж сама установа потім продає скуплену електрику енергопостачальним компаніям, які доставляють її населенню.
 
Сьогодні 2% виробітку електрики припадає на відновлювальну енергетику, але забирає сектор 9% грошей ринку. Енергетична стратегія України передбачає досягнення частки відновлюваної енергетики на рівні 12% до 2025 року, до 2035 — на рівні 25%. "Зелений" тариф діятиме до 2030 року.
 
"Зелений" тариф — фіксовані нарахування за кожну кіловат-годину, в євро. Розмір тарифу: для сонячних електростанцій — 15-16,3 євроцента за кВт, для приватних осіб (потужність установки не повинна перевищувати 30 кВт) — 532,68 копійки за кВт. Вітрові електростанції: 10,2 євроцента за 100 кВт. Для приватних осіб — 342,44 копійки за кВт. Гідроелектростанції: 17,5, 14,0 і 10,5 євроцента за 100 кВт*год для мікро- , міні- та малих ГЕС відповідно. Наведені тарифи будуть діяти для всіх сонячних і вітрових електростанцій, які почнуть функціонувати до 31 грудня 2019 року.
 
Напряму фірмами, які мають "зелений" тариф, володіють — тобто мають частку або є кінцевими бенефіціарами —  три народні депутати. У їхніх руках сконцентровано 16 компаній зі встановленою потужністю генерації 239 МВт.
 
Загалом у руках народних депутатів або їх родичів сконцентровано 22 підприємства, або 14,6% (262 МВт). Частина об’єктів потужністю 138 МВт знаходиться на окупованих територіях. Помічники або колишні помічники мають 13 підприємств. На місцевому рівні нам вдалося підрахувати 15 осіб, які володіють або керують 19 підприємствами.
 
У Верховній Раді нині зареєстровані законопроекти про запуск аукціонів на будівництво об'єктів "зеленої" енергетики №8449 і ще сім альтернативних законопроектів (8449-1, 8449-2, 8449-3 від Валерія Писаренка, 8449-4, 8449-5, 8449-6 від Юрія Чижмаря і 8449-7 від Олексія Рябчина).

Gorod.cn.ua
Категорія: Громада та влада | Переглядів: 493 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України