КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Травень » 7 » ЧАС ЗАГОТОВЛЮВАТИ ЛІКИ ! Знову цвітуть каштани
09:31
ЧАС ЗАГОТОВЛЮВАТИ ЛІКИ ! Знову цвітуть каштани

        ЧАС  ЗАГОТОВЛЮВАТИ  ЛІКИ ! 

        Знову цвітуть каштани  

.

    Хто з нас не милувався каштанами під час їхнього цвітіння, коли вони особливо чудові: білі з червоними цяточками пірамідальні квіти нагадують палаючі святкові свічі, що додає особливої ошатності і урочистості розлогим каштанам.  Але каштан не тільки дерево, то ще і ліки від багатьох хвороб.    На початку цвітіння, заготовляють цвіт, а протягом періоду квітування — листя. Цвіт обшморгують і, розстеливши тонким шаром, сушать першого дня на сонці, далі — під наметом. Листки зрізують без черешків і теж сушать під наметом. А ще раніше, навесні, з молодих гілок збирають кору. Годяться для лікування плоди, заготовляють, коли вони починають падати. Ось так могутнє дерево віддає частину своєї сили людям.

   З фармакологічної точки зору гіркокаштан корисний тим, що різні його частини містять глікозиди ескулін та есцин, дубильні та пектинові речовини, слиз, крохмаль, білкові речовини. Найбільшу користь каштана визначають ескулін (стимулює антитромботичну активність сироватки крові, збільшує вироблення антитромбіну, чим запобігає утворенню тромбів) та есцин (знижує в’язкість крові, уповільнює її згортуваність). Крім того, препарати гіркокаштана поліпшують обмін речовин, передусім холестериновий, знижують артеріальний тиск, зменшують запалення та больові прояви.
  Каштан є сировиною для виготовлення різних галенових препаратів: відвар та настій листя, плодів, квітів, спиртова настоянка, екстракт. Внаслідок досліджень виявлено, що найефективнішим є спиртовий екстракт плодів, до того ж він найменш токсичний.
Випускають препарати ескузан, есфлазид, анавенол, венозний гель доктора Тайса. Вони мають широке застосування, зазвичай у разі різних судинних порушень: варикозного розширення вен, виразки гомілки, запалення вен, тромбозу центральних вен сітківки ока, склеротичних змін судин нижніх кінцівок, кровотеч у клімактеричному періоді, запобігають тромбозам після операцій та пологів.
Крім того, доведено, що препарати гіркокаштана справляють протизапальну та протинабрякову дію, тому їх використовують у разі захворювань суглобів.

У народній медицині спектр застосування ліків з каштана ще ширший.

Каштан та „правильна” подушка проти застійних явищ мозку

 -Погане кровопостачання мозку може бути пов”язане і з порушеннями відтоку крові з порожнини черепа, що трапляється переважно у більш молодому віці. Це зазвичай зумовлено венозним застоєм, спричиненим втратою тонусу цих судин. Вени найкраще зміцнюють засоби, приготовлені з кінського каштану.  Зараз ці дерева  квітнуть, тому кожен має можливість приготувати собі ліки. Половину трьохлітрової банки засипати свіжими квітами каштанів (збирати у місці, віддаленому від машин та інших екологічних забруднювачів) і залити якісною горілкою до верху, настоювати 2 тижні в темному місці, періодично струшуючи, процідити, вживати по 15 крапель на 50 мл води тричі на день до чи після їжі. Курс вживання – 2-3 тижні. Людям, які мають судинні сіточки, венозні вузли на ногах, геморой або понижений тиск (це також свідчить про проблеми з венами) цей курс потрібно повторювати раз на квартал.  

Свіжий сік цвіту каштана п’ють по 20—30 крапель зі столовою ложкою меду тричі на день до їди у разі розширення вен нижніх кінцівок, тромбофлебіту, атеросклерозу та геморою. Його консервують спиртом (1:2) і п’ють по 30—40 мл тричі на день хворі з варикозним розширенням вен та гемороєм.
За розширення вен 50 г квіток залити 0,5 л горілки і настояти, періодично збовтуючи, впродовж 14 діб, перецідити. Пити по 30 крапель тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс — 3—4 тижні. Одночасно слід змащувати хворі місця по кілька разів на день маззю: змішати по 10 г порошку квіток ромашки, листя і квітів шавлії, 50 г розтертих на порошок плодів каштана і 5 г картопляного крохмалю. Суміш залити 200 г гарячого курячого жиру, поставити на 2,5 години на водяну баню, настояти впродовж ночі, нагріти до кипіння, перецідити, сировину здушити, суміш остудити. Тримати в прохолодному місці.
У разі тромбофлебіту 20 г квіток або 20 г подрібнених плодів залити склянкою горілки і настояти в затемненому місці упродовж 7—10 діб, час від часу збовтуючи, перецідити. Пити по 30 крапель з невеликою кількістю води за 20—30 хвилин до їди.
У разі геморою виготовляють настоянку: 20 г квіток залити 1 склянкою горілки і настояти впродовж 1—2 тижнів. Пити по 20—30 крапель тричі на день упродовж 15—20 діб. Через 2—3 тижні перерви курс можна повторити.
З цією ж метою готують відвар шкірки плодів: 5 г подрібненої сировини залити 200 мл окропу, кип’ятити впродовж 15 хвилин, пити по 1 ст. л. тричі на день.
Для сидячих ванн у разі геморою годиться настій листя: 100 г залити 2 л окропу, настояти впродовж 30 хв.
Відвар листя і плодів: залити 1 склянкою окропу 5 г подрібненої сировини, кип’ятити в емальованому посуді на водяній бані впродовж 30 хв, перецідити і долити перевареною водою до початкового об’єму. Пити перші два дні по 1 ст. л. раз на день, далі у разі доброї переносності — по 1 ст. л. двічі-тричі на день після їди. Курс лікування геморою — 1—4 тижні, у разі запалення вен ніг пити відвар впродовж 2—8 тижнів (не більше 12).
Відвар кори, що справляє кровоспинну, протизапальну, знеболювальну та в’язку дію, широко застосовують у народній медицині різних країн у разі кровотеч, зокрема маткових у клімактеричний період (за відсутності злоякісних пухлин), хронічних ентероколітів та колітів, особливо з тривалими поносами, гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку, геморою. Готують так: 1 ч. л. подрібненої кори залити 1 склянкою окропу, кип’ятити на слабкому вогні впродовж 20 хв, настояти 1 годину, перецідити, довести перевареною водою до початкового об’єму. Пити по чверті склянки 4 рази на день за 30 хв до їди.
Відвар шкірки плодів (15 г, 250—300 мл окропу, кип’ятити впродовж 10 хв) використовують для спринцювань двічі на день у разі маткових кровотеч.
Захворювання суглобів: 200 г сухих квіток каштана залити 0,5 л горілки, настояти впродовж 1 тижня, втирати у хворе місце.
Радикуліт: плоди каштана розмолоти в порошок, змішати зі смальцем, намастити тонким шаром на шматочок чорного хліба і прикласти до хворого місця на 2—3 години.
Лідером у боротьбі з варикозом залишається гіркий каштан (рос. конский каштан). Ця рослина відома своїми лікувальними властивостями з кінця ХVІ ст. Уже тоді лікарі застосовували її для зняття болю і набряків.   Терапевтичний ефект каштана зумовлений вмістом у ньому речовин, які сповільнюють згортування крові. Тому на основі цієї рослини виготовляють багато препаратів, які застосовують у разі варикозного розширення вен.

                                                                 ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1



Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 13632 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України