КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Травень » 14 » Як з одного відра картоплі отримати десять
12:31
Як з одного відра картоплі отримати десять

         Як з одного відра картоплі отримати десять

.
  Причини всенародної любові до картоплі зрозумілі. Крім того, що вона смачна та корисна, — це ще й дуже зручна культура. При правильному підході з одного посадженого відра можна отримати десять.

1. Виберіть бульби для садіння — здорові та неушкоджені, з гарними вічками. Оптимальний розмір бульб — із куряче яйце. Дрібніші доведеться саджати по 3-4 в ямку. Великі можна розрізати на частини. Важливо, щоб на кожному шматку залишалося не менше трьох вічок.

2. Закладіть бульби на пророщування. Це можна робити в темному приміщенні, можна — на світлі. Важливо, щоб температура була не менше плюс 12-15 градусів. Інакше картопля проростатиме дуже довго.

3. Важливо правильно вгадати з початком пророщування — щоби до садіння паростки досягали приблизно сантиметрової довжини. Для появи таких паростків потрібно близько 10 днів. А саджати картоплю прийнято, коли береза зазеленіє. Це значить, що температура землі піднялася до восьми градусів. Саджати раніше — безглуздо. Швидше від цього картопля не виросте, навпаки — може загнити в холодному й вологому ґрунті.

Пам’ятайте, що земля для садіння має бути розсипчастою, але ще в міру вологою від талих вод. Перевірити це можна так: стиснути землю в долоні (без особливого зусилля) й кинути. Якщо грудка не розпалася — рано. Якщо від удару розлетілася на багато частин — саме час. А пересушений ґрунт у грудку не зліпити.

4. Правильно виберіть місце для садіння. Від цього теж залежить майбутній урожай. Не застосовуйте до картоплі «залишковий принцип»: мовляв, до неї особливого підходу не потрібно, сама виросте, де не посади. Вирости, може, й виросте, а ось скільки бульб зберете з одного куща і якої якості — це ще запитання.

Як важливий фактор можна розглядати попередників. Вдалими для картоплі справедливо вважаються ділянки, де торік росли капуста, огірки, морква, буряк, цибуля, часник, редиска, редька, квасоля, зелений горошок та інші хрестоцвіті чи бобові. А після помідорів саджати її не рекомендується: обидві рослини належать до родини пасльонових, тому уражуються однаковими шкідниками та збудниками хвороб.

До речі, припустимо вирощувати картоплю два-три роки поспіль на одному місці, але слід враховувати, що ґрунт згодом виснажується, тому йому потрібно дати «відпочити», посадивши яку-небудь іншу культуру, що наситить землю корисними речовинами. А якщо розміри городу дозволяють, краще взагалі нічого не саджати на ділянці, яку наступного року ви плануєте відвести під картоплю.

5. Ділянку необхідно добре обробити й удобрити. Картопля любить пухкий ґрунт, тож не лінуйтеся перекопати грядки зайвий раз — урожай віддячить вам за старання. І не забудьте внести органічні та мінеральні добрива. Якщо ґрунт на ділянці глинистий або суглинний, тобто настільки важкий і щільний, що це може зашкодити гарному росту картоплі й формуванню бульб, належить внести торф і перегній з розрахунку по відру того й іншого добрива на квадратний метр.

Піщані та супіщані ділянки в чистому вигляді також не зовсім придатні для садіння картоплі — на них потрібно внести ті ж торф та перегній, і добре б додати ще глинистий ґрунт. Якщо ґрунт на ділянці торф’яний, необхідно додати до нього пісок (краще грубозернистий) глину, а також перегній або компост — на кожний квадратний метр площі приблизно по відру кожного компонента. Для підвищення врожайності варто внести ще по склянці деревного попелу.

ЇЇ УЛЮБЛЕНІ МІСЦЯ

Найбільш сприятливими для картоплі можна вважати ділянки, які відповідають таким вимогам: незатінене або малозатінене місце, що добре прогріватиметься сонцем, помірна вологість, легкі суглинні та супіщані, нейтральні або слабокислі ґрунти.

Звичайно, ідеальні умови створити нелегко. Що, наприклад, треба робити, коли на ділянці занадто близько до поверхні ґрунтові води? Адже при підвищеній вологості ґрунту картоплі бракує кисню, і в результаті навіть посадкові бульби можуть згнити, не давши сходів.

