КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 12 » Є НАД ЧИМ ЗАДУМАТИСЯ ! Утилізуймо батарейки, доки вони не утилізували нас
16:06
Є НАД ЧИМ ЗАДУМАТИСЯ ! Утилізуймо батарейки, доки вони не утилізували нас

    Є  НАД  ЧИМ  ЗАДУМАТИСЯ !

 Утилізуймо батарейки, доки вони не утилізували нас  
 .

Люди добрі, схаменіться І навколо озирніться. Ми потонемо в відходах І загубимо природу!

ЕКОЛОГІЯ І СЬОГОДЕННЯ

Ситуація з екологією в нашій країні нагадує рядки з пісні Сашка Положинського «Я не хочу»: «Мова калинова, пісня солов'їна, ще трохи побалакаємо – зникне Україна». Скільки разів було чути про всілякі фільтри для фабрик, різні очисні споруди, заходи щодо збереження природи, але практична сторона питання постійно пробуксовує: то гроші в казначействі зависнуть, то бюджету на «другочергові» проблеми не вистачає, то ще щось придумають. І це в той час, коли щорічно у процес виробництва надходить близько 1,5 мільярда тонн первинної сировини, а відходів із цих же галузей промисловості отримуємо біля 15 мільярдів. Таким чином, на сьогодні для України стан розвитку виробництва є головним еколого-формуючим фактором.
Звичайно, технічний процес ми не зупинимо. Очисні споруди та фільтри можна було б поставити, але це буде коштувати більше, ніж виплата штрафів або хабарів екологічним інспекторам. Дійшло навіть до такого абсурду: щоб здати на утилізацію люмінесцентну лампу, в якій міститься ртуть, потрібно заплатити кошти. Із нашим менталітетом та лампа швидше за все опиниться в сміттєвому контейнері, а куди вона потрапить далі – це вже нікого не хвилює. Рідко хто згадує народне прислів’я: «Не плюй до криниці, бо колись захочеться водиці»…

З ЧОГО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ   

Звичайно, якщо говорити про екологію, то можна застрягнути в цій темі надовго й нічого не вирішити. Щоб вирішити якусь глобальну проблему, потрібно почати з чогось малого, але практичного. Наприклад, із сортування сміття та подальшої його переробки. Або зі збирання використаних батарейок, які, не дивлячись на невеличкі розміри та значну необхідність у побуті, викликають непоправимі наслідки при потраплянні в ґрунт чи воду. Чим, до речі, й зайнялися українці, котрим не байдужа рідна природа.
Після 5-ї Всеукраїнської екологічної конференції , що проходила 25 лютого 2011 року в університеті «Крок», із ініціативи громадських екоорганізацій була проведена одноразова акція зі збору використаних батарейок у містах, де згодом відбувалися матчі Євро-2012. Невдовзі після конференції перший контейнер з’явився і в Прилуках, а саме в гуманітарно-педагогічному коледжі. Ініціатором цієї ідеї став викладач природничих дисциплін та науковий керівник громадської організації «Екоспектр» Юрій Віталійович Скиба (на фото). Спочатку все було сприйнято дещо скептично: довго контейнер стояв напівпорожній. Але ж не скористатися тією можливістю, яка є в українців(!) було б нерозумно. Беручи до уваги шкоду, котру приносять використані батарейки, та наявність в Україні, а точніше у Львові, одного із трьох існуючих у Європі заводів по переробці вищезгаданих гальванічних елементів, це було б вищим проявом людської несвідомості. Львів, звичайно, розташований далеко від Прилук, але цим перейматися не варто: спілка промисловців і підприємців «Співпраця» уже дала згоду на перевезення батарейок. Тож нам залишається тільки не викидати їх де попало.

 ЩО МАЄМО І ЩО Б ХОТІЛОСЯ МАТИ

Попри всі негаразди, до акції поступово почали долучатися й інші установи: школи, бібліотеки, магазини електротехніки. Сьогодні ми маємо збиральні пункти в районній та міській бібліотеках, у двох відділеннях магазину «Електросвітлотехніка», а також у 4 класі гімназії №1. Особливо активною є районна бібліотека, працівники якої оголосили проведення акції по селах. На даний час загальними силами вдалося зібрати приблизно 72 кілограми використаних батарейок, тобто в Прилуках і Прилуцькому районі за останнє півріччя було врятовано 1 440 000 літрів води або 72 000 квадратних метрів землі.
Але на цьому крапку ніхто ставити не буде – фактично це лише початок. Наступним кроком, за словами Юрія Скиби, має стати встановлення контейнерів у фотосалонах, де є потенційна можливість частої зміни батарейок, а також у навчально-виховних закладах. В останньому випадку потрібно брати приклад із вихованців Лідії Павлівни Даниленко – учнів гімназії №1. До речі, саме вчителька подала дітям ідею щодо проведення екологічної акції.
Наостанок хочеться сказати пару слів стосовно моралі вищевикладеної «байки», але: по-перше, чи не звучатимуть вони пафосно? І, по-друге, чи зупинять вони руку, яка до цього без жодної думки в голові викидала сміття собі під ноги? 

   Одна батарейка забруднює 400 літрів води або 20 метрів квадратних ґрунту. Тому, викинувши всього дві старенькі батарейки з ліхтарика, ви зіпсували 2 ванни, 8 відер і півтора чайника води. Викинувши п’ять батарейок, ви одним махом руки забруднили одну сотку з картоплею.


                                                    Джерело        http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2453

Категорія: Точка зору | Переглядів: 878 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Петро  
Судячи з кількості переглядів цієї теми, вона мало кого турбує. Така собі проекція загальнодержавного пофігізму. А попробуйте десь у Корюківці здати пляшки, макулатуру або металолом... Ось і відповідь, чому ми бідні: бо дурні, а по грошах лиш ходимо.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України