КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 26 » Чернігів похвалили і пожурили за мирні протести
19:03
Чернігів похвалили і пожурили за мирні протести

   Чернігів похвалили і пожурили за мирні протести

.

  На Чернігівщині – одна з кращих ситуацій з дотриманням права на мирний протест в порівнянні з іншими регіонами України. Проте існує небезпечна тенденція збільшення кількості неправосудних судових заборон. Про це сьогодні в Експертному клубі «Чиста політика» заявили правозахисники з Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» під час круглого столу «Свобода мирних зібрань: Європейські принципи та українські реалії».

У круглому столі взяли участь експерти з питань свободи зібрань в Україні, представники Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської міської ради, судді адміністративного суду, представники місцевих ЗМІ, громадських організацій та рухів.

Правозахисник, голова правління ВГО «Інститут Республіка» Володимир Чемерис зазначив, що згідно з інформацією Єдиного державного реєстру судових рішень, в Чернігівській області в 2012 році було 3 судових заборони мирних протестів, в той час як в Харківській області їх було 103. Проте в 2011 році в Чернігівській області була лише одна заборона.

На думку Володимира Чемериса, такі рішення Чернігівського окружного адміністративного суду є неправосудними, оскільки вони ґрунтувались лише на припущеннях про небезпеку виникнення насилля під час мирних зібрань. "Реальність такої небезпеки мала би бути підтверджена фактами,” – впевнений правозахисник.

Експерт ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» Михайло Лебедь додав, що в Україні склалась сумна практика лише крайньої міри реакції суду на протести – 88,2% справ про мирні зібрання в 2012 році в судах першої інстанції завершилися заборонами. "Проте ст.39 Конституції України каже, що суд може не лише забороняти, а й обмежувати проблемний протест певним чином,” – каже Михайло Лебедь. – "Наприклад обмежити лише місце або час проведення мітингу. Тобто не дозволити проводити протест лише в певному місці чи в певний час, а не забороняти взагалі.”

Виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктор Тарасов зазначив, що Управління МВС в Чернігівській області проігнорувало даний круглий стіл на тему мирних зібрань, хоч представники Управління і були запрошені. Учасники круглого столу також зазначили, що під час політичних протестів в Чернігові іноді бувають бійки між представниками різних політичних сил, проте присутні на таких акціях працівники міліції ігнорують свої зобов’язання і не зупиняють хуліганські дії.

Учасники заходу також спілкувались на тему реалізації права на мирні зібрання в Чернігові. Експерти правозахисники поділилися успішним досвідом оскарження антиконституційних нормативно-правових актів місцевого рівня та неправосудних судових рішень про обмеження свободи мирних зібрань, а також досвідом спротиву репресіям з боку правоохоронних органів.

ДОВІДКОВО:

Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» - неурядовий позапартійний громадський рух, що утворився в 2011 році і вже об’єднав навколо себе суспільних активістів та коаліцію з 96 організацій, котрі багато років поспіль займаються проблематикою мирних зібрань чи користуються правом на протест. Активісти ініціативи зібрали більше 18 тис. підписів на захист свободи мирних протестів в Україні, та вже провели десятки круглих столів у обласних центрах країни, розпочавши діалог з владою на щодо важливості фундаментального права людей на мирні зібрання.

Більше про Всеукраїнську ініціативу «За мирний протест!», а також про ситуацію з дотриманням права на мирні зібрання читайте докладно на сайті – www.zmina.org.ua.

  Також  додаткова інформація: 

Віктор Тарасов, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини,

Координатор Ініціативи «За мирний протест!» в Чернігівській області,

Тел. (0462) 625-381; моб.: (067) 715-77-39; E-mail: protection.ua@gmail.com.

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 704 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України