КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Листопад » 10 » Чорна редька: і лікує, і годує
13:30
Чорна редька: і лікує, і годує

Чорна редька: і лікує, і годує



Чорну редьку знали і вирощували як корисний овоч ще у другому тисячолітті до н.е. Про це свідчать археологічні розкопки і пам’ятки писемності. Її зображення збереглися навіть на піраміді Хеопса. З насіння редьки в Стародавньому Єгипті виробляли олію, а з коренів готували різноманітні страви. Причому страви з неї прийнято було подавати до столу в найдорожчому посуді.

«НЕКТАР» ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

Здавна знали й про цілющі властивості редьки. Ще Гіппократ говорив про користь цього коренеплоду в разі легеневих захворювань і водянки. Діоскорид радив вживати редьку для поліпшення зору і для лікування кашлю. Інші стародавні медики вважали, що редька подрібнює камені у сечовивідній системі та жовчному міхурі, зупиняє кровохаркання, поліпшує лактацію у матері-годувальниці.

На нашій батьківщині чорна редька теж була у великій пошані, про неї складено багато приказок і приповідок. Її сік здавна використовували для лікування гнійних ран і малярії, як зігрівальний засіб за м’язового болю і застуди.
У народі редьку ще називали покаянним овочем. Цю назву вона отримала через те, що найбільше її з’їдали в «покаянні дні» — під час семитижневого Великого посту, найтривалішого з усіх церковних постів.

Пекучим смаком чорна редька завдячує ефірним оліям, а гостроті — глікозидам. У коренеплоді також виявлено цукри, білки, жири, клітковину, ферменти, каротин, вітаміни С і В1, кальцій, калій, холін, магній, пуринові основи, органічні сполуки сірки, лізоцим тощо.
Чорна редька посилює виділення шлункового соку, жовчі, підвищує апетит, поліпшує травлення. Добре діє на роботу кишечнику клітковина редьки, сприяючи виведенню з організму зайвого холестерину. Редька також помічна у разі хвороб печінки. Вона чинить спазмолітичну, відхаркувальну, заспокійливу і болезаспокійливу дію, підвищує опірність організму. Завдяки протимікробним властивостям свіжонатертий коренеплід і сік з нього можна застосовувати для лікування гнійних ран та виразок.
Сік редьки рекомендують застосовувати за бронхітів, кашлю, захворювань печінки, піску і каменів у нирках і сечовому міхурі. Він також добре допомагає у разі невралгії, проносу, метеоризму, розладів травлення.

Насіння чорної редьки є ефективним антибактеріальним та антимікотичним засобом. Кашку з подрібненого насіння, замішану на невеликій кількості води, використовують для припарок у разі ран і мікотичних екзем.
Увага! Вживання соку чорної редьки протипоказано за хвороб серця, нирок, шлунка, кишечнику (тонка кишка), підшлункової залози, запалень травного тракту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також у разі нефриту і гломерулонефриту.
Проте якщо до редьки або її соку додати свіжі дрібно нарізані огірки, зелений горох, олію і сметану, то дія редьки пом’якшується.

ЛІКУВАННЯ ЧОРНОЮ РЕДЬКОЮ

У разі кашлю взяти велику редьку, вирізати в ній ножем глибоку ямку і заповнити її медом або цукром. Через деякий час у ній з’явиться сік. Дати настоятися 4—6 годин, і ліки готові. Приймати дитині по 1 ч. л., дорослому — по 1 ст. л. кілька разів на день. Або ще такий рецепт від кашлю: обчищену чорну редьку нарізати грубими скибочками і пересипати цукром, залишити на 8 годин. Редька пустить сік, який потрібно вживати так само, як і в попередньому рецепті.

Редьку можна застосовувати і замість гірчичників. Для цього потрібно розтерти хворе місце соком редьки або прикласти до нього натерту редьку, загорнуту в марлю. Довго не слід тримати, інакше можна обпектися. Щоб пом’якшити дію соку, шкіру варто попередньо змастити будь-яким кремом, або вазеліном, чи олією.

