КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Січень » 4 » Чи є привілеї у депутатів місцевих рад?
00:48
Чи є привілеї у депутатів місцевих рад?

  Чи є привілеї у депутатів місцевих рад?  

  Хотілося б дізнатися, які привілеї мають депутати місцевих рад ??? 

 Перш за все, поговоримо про права депутатів облради. Вони розподіляють кошти бюджету та визначають їхнє призначення, як от створення нових шкіл, розвиток місцевих освітніх та культурних програм, фінансування медичних закладів. Депутат (у складі депутатського корпусу) також у змозі дати чи ні дозвіл на будівництво й розміщення нового об’єкта на території області. Цілком здатен відхилити чи посприяти затвердженню маршрутів пасажирського транспорту обласного значення, дати дозвіл на створення закладів освіти та медичного обслуговування, як от філіал приватного вузу чи лікарні. У його компетенції можливість вирішувати питання землевідведення: вибір і надання землі для будівельних потреб, що вважати заповідником, а що можна передати під забудову чи виставити на продаж.

Варто зазначити, що додатковим важелем впливу є можливість встановлювати чи скасовувати податки й надавати пільги окремим організаціям. До того ж депутати облради розподіляють кошти й матеріально-технічну базу між державними установами, скажімо, розподіл нових автомобілів між лікарнями чи бібліотечний фонд.

Депутати облради, райради чи міськради всі свої повноваження здійснюють без відриву від основної роботи. Проте на час сесій чи здійснення депутатського представництва депутат звільняється від своїх службових обов'язків.
Українське законодавство забороняє депутатам використовувати свій мандат в особистих чи корисних цілях. І що характерно, депутатові заборонено отримувати будь-які подарунки чи гонорари за свою депутатську діяльність. Подарунки іншим має робити він сам. І так буває!..

Повноваження депутатів районної ради

Стати депутатам районної ради співвітчизникам хочеться тому, що так вони зможуть затверджувати й розподіляти кошти, передані з державного бюджету в район. Ці кошти, як і у випадку обласного бюджету, депутати направляють на цільове призначення. Але попри все, депутати райради затверджують програми приватизації, дають свою згоду на передачу об'єктів із державної в комунальну власність і складають списки об'єктів, які можна виставити на продаж чи приватизувати.

Депутати здатні ухвалити чи скасувати дозвіл на розміщення на території району нового об'єкта. До того ж депутат може порушити питання про контрольну перевірку об'єкта, якщо він потенційно екологічно небезпечний. Серед компетенції депутатів - дозволити чи ні створювати на території району закладів медичного обслуговування, освіти та спорту. Також депутати здатні встановлювати податки та пільги розміщеним на території району організаціям та вирішувати, як саме пройдуть маршрути місцевого пасажирського транспорту.

Повноваження депутатів міської ради

Міська рада відповідає за розв'язання комунальних проблем, встановлення тарифів, освітлення та прибирання вулиць, вивезення сміття й розвиток місцевого транспорту. На думку Володимира Фесенка, голови Інституту Горшеніна, кандидати змагаються за "вирішення земельних питань. І в тих місцевостях, де земельні ресурси досить дорогі, боротьба за депутатський мандат варта змагань". Чернігівщина , до речі, не виняток. 

Народні обранці, окрім затвердження й розподілу міського бюджету, впливають ще й на питання міського землевідведення: дозвіл на оренду чи власність на землю, встановлюють міські податки й затверджують містобудівні програми та генеральний план міста, затверджують маршрут місцевого транспорту. Подейкують, що багатьох, причетних до пасажирських перевезень, у міському депутатстві приваблює можливість впливати на грошові потоки по субвевціях.

Отже, міські депутати разом із мандатом отримують ще й вплив на розвиток місцевого бізнесу, можливість формувати місцеві та¬рифи на комунальні послуги та встановлювати чи скасовувати податки.

"І хоча серед кандидатів у депу¬тати можуть бути соціально й політично активні представники партій, які справді хочуть покращити життя у своєму регіоні, проте меркантильних міркувань, на жаль, достатньо в мотивах у багатьох кандидатів", — каже Фесенко.

Разом із тим, ми не знайшли в законодавстві великого переліку пільг, крім одного права: статтю закону, відповідно до якої безкоштовний проїзд депутатів місцевих рад територією відповідної ради на автомобільному транспорті незалежно від форм власності (за винятком таксі) реалізується шляхом надання їм відповідною радою або її виконавчим органом проїзних документів тривалого (місячні, квартальні) або одноразового користування - квитки, талони, жетони. Багаж депутатів місцевих рад перевозиться в автобусах на загальних підставах. Придбання місцевою радою або її виконавчим органом проїзних документів здійснюється на підприємствах транспорту за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів у межах асигнувань на утримання відповідної ради. Даний порядок проїзду депутатів місцевих рад визначений постановою КМ України від 16.11.2002 р. № 1738. Тож совісний і зайнятий справами депутат місцевої ради, який не має часу на оформлення проїзних документів, але працює на громаду, яка його обирала, шукає транспорт, бензин, використовує на депутатську діяльність... власні кошти.

Народні депутати

А ось у народних депутатів у 20-30 разів більше привілеїв, ніж, наприклад, у матері-одиначки. При зарплаті 17 тис. грн. на місяць у їхньому розпорядженні 40 пільгових норм. У той же часу розпорядженні матері-одиначки всього вісім пільгових статей. У довгий список депутатських благ входить безкоштовний проїзд всіма видами транспорту, крім таксі, додаткова освіта й навіть такі дрібниці, як телефонні дзвінки, зустрічі з виборцями, провезення ручної поклажі й паркування авто.

Окремим параграфом значиться турбота про життя і здоров'я народних обранців. Тут і безкоштовне медичне обслуговування у відомчих клініках, і обов'язкове державне страхування життя і здоров'я на суму десятирічного грошового утримання одного парламентарія. Крім того, щоліта депутати отримують гроші на оздоровлення - 30 тис. грн. І майже задарма купують санаторно-курортні путівки.

Серед іншого передбачається надання депутатам безкоштовних квартир у столиці, які гарантує Закон «Про статус народного депутата». Окрім житла, народні обранці після закінчення терміну своїх повноважень мають і інші привілеї. Здавши мандат, екс-депутат протягом року може бути безробітним. Весь цей час держава зобов'язана платити йому депутатську зарплату. А після виходу на пенсію - 12 окладів (204 тис. грн.) як допомогу й щомісячну пенсію - близько 80% окладу працюючого депутата.

Із останнього: з ініціативи ДУС, члени сімей депутатів тепер будуть користуватися залами офіційних делегацій українських аеропортів за пільговим тарифом. Про це пише «Обком» із посиланням на лист, адресований головам фракцій Верховної Ради й підписаний керівником парламентського регламентного комітету "регіоналом" В. Макеєнком. У листі міститься прохання поінформувати депутатів про те, що відтепер члени їхніх сімей зможуть користуватися послугами залів офіційних делегацій українських аеропортів і аеровокзалів не за тарифом 1100 грн., а всього за 180 гривень..


Тож, шановні , ви, певно, чули про всі ці пільги й автоматично перенесли їх на депутатів місцевих рад, яким для справжнього вирішення проблем виборців потрібні власні кошти та ідеї, бо пільг практично немає.
Категорія: Право знати | Переглядів: 11113 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України