У цьому випадку картоплю доведеться саджати не в ямки, а на так звані гребені або високі грядки (до 30 см заввишки). Картоплю розміщуйте у два ряди, при цьому кожний найкраще буде розташувати на відстані 20 см від краю грядки. Таку ж відстань — 20 см — потрібно буде витримати й між ямками. А ось між рядами оптимальна відстань — не менше 70-80 см.

На посушливих ділянках застосовувати гребеневий спосіб садіння в жодному разі не треба. Результат буде жалюгідний: при такому способі садіння волога випаровується дуже швидко, тому картопля росте повільно, бульби виходять дрібними.

Якщо ділянка надмірно суха, варто рівно скопувати землю, а потім іще й ретельно розрівнювати її граблями: при такій підготовці ґрунту волога випаровується досить повільно.

ЧИМ «ГОДУВАТИ» БАРАБОЛЮ

Мінеральні добрива найкраще вносити безпосередньо перед садінням бульб у ґрунт. Можна розкидати їх по всій ділянці (з розрахунку 3 ст. ложки суперфосфату й 1 ст. ложка сульфату калію на квадратний метр), ретельно перекопати на глибину лопати й відразу після цього приступати до садіння.

Такий метод менш трудомісткий, але й менш економічний. Велика кількість добрив у цьому випадку витрачається даремно. А ось якщо вносити їх безпосередньо в ямки для посадкових бульб, усі добрива йдуть на користь саме конкретному картопляному кущеві. У кожну ямку можна вносити й органічні, й мінеральні добрива, і попіл. Дози залежать не тільки від характеру ґрунту, а й від сорту картоплі.

Для ранньостиглих сортів найбільше підходить суміш з 0,2 кг перегною або компосту, такої ж кількості торфу, столової ложки деревного попелу й чайної — суперфосфату. Просто в ямці все це необхідно ретельно перемішати з ґрунтом — так добрива краще засвоюватимуться.

Для середньостиглих сортів співвідношення поживних речовин має бути трохи іншим: 0,3 кг перегною або компосту плюс 1 ст. ложка порошкоподібного суперфосфату й 2 ст. ложки попелу в кожну ямку.

Якщо ж ви принципово не застосовуєте «хімії» при вирощуванні картоплі, можна обмежитися перегноєм (компостом) і попелом.

Вважається, що для гарного дозрівання картоплі потрібно 85-90 днів вегетації й приблизно 1500 умовних градусів тепла. Ця цифра — сума середніх денних температур. Тобто якщо середня денна температура 15 градусів, значить, картоплі потрібно близько 100 днів, аби сформувати нормальні бульби.

«Картопляні» поради

- Якщо ділянку під картоплю перекопати неглибоко, вона погано ростиме й бульби виявляться дрібними та кривими, а іноді зеленими. Коли ж перекопати занадто глибоко (глибше, ніж на лопату), теж є загроза врожаю — посадкові бульби можуть опинитися в менш родючому шарі ґрунту.

- Ніколи не вносьте під картоплю свіжий гній: він різко погіршує смакові якості бульб, до того ж вони стають водянистими й погано зберігаються, швидко гниють. Також виникає небезпека зараження картоплі різними хворобами.

- Перекопуючи ґрунт навесні, видаляйте з нього личинки дротяника, хруща та інших шкідників, а також кореневища бур’янів. Це полегшить боротьбу з тими та іншими згодом.

Картопляні грядки, як і всі інші, найкраще розташовувати в напрямку з півночі на південь. У цьому випадку можна розраховувати на вищий урожай, тому тоді кущі освітлюються більш рівномірно, ніж при східно-західному напрямку посадок. А картопля любить сонячне світло.

- Перекопувати ґрунт для садіння картоплі краще не вранці, а після обіду, коли верхній шар його добре прогріється. І садити її теж краще після обіду. Тоді бульба потрапить у теплий ґрунт і не тільки дасть сходи на два-три дні раніше, а й розбудить більше сплячих вічок, краще розвине кореневу систему.
                                             Джерело  http://www.hvilya.com/blog/jak_


 

Категорія: Поради | Переглядів: 1385 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України