Для відновлення сили потрібно вживали сік редьки по 4 ст. л., запиваючи його водою, багато разів на день. Курс — 3 дні. Починати ліпше у п’ятницю, щоб у понеділок бути у формі.

Редьку використовують для холодних інгаляцій у разі застуди. Для цього коренеплід слід натерти і залишити на півгодини в закритій банці. Потім 6—8 разів на день робити по кілька вдихів над цією банкою, ненадовго затримуючи дихання перед видихом.

Від каменів у сечовому міхурі народна медицина рекомендує вживати сік чорної редьки натщесерце по 30 мл щодня.
За каменів у жовчному міхурі додатково до основного лікування призначають свіжий сік редьки з маточним молочком по 2—3 ст. л. на день. Кожен курс триває 1—2 місяці з перервами 3—4 тижні. Або: пити по 1 ч. л. соку тричі на день за півгодини до їди.

Для стимуляції секреції жовчі і шлункового соку потрібно пити свіжовичавлений сік чорної редьки по 1 ст. л. за 15 хв перед кожним вживанням їжі. Курс лікування — 20 днів, потім зробити перерву на тиждень і приймати сік редьки ще 20 днів.

Бронхіт. Змішати сік чорної редьки й мед у співвідношенні 1:2. Вживати по 1 ст. л. тричі на день через 30 хв після їди.

Невралгія. Змішати сік редьки, мед і горілку у співвідношенні 4:2:1. Натерти цією сумішшю хворе місце.

Ревматизм. Змішати сік редьки з гасом у співвідношенні 2:1. Розтирати хворі суглоби.

За хворих суглобів змішати сік редьки, мед, горілку у співвідношенні 3:2:1, додати трохи солі (близько 1 ст. л. на 0,5 л суміші). Приймати всередину по 50 мл цієї суміші, нею також можна натирати хворі суглоби (ліпше після лазні, перед сном). Або ще такий помічний рецепт: взяти сік і мед у рівних пропорціях, добре розмішати дерев’яною ложкою в скляному посуді (сік вливати в мед), розлити в пляшки з темного скла і поставити на 6 тижнів у темне місце. Через 6 тижнів приймати по 1 ст. л. тричі на день перед їдою. Навесні і восени таке лікування слід проводити протягом 2—3 тижнів, щоб запобігти загостренню.

Щоб нормалізувати кислотність, потрібно розбавити водою свіжий сік чорної редьки у співвідношенні 2:1. Приймати по 0,5 склянки тричі на день за півгодини до їди.

САЛАТИ З РЕДЬКИ

Редька добре поєднується з горіхами, морквою, які пом’якшують її гостроту. Її їдять із м’ясом, замість хліба.
Редька з яблуками: редька — 200 г, сирий буряк — 1 шт., яблука — 2—3 шт., цукор, сметана, зелень. Редьку натерти на тертці з великими вічками, яблука і буряк — на дрібній, перемішати, додати сметану, цукор, посипати зеленню.

Редька з горіхами: редька — 2 шт., морква — 2 шт., волоські горіхи — 12 шт., лимон — 0,5 шт., часник, сіль. Редьку й моркву ретельно вимити, обчистити, натерти на дрібній тертці. Волоські горіхи і часник потовкти у ступці. Все змішати, влити лимонний сік, посолити за смаком, свіжу цедру розтерти і додати в салат. Все ще раз перемішати.

Редька з яйцями: редька — 2 шт., яйця — 4 шт., 0,5 склянки сметани, сіль. Зварені круто яйця почистити, білки відокремити від жовтків, дрібно посікти. Жовтки розтерти, додати сметану і добре розмішати. Натерту на тертці з великими вічками редьку з’єднати з яєчними білками і посолити. Залити сумішшю жовтків зі сметаною й перемішати.

 ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 
Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті http://korjukivka-sity.at.ua/  ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1 
Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 3696 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України