КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Вересень » 27 » Чому молодь втрачає слух і здоров’я
22:59
Чому молодь втрачає слух і здоров’я
    

        Чому молодь втрачає слух і здоров’я

.

   Лікарі б’ють на сполох: зростає кількість молодих людей, які втрачають слух. Причиною цього є активне використання МР3-плеєрів, часте відвідування гучних дискотек та концертів рок-груп.

 Звук у навушниках із сучасних плеєрів, якими дуже полюбляють користуватися навіть школярі молодших класів, може сягати значної гучності – до 110 децибел. Його можна порівняти з шумом газонокосарки, електропилки або зі звуком сирени автомобіля швидкої допомоги. Така звукова атака, та ще й якщо вона відбувається часто, шкідливо впливає не лише на вуха, а й на судини, мозок та інші органи людського організму.

ВУХА, СУДИНИ, МОЗОК НЕ ЛЮБЛЯТЬ ГУЧНИХ ЗВУКІВ

 – Кількість людей, слух яких потерпає від тривалого впливу гучної музики, збільшується, – зазначив завідувач відділення оториноларингології Харківської обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук, доцент Михайло Калашник. – Ми, безперечно, маємо займатися (і робимо це) лікуванням літніх людей, у яких слух погіршується внаслідок природного старіння організму або деяких захворювань. Але прикро бачити, як втрачають слух зовсім молоді. Це велика проблема. За кордоном її вивчають досить давно, а от у нас, в Україні, лише тепер зайнялися дослідженням стану слуху за тривалих звукових навантажень.
- Наші дослідження показали, що в людей, які слухають на плеєрах гучну музику (в середньому по 3-4 години на добу без перерви впродовж 5-6 років), як правило, виявляють за допомогою реоенцефалографії спазм судин, підвищення їх тонусу, утруднення венозного відтоку, – розповідає лікар-сурдолог Євгенія Дьоміна. -І навіть якщо зі слухом у людини поки що все нормально, то, цілком імовірно, вже є головний біль, шум у вухах, запаморочення, зниження працездатності.
Ми проводили вимірювання рівня шуму на дискотеці, й виявилося, що максимальна його інтенсивність у різному віддаленні від джерела звуку становить від 107 до 110 децибел, продовжує розповідь Євгенія Вікторівна. Якщо, приміром, музика в 110 децибел звучатиме впродовж кількох годин і при цьому людина, яка відвідує дискотеку в середньому двічі на тиждень, увесь цей час перебуватиме поблизу апаратури й колонки, то таке навантаження на слух буде надто великим і просто так не мине.

ШУМ ДОЩУ – НАЙСПРИЯТЛИВІШИЙ РІВЕНЬ ЗВУКУ

 Для порівняння: інтенсивність звуку в 140 децибел можна порівняти з пострілом гармати або запуском ракети, а якщо вона вища за цю цифру, то настають больові відчуття й навіть може статися розрив барабанної перетинки. 130 децибел буває під час роботи відбійного молотка, 120 – під час звучання рок-музики на відстані 1-2 метри, 90 – таку силу звуку дає шум транспорту на вулиці, у тому числі вантажного, – називає цифри Є. В. Дьоміна. – Звичайний вуличний шум вимірюється у 80 децибел, сучасний пилосос чи посудомийна машина дають рівень звуку в 70. Людський шепіт – це 30 децибел, шум у тихій кімнаті – 40, шум дощу – 50. А найсприятливіший рівень звуку для людини – 40-50 децибел.

ЯКІ НАВУШНИКИ БЕЗПЕЧНІШІ

Крім того, негативний вплив на слух мають і навушники-укладки (ті, що вставляються у вушну раковину), бо фіксуються в безпосередній близькості від барабанної перетинки й не ізолюють слуховий аналізатор від шумів довкілля. Навушники закритого типу більші (ті, що накладаються на вуха), тому ізолюють щільніше.
Користувачам варто звертати увагу й на якість навушників, бо чимало з них спотворюють амплітудно-частотні характеристики тих мелодій, які звучать. Ми дослідили різні типи навушників за їхньою якістю. Приміром, виявилося, що на низьких частотах через недостатню якість навушників трапляється так званий завал, через що людина змушена додавати гучності, аби почути музику. І, відповідно, підвищуються не тільки низькі, а й високі частоти, які мають більш негативний вплив на слуховий аналізатор.
Тож важливо, щоб лікарі активно проводили роз’яснювальну роботу серед підлітків та їхніх батьків про те, що тривале прослуховування гучної музики в навушниках безслідно не минає.

ЯК СЛУХАТИ МУЗИКУ З КОРИСТЮ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Слухати музику в навушниках можна, але негучну і в тихій обстановці, хвилин 20-30, пояснює лікар,  Євгенія Вікторівна. Щодо самої музики, то ліпше слухати симфонічну, бо в ній немає перепадів частот. Корисними є звучання шуму дощу, морського прибою, дзюрчання струмка, шелест листя – вони   сприяють розслабленню нервової системи

                                                     Джерело інтернет
Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 866 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України