КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Лютий » 7 » Чи запрацює свідомість щодо сміття?
08:15
Чи запрацює свідомість щодо сміття?
                                          Чи запрацює свідомість щодо сміття?

  .Про те, що з 1 січня 2018 року українці мусять сортувати сміття, мабуть, чув уже кожен. Таким чином Україна на крок наблизиться до Європи та зробить свій внесок в охорону довкілля.  Однак не все так просто на шляху до благородної мети. Відповідно до Угоди про Асоціацію, Україна погодилася провести поступове наближення свого законодавства до законодавства ЄС і у сфері охорони довкілля.
 На це маємо час у межах від двох до десяти років (починаючи з 2014-го року). Основну частину природоохоронного законодавства та політики ЄС, включаючи, зокрема, поводження з відходами, представляють 35 директив ЄС. 

Насамперед, Україна має імплементувати три директиви, що пов’язані з управлінням відходами: Директива № 2008/98/ЄС про відходи (зокрема, прийняття в Україні національного законодавства та визначення уповноваженого органу (органів) – протягом 3 років; підготовка планів щодо управління відходами згідно із п’ятиетапною ієрархією відходів та програм щодо попередження утворення відходів – також протягом 3 років; встановлення дозвільної системи для установ/підприємств, що здійснюють операції з видалення чи утилізації відходів – протягом 5 років; запровадження реєстру установ і підприємств, які здійснюють збір та транспортування відходів – 5 років.) 

Директива № 1999/31/ЄС про захоронення відходів ( зокрема, також прийняття національного законодавства та визначення уповноваженого органу (органів); має зявитися класифікація місць захоронення відходів; стратегія щодо зменшення кількості міських відходів; встановлення процедур контролю та моніторингу під час функціонування та закриття полігоні; впровадження планів очистки існуючих місць захоронення та ін.) Ці положення Директиви мають бути впроваджені для існуючих установок/обладнання протягом 6 років. Директива № 2006/21/ЄС про управління відходами видобувної промисловості – зокрема, встановлення системи, яка забезпечить створення/розроблення операторами (суб’єктами господарювання) планів управління відходами (визначення та класифікація засобів поводження/переробки з відходами; характеристика відходів); встановлення дозвільної системи, фінансових гарантій та системи контролю; встановлення процедур закриття та подальшого нагляду за виробничими майданчиками відходів видобувної діяльності; створення реєстру закритих майданчиків відходів видобувної діяльності – 5 років. 

"На сьогодні Україна має старий рамковий Закон «Про відходи», у якому не враховані вимоги Директив. Але і в цьому документі прописаний механізм роздільного збирання відходів підприємствами, що уклали договір з органами місцевого самоврядування (стаття 17). З 1 січня вступила заборона захоронення неперероблених і необроблених відходів. Однак поки не виокремлено ієрархії поводження з відходами, що є в європейському законодавстві. Наразі і ми лише маємо Національну стратегію поводження управління з відходами, яка прийнята постановою КМУ 8 листопада минулого року.Ця стратегія передбачає розроблення Національного плану управління з відходами, на підстави якого мають створювати регіональні плани (за європейським зразком). Впоратися з цим завданням області мають за два роки після ухвалення Національного плану, робота над ним вже почалася”, — розповідає асистент кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності інституту екології,природоохоронної діяльностіта туризму імені В. Чорновола Алла Войціховська. Зазначила експертка і про відповідальності за неправильне поводження з відходами. Вона передбачена в Адміністративному (850-1600 гривень) та Кримінальному кодексах. 

Однак штрафувати людей за несортування сміття не можуть, якщо таку можливість не забезпечив орган місцевого самоврядування. Інформація про пункти збору і переробки сміття має бути розповсюджена серед мешканців територіальної громади. До слова, за статистикою Мінрегіону, лише 2% населених пунктів України забезпечені роздільним сортування. Переробка теж маж нюанси – підприємствам треба ретельно відсортована сировина. «Окрема проблема — це будівельне сміття, яке часто викидають разом з іншими відходами — немає нічого гіршого, ніж облицювальна плитка, бо її уламки псують обладнання. От італійська лінія на здолбунівському заводі пропрацювала з півроку і вийшла з ладу», – розповідає Микола Горбачук, директор «Укреко-Індастрі». 

Більшість українців уже готові розпочати чи й почали сортувати сміття, однак і ті, й інші нарікають на одну проблему – відсутність контейнерів. Еко-активісти зазначають, що значно підвищити відсоток громадян, які таки дотримуватимуться вимог, допоможе правильно сформований державний меседж: сміття – це ресурс. А в його основу краще брати практичний приклад країн ЄС. 

"На жаль, багато мешканців не розуміють, як саме сортувати сміття, або навіщо це робити. І головна проблема в їх не доінформованості. Але я впевнена, що завдяки інформаційній компанії та дійсно реального прикладу свідомих чернігівців – усе це реально. До слова, у рамках діяльності Let’s do it, Ukraine! Заплановано чимало тренінгів та проектів саме для просвітницької роботи в регіоні”, — обласний координатор Let’s do it, Ukraine! В Чернігівській області Вікторія Богдан. Цікаво знати: Одним з лідерів переробки сміття є Швеція. Тут переробляють 99% усіх відходів країни. За допомогою вторинної сировини опалюють будинки, забезпечують їх електроенергією. А було б у них більше сміття – були б краще забезпечені власні енергетичні потреби. Таку проблему у Швеції вирішили імпортом сміття з інших країн. Схожа ситуація і в Німеччині, Швейцарії та Австрії. У країнах полігони зі сміттям як такі взагалі закриті, адже 97 % відходів також переробляється. До слова, вся цементна промисловість у цих країнах працює на спалюванні сміття і автопокришок. У Німеччині навіть існує так звана "сміттєва” поліція, яка штрафує порушників.   ОТГ
                                                                              Василь Чепурний    https://siver.com.ua/
Категорія: Точка зору | Переглядів: 661 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України