Час настав збирати ожину ! КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ЯГІД ОЖИНИ. Ягоди ожини за формою нагадують малину, тільки виглядають набагато соковитіше і привабливіше, незважаючи на свій чорний колір. Створюється враження, що ожина зібрала в собі смаки всіх лісових ягід і ще щось фантастичне і манливе. В цілях профілактики і лікування хвороб використовуються не лише ягоди, а й листя, а також коріння цієї рослини. Ожина багата вітамінами А, В1, В2, С, мінеральними речовинами, амінокислотами, фруктозою, сахарозою і глюкозою. Також в ній присутня достатня кількість винної, яблучної та лимонної кислоти. Ці прекрасні ягоди володіють непоганими цілющими властивостями. Вони досить широко застосовуються в лікуванні простудних і вірусних захворювань. Можуть діяти як послабляюче при запорах. Як відмінний протизапальний засіб, її застосовують у лікуванні важких форм пневмоній і хронічних бронхітів. Ягоди ожини володіють великими вітамінними запасами, що дозволяє з їх допомогою зміцнювати імунітет і навіть сприяти руйнуванню ракових клітин. Ожина чудово очищає судини від шкідливого холестерину. Тому її призначають при серцево-судинних захворюваннях. Очищаючи судини, ожина може принести користь не тільки серцю, але і ниркам. При циститі таке лікування також дуже ефективно. Скуштувавши її, Вас ще довго буде переслідувати післясмак, подібне райської насолоди. Як ласощі, ожина притягує, і відірватися від неї досить важко. Якщо є можливість, їжте на здоров'я, скільки можете, і сповняйтеся від неї силою і здоров'ям. Заготівля. Щоб заготовити ожину на зиму, необхідно визначитися з тим, що Вам найбільше підходить. Звичайно ж, краще всього вітаміни в ягодах зберігаються в замороженому вигляді, а також в сушеному. Щоб засушити ягоди ожини, необхідний серйозний і трудомісткий процес, що віднімає багато часу. Тому самий відповідний варіант, це заморожування. Також, щоб підсолодити нелегке життя під час зимових холодів, з ожини можна приготувати соки, компоти, варення та джеми. Такі заготовки знадобляться і під час зимових епідемій. Організм дуже потребує вітамінної підтримки в таких випадках. І буває так, що випивши чашку чаю з варенням, приходить полегшення або можливе повне видужання. Не менш ніж ягоди, корисні і листя ожини. На півночі вони користуються великою популярністю. З них виходить неймовірно смачний і що більш важливо корисний чай, який покращує обмін речовин, і тому дуже корисний при багатьох хворобах, включаючи цукровий діабет. Чай, приготований з листя ожини дуже корисний під час клімаксу в жінок. Він діє заспокійливо і полегшує перебіг таких проблем, дозволяючи жінкам вести повноцінне життя і не концентруватися на подібних ускладненнях. Шлункові кровотечі можна зупинити і закріпити цей ефект надовго відваром листя ожини. Всі подібні явища шлунково-кишкового тракту можна вилікувати таким же чином. Якщо у вас є можливість готувати і пити соки з ожини, значить, вам пощастило. У народній медицині ожина і її сік успішно застосовується як протиглисний засіб. Для цього необхідно під час сезону з'їсти якомога більше ожини. І ЩЕ ! Ожина сиза – лікувальні властивості, рецепти
З лікувальною метою використовуються плоди, листя, сік ягід і коріння. У ягодах ожини міститься значна кількість клітковини, органічні кислоти, глюкоза (2,88-3,64%), фруктоза (3,12-3,24%), сахароза (0,35-0,58%), вітаміни групи В , вітаміни С, А, Е, пектинові, ароматичні, дубильні і азотисті речовини, солі калію, мідь, марганець, фосфор, залізо. У листі виявлені флавоноїди, танін, дубильні речовини, яблучна, молочна, щавлева і винна кислоти, інозит, аскорбінова кислота (80-270 мг%), каротин, фітонциди; в насінні – жирна олія (12,9%).
