КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Липень » 17 » Як купити справжній якісний мед ?
08:14
Як купити справжній якісний мед ?

 Як купити  справжній  якісний мед ? 

.   Мед – справжній бурштиновий скарб, що дарує нам літо і невтомна праця бджілок.  Проте цінні мінерали, вітаміни і цілющі властивості має тільки натуральний мед, без барвників і хімічних добавок.  Як не  помилитися при виборі меду – радить начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП  "Чернігівстандартметрологія" Наталія Коновець.

Як і інші продукти, мед сьогодні не є чимось дефіцитним. Його можна купити і в магазині, і на ринку, і на спеціалізованих виставках-продажах. Інколи на прилавку бачиш десяток, а то й півтора десятки видів меду одного господарства. Таке розмаїття має насторожити. Якщо пасіка пересувна, з неї можна зібрати три-чотири види меду, зі стаціонарної – ще менше.

Досягти ефекту різноманітності можна штучно. Наприклад, купити дешевий соняшниковий мед, додати ароматизаторів і барвників. Таким чарівним чином недорогий мед перетворюється на "гречаний" чи "липовий". При цьому його якість лишається низькою, мінеральний склад - небагатим.
  Чи можна визначити підробку? Зверніть увагу на консистенцію меду. Вилучений із щільників мед досить швидко кристалізується. Це не означає, що продукт псується, зовсім навпаки! Чим менше у меді води і фруктози, тим більш швидко іде кристалізація.

Швидкий мед – що це таке?

Існує поняття "швидкого меду". Такий продукт отримують, згодовуючи бджолам цукровий сироп. "Швидким" називають і незрілий мед. Результат – збільшення кількості при зниженні якості. "Прискорений" мед майже не містить вітамінів і мінералів, властивих справжнім продуктам бджільництва. Натомість у нього додають борошно, крохмаль, аби досягнути потрібної густоти.

Доброякісний мед ніколи не має піни, бульбашок на поверхні. Їх наявність свідчить, що у продукті почалися процеси бродіння, він уже непридатний до вживання.

Як вибрати справді якісний мед?

Існує чимало способів перевірити, чи справжній мед пропонує продавець.

Подивіться на товар уважно. Кожен сорт меду має своє, властиве тільки йому забарвлення. Квітковий мед світлого кольору, липовий має бурштиновий відтінок, гречаний – коричневий. Свіжий мед однорідний за фактурою, прозорий.

Рідким мед буває тільки влітку. Уже за місяць-два починається процес кристалізації, тобто наприкінці жовтня справжній мед може бути лише зацукрованим. Якщо взимку-навесні вам пропонують ріденький мед, це або фальсифікований, або штучно підігрітий продукт.

Гарно показує натуральність меду звичайна паличка або ложка. Її треба занурити в продукт і покрутити. Незрілий мед стікатиме з ложки, якісний – лягатиме складками, як стрічка. Фальсифікований мед тягнеться з ложки тонкими безперервними "нитками", справжній квітковий – цівками, що у певний момент обриваються.

Домашні способи перевірки меду

Нескладні хімічні досліди можна зробити і вдома. Вони достеменно покажуть, чи "покращено" мед.

Ложку меду залийте окропом та охолодіть. Капніть у суміш трішки йоду. Якщо мед містить крохмаль, вміст склянки посиніє. Ще один спосіб перевірки – у пробу меду, розчиненого у кип’яченій воді, треба капнути розчин аміаку (нашатирний спирт). Якщо рідина набуде бурого кольору, з’явиться осад, це означає, що до меду додали крохмальну патоку.

Є і рецепт для визначення вмісту механічних речовин. Розчиніть мед у гарячій чистій воді, розмішайте і подивіться на світло. Рідина має бути прозорою, без сторонніх елементів і осаду.

Дуже простий метод перевірки – капнути мед на невеличкий папірець ті підпалити. Якщо продукт плавиться чи буріє – цей мед розбавлено цукром чи бджіл годували сиропом.

Справжній мед має ніжну консистенцію. При розтиранні між пальцями він не лишає згустків, а всотується у шкіру.

Як зберігати мед?

При купівлі зверніть увагу, у якому посуді зберігається мед. Якщо його привезли на продаж у металевій тарі – краще відмовитись від такої покупки. Окислення металевої ємності підвищує вміст важких металів у продукті. Зберігання у пластиковій тарі, особливо довге – теж не кращий варіант.

Ідеальна ємність для меду – скляна чи керамічна. Кришка не повинна доторкатися вмісту банки.

  Мед – чудовий дарунок природи. Він надзвичайно смачний, поживний, лікує і подовжує життя. Вибирайте уважно, а ще краще – купуйте продукт із пасіки, якій довіряєте.

                                                                                              ДП "Чернігівстандартметрологія   
Категорія: Поради | Переглядів: 708 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України