КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Червень » 6 » Буде знати наш народ, що дітей врятує йод!
23:45
Буде знати наш народ, що дітей врятує йод!

Буде знати наш народ, що дітей врятує йод!


 
  Якби у 1986 році ми не мали дефіциту йоду, коли вибухнула Чорнобильська атомна, не було б 4 тисяч випадків раку щитовидної залози. Якщо зараз почати вживати йодовану сіль регулярно, давати її дітям і вагітним жінкам – інтелект підніметься на 10%.
Про ці та інші вражаючі факти розповіла під час семінару для Чернігівських журналістів куратор проекту "Подолання йододефіциту", представник Київського представництва ЮНІСЕФ Олена Труш.

Міфи та реальність

Організація об’єднаних націй (ООН) та її дитяче представництво ЮНІСЕФ займається проблемою дефіциту йоду уже не перший рік. В основному – захищаючи права дітей на розвиток, здоров’я і можливість повністю реалізувати свій потенціал.
Це неможливо без достатньої кількості йоду – твердять учені та лікарі.
Між тим, підкреслила Олена Труш, серед українців і досі поширені численні міфи про йододефіцит. Багато хто вважає, що нестача йоду є наслідком чорнобильської катастрофи. Другий міф – "Україні не підходять шляхи Європи, бо у нас була аварія на ЧАЕС".
І те, і інше – омана. Так, Чорнобильська катастрофа у нас була. Але вона лише показала нестачу йоду, а не спричинила її. Сьогодні ж аварія на ЧАЕС та йододефіцит взагалі між собою не пов’язані.
"Якби діти до аварії на ЧАЕС регулярно вживали йодовану сіль, то більшість із 4 тисяч випадків раку щитоподібної залози не виникли б. Але цього не відбулося. Хоча і було відомо, що у регіоні Чорнобиля природний дефіцит йоду", - розповіла Олена Труш.
Україна має багаті землі. Але у ґрунті нашої держави, і на Чернігівщині зокрема – природний дефіцит йоду. А цей елемент потрібен для роботи щитоподібної залози.
Під час аварії на ЧАЕС відбувся викид радіоактивного йоду. "Зголоднілі" за ним щитовидні залози почали активно захоплювати йод із повітря.
Особливо постраждали діти. Вони одержали порції радіоактивного ізотопу ще й з молока та молокопродуктів.
У дітей виник ризик раку щитоподібної залози. Ті малюки, що на момент аварії отримали дозу йоду з підвищеним вмістом радіації, пізніше захворіли на рак.
Але сьогодні радіоактивний йод уже розпався, у повітрі його немає.
На Чернігівщині є інші ізотопи. Наприклад, радіоактивний стронцій, цезій, але вони не мають жодного стосунку до радіоактивного йоду. І сьогодні він не викличе рак щитоподібної залози.
Йод – як кисень
Так само як кисень, йод необхідний для нормального життя людини.
Олена Труш навела приклад: якщо 30 чоловік сидить 2 години у закритому приміщенні – їм бракує кисню. Починає боліти та паморочитись голова. Якщо люди будуть сидіти довше – почнеться кисневе голодування. Стане зовсім погано, хтось знепритомніє. А якщо перекрити кисень – люди помруть.
Так само з йодом. Йодний дефіцит будь-якого ступеню небажаний для організму. Тому що він впливає на роботу всіх органів, усіх систем і в першу чергу на роботу інтелекту.
Особливо важливо вживати достатню кількість йоду під час вагітності, годування груддю та у ранньому дитинстві – коли формується мозок.
Зв’язок між рівнем йоду і розвитком мозку і інтелекту був науково доведений ще у 80-х роках. Тоді йододефіцит мали багато країн Європи. Сьогодні вони його подолали. У першу чергу – завдяки вживанню йодованої солі.
Вражаючі цифри
Минулого року фахівці провели дослідження рівня інтелекту у дітей, які вживають достатньо йоду і тих, хто страждає на йодододефіцит.
Цифри вражаючі. За результатами досліджень, вживаючи продукти з вмістом йоду щодня, можна підняти інтелект на 10-15 одиниць. Цього достатньо, щоб перейти з категорії "нормальний" у "вище середнього" або з категорії "низький" у "нормальний" (90-110 одиниць – нормальний, 80-90 – нижче середнього, 110-120 вище).
Особливо явно видно нестачу йоду у дітей, які перебувають у інтернатах чи дитбудинках. Серед них лише 8% мали середній рівень інтелекту. А у деяких – менше 50 одиниць. Це наднизький рівень.
Діти, які перебувають у групі ризику через нестачу йоду, швидко виснажуються розумово. Точність виконання робіт знижена на 15%. Увага зникає після 2-х хвилин. Швидкість аналізу інформації на 30% нижча від дітей контрольної групи.
У підлітків старших за 16 років - порушення компенсаторних функцій, нервове виснаження. Мозок не може ні обробити інформацію, ні відновитися після навантаження.

Як захистити себе

За словами Олени Труш більшість країн позбулися йододефіциту завдяки споживанню йодованої солі.
Чому саме сіль? Бо це шлях найлегший, найдешевший і найбільш безпечний.
Можна, звичайно, йодувати молоко. Але для цього потрібне спеціальні підприємство. Можна йодувати воду. Але хто гарантує, що людина буде щодня випивати достатню кількість? Можна централізовано давати дітям антиструмін – тобто, таблетки з йодом. Проте це важко організувати і дорого коштуватиме.
Натомість, сіль – це речовина, яку ми всі вживаємо щодня. Причому у невеликій кількості. Ніхто не буде їсти одразу столову ложку солі – несмачно.
Науково доведена ефективність вживання йодованої солі. Тоді як до виробництва БАДів із вмістом йоду фахівці мають багато запитань.
Так, відзначила Олена Труш, одну із біологічно активних добавок перевірили на вміст йоду. Замість заявлених на упаковці 100 мікрограмів капсула містила всього 0,1 мкг!
Ще один аргумент на користь йодованої солі – низька ціна. Річна різниця між ціною звичайної та йодованої солі для родини – всього 1 гривня! Купити і споживати йодовану сіль може дозволити собі кожен. І не тільки родина, а я школа, дитсадок.
Поки що Україна – серед останніх у світі за рівнем вживання йодованої солі та серед перших – по йододефіциту. Росія, Білорусія, інші наші сусіди давно обігнали і пішли вперед.
Українська влада досі не ухвалила Програму подолання йододефіциту. Кабмін вважає, що проблему можна вирішити на місцевому рівні.
Поки влада свариться і бездіє – кожен може захистити себе сам. Для цього не потрібно багато грошей. Лише бажання зайти до магазину і купити пакет йодованої солі.
 Прес-служба обласної екологічної організації "Зелений світ"

                                                                    ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 954 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України