КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Квітень » 18 » ЦІКАВИЙ ДОСВІД ПОРЯД Альтернатива газу є! В Острі це вже довели А У НАС - ОДНІ РОЗМОВИ !
22:14
ЦІКАВИЙ ДОСВІД ПОРЯД Альтернатива газу є! В Острі це вже довели А У НАС - ОДНІ РОЗМОВИ !

  ЦІКАВИЙ  ДОСВІД  ПОРЯД 

Альтернатива газу є! В Острі це вже довели

  А  У  НАС - ОДНІ  РОЗМОВИ !

  .
 Суттєве зростання тарифів на теплопостачання для населення спонукало мерію міста Остер, що в Козелецькому районі, до впровадження новітніх енергозберігаючих технологій. Останні декілька років тут всерйоз замислюються над тим, щоб обладнати закордонними твердопаливними котлами більшість держустанов. Результат виправдовує очікування.

Дрова замість «чорного золота»

Перші твердопаливні котли польського виробництва в Острі встановили ще п'ять років тому. За два роки вони себе повністю окупили, тому міський будинок культури на сьогодні тільки «в плюсах».

За словами остерського міського голови Василя Западні, економічна та фінансова вигода від такого енергетичного ноу-хау - очевидна.
- Котли працюють на дровах або брикеті, - розповідає градоначальник містечка. - На території нашого району багато лісів, і на сьогодні діє домовленість з лісовими господарствами про постачання деревини для опалення. В середньому ціна за один складометр дерева коливається в межах 30-40 гривень, - продовжує він. - При сьогоднішній вартості газу - приблизно 4,7 гривень за один кубічний метр - для того, щоб опалити приміщення будинку культури, нам потрібно було б витрачати близько пів-мільйона гривень на рік. Сьогодні це нам обходиться в 60 тисяч гривень.

За словами Василя Западні, опалювальна площа приміщення складає 2200 квадратних метрів.
У 2007 році, коли встановлювали котли, кошторисна вартість будівництва нової котельні склала 130 тисяч гривень. За ці гроші в остерському будинку культури встановили два котли потужністю 100 кіловат кожен, які спалюють за рік 30 тонн брикету і 40 складометрів дров. Вартість палива з доставкою сягає 16 тисяч гривень на рік.
- До 2007 року ця котельня працювала виключно на вугіллі і спалювала десь 70 тонн «чорного золота» на рік, - коментує мер Остра. - Задоволення було не з дешевих і обходилось у 120-130 тисяч гривень на рік. На сьогодні нова котельня зменшила витрати міського бюджету на 60-70 тисяч гривень.
 Зекономлені кошти мерія містечка спрямувала на ремонт будинку культури.

Кочегар - робота сезонна

Про стару котельню зараз тут нагадує хіба що іржава труба. А от новими котлами задоволені всі. Кочегар Євген Карпов розповідає, що проблем з ними практично немає, хіба тільки тоді, коли зникає світло, бо насоси в польських котлах працюють від електрики.
- Коли пропадає світло - котел закипає і доводиться з нього все вигрібати, - розповідає кочегар зі стажем. - А взагалі мороки біля них небагато. Треба тільки час від часу слідкувати за температурними датчиками та підкидати дрова. За сезон на моїй вахті всього декілька разів електрика зникала, а так можна було б завантажити котли і йти на дві години додому.

Євген Карпов працює на котельні позмінно - добу через три. Загалом за новими котлами доглядають аж чотири кочегари. До їх обов'язків входить не лише підтримка належного температурного режиму в приміщенні. Треба іноді й дрова попиляти. Для цього у кочегарів є електропилка.
- Колодки ми зазвичай пиляємо більшими, так вони довше горять, - говорить Євген Карпов. - Температуру наганяємо соломою, а взагалі добре горить брикет. Ці котли витримують температуру у 75 градусів, - хвалиться кочегар. - Якщо опалювати дровами, то згорає практично все, а от від брикету приблизно 50 відсотків відходів доводиться вигрібати.
 У найбільш холодні місяці зими кочегари вкидали по півтонни дров, тому навіть у великі морози в будинку культури було тепло.

40 відсотків економії

До речі, після введення цієї котельні в дію за прикладом міської ради ще чотири приватні підприємства встановили аналогічне обладнання. За словами Василя Западні, на таких котлах в Острі працюють промкомбінат, торговий центр «Апельсин», виробниче управління комунального господарства та рекламне агентство «Ташута».
- В перспективі ми плануємо перевести з газу на твердопаливні котли і Остерську міську раду, - говорить міський голова. - Ми тільки за січень „спалили" 16 тисяч гривень і це всього на 450 квадратних метрах, - бідкається Василь Западня. - Тому альтернативи іншої не бачу. Тим паче, у нашій місцевості є торф, трава і дрова. Треба економити. Ми - містечко небагате, тож вимушені рахувати кожну копійку.

Загалом не лише Остер, але й чи не весь район нині демонструє позитивні приклади з економії бюджетних коштів.
У рамках програми з енергозбереження керівництво району кілька років тому підтримало встановлення в загальноосвітніх школах сучасних твердопаливних котлів, які опалюються деревом та торфобрикетом. У найближчі два роки районна влада збирається встановити в усіх основних бюджетних закладах району такі котли.
За словами голови Козелецької райдержадміністрації Леоніда Мисливця, районній владі вдалось більше ніж на 40 відсотків знизити розрахунки за теплоенергію в установах, де вони були встановлені.

                                           Віталій Жолудь, тижневик «Чернігівщина» №15 (343)

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 906 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України