КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Жовтень » 7 » Готуємось до опалювального сезону.
16:16
Готуємось до опалювального сезону.

           Готуємось до опалювального сезону. 

.

  В зв’язку з подорожчанням газу в нашій країні, все актуальнішим стає використання котлів на твердому паливі (вугіллі або дровах) для опалення будівель, а часом вдаються і до реконструкції звичайних печей. При неправильному використанні та обслуговуванні такого роду системи опалення може виникнути пожежа.

Так, вже на початку жовтня цього року в Бахмацькому районі, в одному з приватних будинків сталася пожежа, яка ледь не коштувала господарям життя. В ході розслідування причини та обставин виникнення пожежі з’ясувалося, що загоряння сталося через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації приладів пічного опалення. 

Саме через це слід звернути особливу увагу на стан печей і котлів: здійснити поточні ремонтні роботи, прочистити димовідводи тощо.

Щоб максимально зменшити ризик виникнення пожежі, до початку опалювального сезону необхідно ретельно перевірити, чи відповідають печі, інші опалювальні прилади та їх облаштування правилам пожежної безпеки. Зокрема, згідно з нормами вони повинні мати протипожежні розриви від горючих конструкцій, підлога з горючих матеріалів під топковими дверцятами має бути захищена металевим листом розміром 0,7 x 0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі. На горищах усі труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути заштукатурені та побілені, а ні в якому разі не обклеєні шпалерами, аби можна було чітко побачити тріщини та пошкодження, що можуть з’являтись у процесі експлуатації.

Очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, а саме опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяці.

Димохід правильно складеної печі залишається чистими протягом багатьох років. Робота з його обслуговування зводиться лише до регулярного видалення золи з піддувала і перших каналів по ходу руху димових газів. Але якщо господарі кидають у топку всякий непотріб, обривки поліетиленової плівки, пакети з-під молока та соку, пластикові пляшки і тому подібне, то при згорянні сміття виділяє багато сажі, яка швидко забиває пічну трубу. Навіть невеликий шар сажі на стінках димаря звужує просвіт і ускладнює прохід диму. Крім того, така «шуба» уповільнює прогрів стінок димоходу, що веде до задимлення і зменшення тяги в цілому.

Як прочистити димар, пічну трубу? Роботу цю починають зверху, з даху. Перед чищенням, насамперед, треба перевірити, чи не перекритий димохід цеглою, гніздом, або іншими сторонніми предметами. Таке теж можливо, якщо піч в теплий період року не топилася. Наприклад видалити гніздо можна за допомогою жердини: проштовхнути його вниз до найближчого прочищувального отвору, через який витягнути все сміття, що впало зверху.

Чистять димохід від сажі за допомогою металевого «йоржа». На час цієї роботи прочищувальні отвори повинні бути наглухо закриті, щоб у будинок не летіла сажа. Діаметр «йоржа» повинен бути трохи більше просвіту труби. Після того, як сажа в димоході осяде, прочищувальні отвори відкривають і через них совком вигрібають все, що осипалося зі стінок. 

Деякі каміни можна чистити не тільки зверху, але і знизу, застосовуючи набір щіток на ручці, що розкладається. Щітку поступово проштовхують вгору, нарощуючи знизу нові секції ручки. Після закінчення роботи залишки сажі можна видалити за допомогою пилососа.

Видаляти невеликі відкладення сажі, а також перешкоджати її скупчуванню в димоході можна за допомогою спеціальних хімічних сумішей. Ці суміші у вигляді рідини або порошку наносять на внутрішні поверхні топки або додають до дров. При горінні виділяються нетоксичні гази, які змушують сажу обсипатися вниз.

  Всі ці способи очистки димарів являються профілактичними, і від послуг професіоналів Вам нікуди не дітися, але завдяки хімічному способу скоротити кількість викликів можна. До речі очищати димар, вентиляційні канали й газоходи від сажі та засмічень потрібно як для безпечної та безперебійної роботи котла, так і для економії. 
Роботи з перевірки й прочищення димарів та вентиляційних каналів проводять організації, які мають відповідні ліцензії.

Після очистки клієнту видають акт про виконання робіт з перевірки і прочищення димових каналів опалювальних печей, містких водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів. І це не просто черговий документ – гарант спокою та впевненості в безпеці під час опалювального сезону.
Краще періодично викликати сажотруса, ніж пожежних. Пам’ятайте, що ігнорування заходів безпеки може обернутися лихом. 

Тетяна Моргун

           Навчально-методичний центр цивільного захисту  та безпеки життєдіяльності Чернігівської області. 

Категорія: Господар і Господарка | Переглядів: 608 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України