КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Серпень » 12 » Як правильно давати і брати гроші в борг
08:37
Як правильно давати і брати гроші в борг

         Як правильно давати і брати гроші в борг

 .Якщо не хочете нажити ворога, краще не давати і не брати гроші в борг, — каже Олег Заболотний, чернігівський адвокат, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, адвокатури області. — Іноді навіть розписка не убереже від неприємностей. Аби вони не настали, потрібно враховувати чимало деталей.


1. При позиці суми, більшої за 340 гривень, потрібно оформлювати розписку. Вона має бути написана власноручно у присутності того, хто дає гроші, а не принесена заздалегідь. Звідки знати, хто її написав — кум, сват, брат? Почерк — це один з доказів.

2. Повинні бути вказані день, місяць, рік написання розписки. Місце (назва села, міста), де вона складається.

З. Обов’язково прізвище, ім’я по батькові осіб, яка позичає і яка бере в борг, а не ініціали. Я, наприклад, Заболотний О. М. Але ж може бути не Олег Миколайович, а Олексій Михайлович тощо. А скільки людей з однаковими прізвищем, ім’ям та по батькові... Тому треба вказати в розписці паспортні дані, де і ким виданий документ, ідентифікаційний код. А для підстраховки ще й взяти в позичальника ксерокопію паспорта.

4. Суму вказувати не тільки цифрами, а й у дужках прописом. Бо вже бувало в практиці, коли добавляють один нуль, і сума виходить зовсім інша. Деякі люди перестраховуються, беруть свідків. Це цілком законно. Підписи свідків мають бути чіткі, із повними паспортними даними.

5. Обов’язково вжити у розписці слова: позичив, взяв у борг, зобов’язуюсь повернути. Вони дуже важливі, оскільки людина може сказати: «Я не позичав. Це було зроблено для спільного бізнесу. Ми хотіли щось купити, потім перепродати і на цьому заробити». А це зовсім інші правовідносини.

6. Важливо прописувати, до якої дати будуть повернуті гроші. Був випадок: прописали дату 31 вересня такого-то року, а у вересні 30 днів, і в судді виникли питання.

7. Головне для позичальника — обов’язково вказати «Безпроцентна позика». Оскільки якщо не зазначено у розписці, що безпроцентна позика, то це автоматично робить її відсотковою, якщо вона на суму більше 850 гривень. Гроші вчасно не повернуті — і той, хто дав гроші, піде до суду і може стягнути крім суми основного боргу ще 17,5 відсотка річних позиченої суми (облікову ставку, затверджену Нацбанком).

8. Слід уважно обговорювати відсотки: п’ять річних чи за кожен місяць? Як буде повертатися борг: частинами чи цілою сумою? Якщо вчасно не повернути власнику кошти, то він може подати позов про стягнення боргу, інфляційних втрат, трьох процентів річних (це фактично ще один вид відсотків).

9. Часто на момент позичання курс гривні і долара був один, з часом змінився. Цю умову теж треба прописувати і вказувати суму позичених коштів у гривні еквіваленту в іноземній валюті. Це вигідно для позикодавця, але не вигідно позичальнику в разі різкого підвищення курсу іноземної валюти.

10. Також треба чітко вказувати, в якій валюті позичаються гроші. Тобто писати не «грн», а «гривня», і не «у. о.», а «долари США», адже долари бувають інших країн.

11. У разі, коли дається велика сума у борг на тривалий час, краще взяти не розписку, а піти до нотаріуса й укласти договір позики і ще додатково договір, який забезпечить виконання позичальником своїх зобов’язань. Можна взяти у заставу рухоме майно: автомобіль, верстати тощо. Але сьогодні машина є, завтра її розбили, верстати розібрали на частини. Надійніше укласти договір іпотеки на нерухоме майно: будинок, квартиру, землю. Бо трапляється так: сьогодні людина взяла у борг гроші на два роки. У неї є авто, квартира. Позикодавець сподівається: раптом щось, заберу їх, — але не вживає заходів для підстраховки. Минає два роки, немає ні грошей, ні майна, бо його можна за цей час продати, переписати на іншу особу, подарувати. Ну присудить суд платити. І скільки щомісяця вираховуватимуть з мінімальної зарплати чи пенсії? П’ятсот гривень, і це розтягнеться на роки. Тому не бійтеся здатися недовірливим, це зменшить ризики.

12. Недобросовісними бувають не тільки боржники, а й позикодавці. Тому, коли сплатили всю суму, розписку слід забрати. Бо може статися, що строки позовної давності не минули, і той, хто давав гроші, звернеться до суду. І як тоді доводити, що ви розрахувалися?

13. Якщо ви готові віддати весь борг, а той, хто давав гроші, говорить: «Ой, розписка вдома, у банку, потім принесу і т. д.», — це має насторожити. Аби уникнути неприємностей, кажіть: «Давай підемо до нотаріальної контори, я внесу гроші на депозит нотаріуса, і все оформимо». Або ж просити написати розписку про отримання всієї суми боргу. Якщо знаєте точно реквізити банківського рахунку позикодавця, можете переказати йому гроші. Але обов'язкова умова — у призначенні платежу вказати «Повернення боргу за таким-то договором чи розпискою від такого-то числа».

14. Коли повертаєте частинами, отримувач має написати, скільки йому повернуто, коли і в якій сумі. Прослідкувати. щоб це було зроблено не під текстом розписки, бо ту частину аркуша можна відірвати, відрізати, а на зворотному боці розписки.

                    Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №32 (1683), 9 серпня 2018 року 
Категорія: Поради | Переглядів: 537 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України