КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 22 » ЦЕ ЦІКАВО ! Біометричні паспорти: що й до чого
15:55
ЦЕ ЦІКАВО ! Біометричні паспорти: що й до чого

                   ЦЕ  ЦІКАВО !

          Біометричні паспорти: що й до чого

.

 Після того, як набув чинності Закон України про «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» громадськість досить часто обговорює питання щодо біометричних паспортів – звертається за консультацією до Державної міграційної служби України.

Адже всіх цікавить, що це за документ, як їм користуватися, для чого він? Аби детальніше дізнатися про все це, ми звернулися до т.в.о. начальника управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області Івана Ведмідя.

Що таке біометричні паспорти і для чого вони потрібні?

– Щоб чітко відповісти на це запитання, я насамперед зазначу, що 6 грудня 2012 року набув чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Відповідно до цього Закону в Україні розпочато процес поступового впровадження документів, що міститимуть безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документа, тобто – біометричного паспорта.
Технічний опис документів, які передбачає зазначений закон, має затвердити Кабінет Міністрів України. Щойно ми отримаємо чинний нормативно-правовий акт – обов’язково оприлюднимо цю інформацію на офіційному веб-сайті ДМС України.
 Варто зазначити, що такі документи зручні у користування і мають багато переваг над паперовим аналогом. Крім того, біометричними паспортами користуються майже половина країн світу. У Європі ж лідери із запровадження біометричних документів – Франція, Німеччина, Нідерланди, Іспанія, Італія. Кожна з цих країн у 2011 році видала своїм громадянам більш ніж мільйон електронних паспортів.

– Яку інформацію містять біометричні паспорти?

 – Законом передбачено вичерпний перелік інформації, яку буде внесено до біометричних документів. Наприклад, до паспорта громадянина України буде вноситися: назва держави, назва документа, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в Реєстрі, номер документа, дата закінчення строку його дії та дата видачі, уповноважений суб’єкт, що видав документ (код), місце народження, цифрове фото та підпис особи. Крім того, до паспорта громадянина України за письмовим клопотанням заявника, а стосовно осіб, які не досягли шістнадцятирічного віку, – їхніх батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших представників можливе внесення також додаткової змінної інформації, передбаченої законодавством.

– Скільки коштуватиме такий документ?

 – На сьогодні у разі оформлення документа громадяни сплачують державне мито, вартість адміністративних послуг та вартість бланку. Для деяких документів та обставин, окремих або ж перелічених платежів немає. Одразу ж після затвердження Урядом технічних описів таких документів та проведення заходів щодо закупівлі бланків інформацію про платежі, які треба сплачувати у разі оформлення документів, буде розміщено на офіційному веб-сайті ДМС України.

– Які переваги біометричних документів для громадян?

– Насамперед хочу зазначити, що біометричні документи, наприклад, паспорт громадянина України, виготовлено у формі пластикової картки, тож він буде більш зручним та зносостійким ніж паперовий аналог. Також це – безпечно, адже для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що майже унеможливлює підробку документів. У разі ж крадіжки чи втрати такого паспорта зловмисники не зможуть скористатися ним. До того ж, біометричні паспорти зручні у користуванні, наприклад, на кордоні для зчитування інформації будуть використовувати автоматизовані контрольно-пропускні системи. Це скоротить час й унеможливить зловживання під час проходження контролю.
 Також більш зручними, без виснажливих черг, стануть подорожі до країн, які використовують автоматичні пропускні системи. Аналогічно буде створено умови для спрощення та прискорення внутрішньодержавних процедур надання адміністративних послуг, які передбачають ідентифікацію особи.

Якщо закордонний паспорт і внутрішній ще діє, чи треба його переоформлювати?

– Відповідно до чинного законодавства паспорти громадянина України, що видають нині підрозділи ДМС України, мають необмежений строк дії, а тому, навіть після впровадження документів нового зразка вони залишаться чинними. Змінювати їх на біометричні – це право, але не обов’язок кожного громадянина України.
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон нині видають терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у паспорті) і навіть після впровадження документів нового зразка такий паспорт буде чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Громадяни зможуть вільно перетинати кордон з такими документами, отримувати візи тощо. Втім, за бажанням, його можна обміняти на паспорт нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України. Аналогічна ситуація й з іншими документами, які передбачені Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»: до завершення строку дії документів старого зразка їх заміна на біометричні не обов’язкова. Варто також зазначити, що громадяни, які вже подали та подаватимуть заяви про оформлення та видачу паспортів – як внутрішніх, так і закордонних, до моменту початку оформлення біометричних документів отримають документи старого зразка, які також будуть чинними відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 червня 1992 року N 2503-XII.

– Розкажіть, будь ласка, про інфраструктуру, обладнання для впровадження біометричних документів, коли розпочнеться оформлення, що для цього треба?

– Перший крок до впровадження таких документів – розробка та ухвалення низки підзаконних актів, якими буде визначено технічний опис документів та порядок їх оформлення і видачі. Після ухвалення зазначених нормативно-правових актів Державна міграційна служба України отримає підстави для проведення тендерних процедур, за результатами яких буде визначено підприємство, яке виготовлятиме бланки документів нормативно-правового урегулювання процедур оформлення та видачі документів нового зразка – біометричних документів. Стосовно інфраструктури – нині тривають заходи щодо її створення та забезпечення всіх територіальних підрозділів ДМС України (яких, до речі, в Україні 679) обладнанням, що потрібне для оформлення та видачі біометричних документів. Лише після врегулювання зазначених питань Державна міграційна служба України розпочне оформлення та видачу біометричних документів відповідно до зазначеного Закону України, про що буде додатково та завчасно повідомлено засоби масової інформації, а також на офіційному веб-сайті ДМС України.

                                                                   Джерело   Альона Шевченко, тижневик «Деснянка вільна» №6 (409)            
Категорія: Право знати | Переглядів: 874 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України