КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Червень » 27 » Чи треба на хуторі… манікюр?
20:28
Чи треба на хуторі… манікюр?

       Чи треба на хуторі… манікюр?  

.

Чи треба на хуторі… манікюр?

36-річну Олену Бобир з Борока (Козилівська сільрада) Корюківського району відправляють на Сумщину. На навчання премудростей манікюру-педикюру, шиття та кроїння. Якщо не поїде — знімуть з біржі. І заберуть 360 гривень допомоги від держави.

Жінка живе разом з 12-річною донькою Оксаною у батьківській хаті. Освіта в Олени — одинадцять класів. Раніше працювала санітаркою в Корюківській лікарні. Потім — робочою на пилорамі. Зараз перебивається тимчасовими заробітками: кому хату побілить, кому город попорає.
— Направляють на навчання. Спочатку говорили, на манікюрницю-педикюрницю. Кажу: люди добрі, кому ж я ті нігті малювать буду? А мені: «Салон свій відкриєш». У Бороку? На хуторі? Бабам руки-ноги в порядок приводити? Тоді мова пішла про швачку або закрійницю. Та й шити ж нема кому. Ще й на навчання відправляють у Чернігів, Суми або Рівне. Куди група набереться. Як я покину свою дитину? — каже Олена. — Батьки вже покійні, чоловік на сусідньому хуторі Бобрику п'є. Дитину з ним страшно залишить. Хто за худобою дивитиметься? У мене . теличка, поросята.

І справді, кому на хуторі потрібен манікюр? А чи є серед переліку можливих варіантів «сільські» професії?
— Звичайно, є, — говорить Вікторія Лисенко, начальник Корюківського центру зайнятості. — Оператор котельні, маляр, кухар, тракторист-машиніст, робітник фермерського господарства, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, бджоляр, садівник-городник, водії. За будь-яким із професійних напрямків може бути організоване як колективне, так і індивідуальне навчання. Був випадок, коли підприємству потрібен був машиніст крана. Його і готували. Якщо в людини тільки початкова освіта, то я навіть не знаю, на кого їй можна вчитися. Для тієї ж професії бджоляра необхідно закінчити хоча б ПТУ.

— Від чого залежить, куди людину направлять вчитися?
— Від того, куди набереться група. І від того, у яких працівниках зацікавлений роботодавець.
— Ви запропонували Олені Бобир вчитися на швачку чи манікюрницю. Хіба потрібні ці професії на хуторі?
— Так, ми їй пропонували навчатися на швачку. Зараз формується група. Я сама років 15 тому стояла на обліку в центрі зайнятості, шила речі і заробляла цим гроші. Це при тому, що у мене дві вищі освіти.
 — Від біржі можна вчитися на будь-яку спеціальність, яка є в Україні, — коментує Сергій Замовний, начальник відділу організації професійного навчання Чернігівського обласного центру зайнятості. — Умова єдина — це замовлення роботодавця. На сьогодні серед сільськогосподарських професій найбільшим попитом користуються водій категорії С (вантажівки масою понад 7500 кілограмів. — Авт.), трактористи. Також готували робітників з догляду за тваринами, зокрема свинарів, робітників лісокультурної сфери, агрономів, валяльників лісу, апаратників обробки зерна, лісорубів, апаратників пастеризації та охолодження молока, зоотехніків.

— Ким можуть працювати жінки на селі?

— Усе залежить від того, яке це село. Якщо велике, то там і кухарі потрібні, і манікюрниці. А от якщо маленьке, то складніше.
— На доярок вчите?
 — Останнього дояра готували давно. Ще, може, році в 2008-ому. Це було індивідуальне навчання на виробництві.
 
 Загалом, яку приказці — близько лікоть, та не вкусиш. Треба прощатися або з хутором, або з державною допомогою по безробіттю.
 
                              Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №26 (1416)
Категорія: Громада та влада | Переглядів: 813 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України