КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2019 » Березень » 8 » 8 БЕРЕЗНЯ: ХТО І КОЛИ ПРИДУМАВ, ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ СВЯТА
00:05
8 БЕРЕЗНЯ: ХТО І КОЛИ ПРИДУМАВ, ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ СВЯТА

                 8 БЕРЕЗНЯ: ХТО І КОЛИ ПРИДУМАВ, ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ СВЯТА

Сьогодні — 8 березня: хто і коли придумав, традиції та прикмети свята
  

Щорічно в багатьох країнах світу 8 березня відзначають жіночий день.

 

З чого почалося це свято і кому жінки зобов'язані його появою?

 

Історія Міжнародного жіночого дня

 

Історія цього свята починається з «маршу порожніх каструль», який влаштували 8 березня 1857 року текстильниці Нью-Йорка. Їх вимогами були поліпшення умов праці, скорочення тривалості робочого дня, рівну з чоловіками заробітну плату.

 

Через 50 років в останню неділю лютого 1908 р. жінки знову протестували на вулицях Нью-Йорка за право брати участь у виборах. Жінки знов стали вимагати виборчого голосу, виступили проти жахливих умов праці, і особливо проти праці дітей. Поліція одержала наказ розігнати демонстрацію. У хід були пущені шланги з брудною крижаною водою.

 

Через рік у цей же час жіночі демонстрації знову повторилися. А в 1910 році 8 Березня вже стало святом всіх американських жінок. Так, 8 Березня родом із США.

 

 

Слідом за США в Копенгагені (Данія) відбулася Друга Міжнародна Конференція жінок-соціалісток, де виступала головна комуністка Клара Цеткін. В її планах у цей день жінки повинні були влаштовувати мітинги і ходи, щоб залучити суспільство до своїх проблем.

Власне, Міжнародний Жіночий день став з подачі міжнародних організацій Європи. На жаль, точної дати жінки на той момент ще не встановили. І вперше Міжнародний жіночий день святкували 19 березня 1911 року в деяких країнах Європи.

 

Традиції і прикмети 8 березня

 

8 Березня стало справжнім Міжнародним жіночим днем в 1914 році. Саме тоді, коли кинута молодим чоловіком Клара Цеткін і кинута молодим коханцем Роза Люксембург придумали 8 Березня Жіночий день. Клара і Роза вибрали 8 число неспроста - тому що цифра 8 більше інших нагадує жіноче тіло.

 

 

Вже з 1975 року ООН почала 8 березня проводити Міжнародний жіночий день.

 

Це свято вважається національним і вихідним у багатьох країнах світу, і навіть у віддалених і культурно далеких африканських і азіатських країнах.

 

Тож, крім українських жінок, цей день є особливим для прекрасної половини людства з Польщі, Литви, Німеччини, Італії, Франції, Греції, Болгарії, Анголи, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаю, Конго (там свято не «міжнародних», а конголезьких жінок), Лаосу, Македонії, Монголії, Непалу, Північної Кореї і Уганди.

 

 9 березня замість 8-го

 

Хоча свято 8 березня в 2019 році сприймається більше як комуністичний пережиток, ніж справжнє вираження феміністського руху, поки що більшість українців не готова відмовлятися від святкування 8 березня. Тим не менш, у лютому 2017 року Український інститут національної пам'яті (УІНП) розробив пропозиції щодо декомунізації календаря державних свят. Замість вихідного дня 8 березня було запропоновано встановити вихідний Шевченківський день (9 березня).



 

У переліку від УІНП є свято, яке запланований як альтернатива 8 березня. Мова йде про День матері (друга неділя травня). Однак це державне свято заплановане як робочий день. Також командою УІНП запропоновано зробити ще одне свято, який може виступати як заміна 8 березня. У середині вересня може з'явитися День сім'ї, який заплановано зробити державним вихідним днем.
 

Традиції Міжнародного жіночого дня

 

Цей день прийнято відзначати в сімейному колі, з друзями або рідними. Не обійдеться свято без традиційних кольорів для представників прекрасної статі. Чоловіки намагаються приділити увагу кожній важливою жінці в його житті: мамі, сестрі, бабусі, коханої. В цей день звідусіль звучать компліменти і тости.

 

Також, нерідко в цей день жінки отримують пропозиції руки і серця, що робить цей день незабутнім.

 

За матеріалами Уніан, Укрінформ та Укрмедіа     Сайт  https://val.ua/uk

Категорія: Свята | Переглядів: 388 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України