КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Вересень » 1 » Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям... - Звертайтеся ! ...
12:19
Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям... - Звертайтеся ! ...
   

  Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям... - Звертайтеся ! ...

    Масові звільнення, невиплата зарплат і тотальне подорожчання товарів першої необхідності призводять до збільшення осіб, які потребують соціального захисту. На жаль, малозабезпеченість сьогодні в Україні не рідкість.

  З  метою ознайомлення громадян з правом на виплату соціальної  допомоги  ми  подаємо  цю публікацію...

Малозабезпечена сім’я

Малозабезпеченою сім’єю відповідно до чинного законодавства вважається сім’я, яка має сукупний середньомісячний доход на місяць, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.При цьому, середньомісячний дохід сім’ї на місяць визначається шляхом ділення загального сукупного доходу всіх членів сім’ї за останні шість місяців з будь-яких джерел на шість.

Прожитковий мінімум на сім’ю визначається як сума податковим мінімумів з урахуванням чисельності членів сім’ї. Щорічно Верховна Рада України у законі України про державний бюджет на відповідний рік встановлює розміри прожиткового мінімуму в залежності від віку та працездатності осіб.

У Законі України "Про державний бюджет на 2016 рік” на поточний рік встановлені такі показники прожиткового мінімуму на 2016 рік: 

З 01.05. 2016 року

на одну особу1399,00 грн.
діти віком до 6 років1228,00 грн.
діти віком від 6 до 18 років1531,00 грн.
працездатні особи1450,00 грн.
непращездатні особи1130,00 грн.

 З 01.12.2016 року

на одну особу1496,00 грн.
діти віком до 6 років1313,00 грн.
діти віком від 6 до 18 років1637,00 грн.
працездатні особи1550,00 грн.
непращездатні особи1208,00 грн.

Соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, пільги та гарантії

Грошова допомога малозабезпеченим сім’ям

Держава гарантує найменш соціально захищеним сім’ям грошову допомогу, яка повинна забезпечити рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.

Який розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям?

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – щомісячна допомога, яка надається у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Ця допомога призначається відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та постанови Кабінету міністрів України від 24 лютого 2003 року № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».

Розмір державної соціальної допомоги для кожної сім’ї є різним: визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом (довідково: середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджена наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіном, Держкомстатом за № 486/202/524/455/3370 від 15 листопада 2001 року).

При цьому, зазначеним вище Порядком визначено, що розмір допомоги не може бути більшим ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї

.Приклад розрахунку соціальної допомоги малозабезпеченій сімї

Розрахуємо розмір держаної соціальної допомоги у 2016 році.Приклад рохрахунку матеріальної допомоги

Наприклад, сім’я складається з п’яти осіб: мати, батько, двоє дітей 2 і 9 років та бабуся 85 років.

  1. Для того аби визначити розмір соціальної допомоги спершу визначається прожитковий мінімум для сім’ї (сума податковим мінімумів; дивись таблицю): 1378 (батько) + 1378 (мати) + 1167 (дитина 2 роки) +1455 (дитина 9 років) + 1074 (бабуся) = 6452 грн.
  2. Наприклад, дохід батька за кожен з останніх шести місяців становив 1400 грн. (тобто середньомісячний дохід батька становить 1400 грн.), матері – 1300 грн., а бабусі – 900 грн. З цього випливає, що середньомісячний дохід сім’ї становить 3600 грн., що є меншим від суми прожиткового мінімуму на сім’ю.
  3. Визначаємо розмір допомоги: 6452 грн. – 3600 грн. = 2852 грн.
  4. Розраховуємо граничну суму допомоги (вона не може бути більшою ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї). Відповідно до ст. 9 Закону України "Про державний бюджет України на 2016 рік” у 2016 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) становить для працездатних осіб — 21 відсоток, для дітей — 85 відсотків, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів — 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Таким чином, гарантований мінімум для працездатних осіб (в нашому випадку батько і мати) на 1 січня 2016 року становитиме 289 грн. 38 коп. (1378*21%), для дітей (в нашому випадку діти 2 і 9 років) 991 грн. 95 коп. (1167*85%) та 1236 грн.75 коп. (1455*85%), і для непрацездатних (бабуся) 1074 грн.

Отже гранична сума допомоги становить (289,38*2+991,95+1236,75+1074)*75%= 2911 грн 10 коп.

Враховуючи, що сума допомоги (2852 грн) не перевищує її граничний розмір (в нашому випадку 2911 грн 10 коп.), виплаті підлягає сума в повному обсязі – 2852 грн.

Перелік документів для отримання соціальної допомоги

Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

  • документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;довідка про склад сім’ї (видається за місцем проживання; форма № 3);
  • декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
  • довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

Потрібно зазначити, що в декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги, сплачені членами сім’ї аліменти.

Рішення про призначення соціальної допомоги або про відмову в її наданні приймається органом праці та соціального захисту населення протягом десяти календарних днів.

У разі прийняття рішення про відмову в наданні соціальної допомоги орган праці та соціального захисту населення письмово повідомляє про це уповноваженого представника сім’ї із зазначенням підстав відмови та порядку оскарження рішення.

Як довго виплачується допомога?

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на півроку і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім’ї подає заяву і декларацію про доходи та майно. Довідка про склад сім’ї поновлюється лише у разі змін у складі сім’ї або у разі, коли між поданням заяви на призначення соціальної допомоги на наступний строк та припиненням виплати раніше призначеної соціальної допомоги минуло більше календарного місяця.

Який розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям? Законом встановлено, що розмір допомоги — це різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (встановлюється щорічно законом про державний бюджет) та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

Харчування дітей з малозабезпечених сімей

Діти з сімей, які отримують допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», забезпечуються безкоштовними обідами в загальноосвітніх учбових закладах. Про це зазначено в постанові Кабінету Міністрів України «Про організацію харчування окремих категорій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах» від 19 червня 2002 року № 856.

Також, батьки або особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», звільняються від плати за харчування дитини в дошкільних та інтернатних навчальних закладах. Зазначене регламентується постановою Кабінету Міністрів України №1243 від 26 серпня 2002 року «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів».

Пільги по оплаті житлово-комунальних послуг малозабезпеченим сім’ям

Малозабезпечені сім’ї також можуть отримати адресну субсидію на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Процедура оформлення та отримання субсидії регламентується постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 року «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Пільги по сплаті за навчання

Батьки звільняються від плати за навчання в державних школах естетичного виховання дітей, якщо розмір коштів, які доводяться на одного члена сім’ї в місяць, не перевищують розміру мінімальної зарплати (з 1 січня 2016 року в Україні рівень мінімальної зарплати становить 1 378 грн). Вказану норму закріплено у положеннях постанови Кабінету Міністрів України «Про плату за навчання в державних школах естетичного виховання дітей» №374 від 6 липня 1992 року.

Пільговий проїзд дітей у громадському транспорті

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їхньої компетенції, визначеної законом, можуть забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених ними, та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів. Про це зазначено у ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства».

Категорія: Право знати | Переглядів: 4955 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України