Збір і заготівля: збирають молоде листя ожини протягом усього сезону, але сировина кращої якості виходить з листя, зібраного пізньою весною. Сушать під навісами або в сушарках при температурі не вище 40 ° С. Сухе листя повинне зберігати природний колір. Можна сушити і ягоди, але вони більш цінні в свіжому вигляді.
Вирощування: ожина сиза віддає перевагу легкому, вологому, родючому грунту, але дуже світлолюбна, хоча виносить невелике затінення. У період вегетації грунт розпушують 5-6 разів. Розмножують верхівковими і стебловими живцями або кореневими пагонами. Ожина сиза у народному лікуванні
Застосування: ожина широко застосовується в народній медицині низки європейських країн в якості в’яжучого, кровоспинного, жарознижуючого, протизапального, заспокійливого, ранозагоювального, сечогінного, глистогінного, кровоочисного засобу. Експериментально встановлено, що екстракт листя ожини має виражену противірусну дію щодо вірусу герпесу. Ожина застосовується в народній медицині при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхітах, трахеобронхітах, пневмонії, грипі, захворюваннях нирок, печінки, гастритах, ентероколітах, проносі, анемії, захворюваннях суглобів, шлункових кровотечах, підвищеній нервовій збудливості, а також при задишці, гіпертонії і атеросклерозі. Подрібнене листя ожини сизої прикладають до лишаїв, виразок і гнійних ран. Поліпшенню обміну речовин і складу крові сприяє тривалий прийом чаю з листя ожини. Свіжі плоди і сік плодів є відмінним полівітамінним загальнозміцнюючим засобом, використовуються при авітамінозах і в якості легкого проносного. Ягоди ожини у вигляді чаю рекомендуються як заспокійливий і загальнозміцнюючий засіб, особливо в період клімаксу. Встановлено також, що ягоди ожини регулюють діяльність кишечника, покращують його перистальтику, а недостиглі надають дезінфікуючу, противопоносну дію. Ефективним засобом вважається настій квіток і відвар гілок і коренів при ангіні (приймають всередину і полощуть горло) і хворобливих менструаціях. Вважають за доцільне при нервовому перенапруженні пити чай з сухого листя ожини. Чай з листя ожини, чорної смородини, суниці, м’яти, меліси, взятих у рівних співвідношеннях, приймають по 1 склянці тричі на день як приємний тонізуючий напій. Відвар з коренів ожини використовують як сечогінний засіб. При цукровому діабеті рекомендують приймати ожину разом з корою ясена, травою хвоща, коренем валеріани в рівних частинах. У Болгарії ля внутрішнього вживання готують і ожиновий чай. Листя попередньо кладуть у скляний або емальований посуд і тримають їх там, поки вони не зав’януть і не стануть чорними. Потім їх висушують на відкритому повітрі. Приготований з них чай смаком і ароматом дещо нагадує звичайний. Свіжі плоди ожини вживають в їжу, вони добре переносяться хворими. У свіжому і сушеному вигляді ягоди ожини використовуються для приготування варення, сиропів, настоянок, прохолодних напоїв, желе, пастили і компотів.
Рецепти:
- приготування настою (1): 1 ст. л. листя ожини заливають склянкою окропу і настоюють 2-3 години. Потім настій проціджують і п’ють по півсклянки 3-4 рази на лінь за 20 хв до їди при легких шлункових кровотечах, гастриті і діареї.
- приготування настою (2): 1 ст. л. листя заливають склянкою окропу, настоюють 15 хвилин і проціджують. П’ють при легких шлунково-кишкових розладах, простудних захворюваннях і як загальнозміцнюючий засіб.
- приготування настою ягід: 2 ст. л. сухих ягід залити склянкою окропу, настоювати 10-15 хв.
- відвар: 1 ст. ложка коренів на 500 мл окропу, варити 10 хвилин, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день до їди.
- настій: 2 ст. ложки сушених плодів на 200 мл окропу, настоювати 15 – 20 хвилин. Приймати по 2-3 склянки протягом 1-2 годин як потогінний засіб. - порошок з сушених плодів використовується при проносі у дітей: дають по 1/2 ч. ложки 3 рази на день, підсолодивши цукром.
- настій: 50 г листя на 1 л окропу. Використовувати для полоскань, примочок і спринцювань.
|