КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Вересень » 11 » «22 і 5 тисяч гривень раніше – це велика різниця, правда?»
09:16
«22 і 5 тисяч гривень раніше – це велика різниця, правда?»
  

         «22 і 5 тисяч гривень раніше – це велика різниця, правда?»

Середня зарплата сімейного лікаря з Корюківки — 15 тисяч гривень. До окладу 7 тисяч гривень додаються гроші за пацієнтів.




Корюківські сімейні лікарі, терапевти, педіатри першими в області почали отримувати зарплату в 3-4 рази більшу, ніж раніше. Місцевий центр первинної медико-санітарної допомоги першим на Чернігівщині одержав гроші від Центру громадського здоров’я України. Вчасно уклав з ним договір. Вищі зарплати у тих медиків, у кого норма укладених декларацій. Для сімейників —1800 пацієнтів, для терапевтів — 2000, для педіатрів — 900.

— З липня отримують у середньому 15 тисяч гривень щомісяця, — говорить заступник головного лікаря Корюківського центру первинної медико-санітарної допомоги 59-річна Любов Товстоног. — У кого в пацієнтах є діти до 18 років, там буде і 16 тисяч гривень. Де одні дорослі —14. У лікарів, які мають додаткову роботу (свій комплект пацієнтів плюс наказом передається комплект лікаря, у якого відпустка), ще вища винагорода. У серпні 22 тисячі нараховано. 22 і 5 тисяч гривень раніше — це велика різниця, правда?

Першими уклали норму декларацій сімейний лікар Ірина Гордієнко, педіатр Світлана Резніченко...

— До них додалися терапевт Микола Васянович, сімейний лікар, вона ж головний лікар нашого центру Світлана Лещенко, педіатр Наталія Васянович, сімейний лікар Наталія Шматок, терапевт Володимир Гетьманчук. Повного набору нема ще в Костюк і Мергель (розмовляємо 30 серпня, — Авт.).


Любов Товстоног: «Максимум стараємося дати на зарплату»

Гроші з Центру здоров’я приходять безпосередньо на наш центр, тут ми їх і розподіляємо, — продовжує Любов Петрівна. — Умови оплати праці прописані в колективному договорі. Колективний договір приймався трудовим колективом.

Не один раз ми вже збиралися, тому що розподіл грошей вельми проблемне питання... Торкається скорочення. Воно болюче. Зараз кожен старається і курси пройти, і категорію отримати, щоб залишитися. П’ять чоловік середнього медичного персоналу в амбулаторії зрозуміли, що вони не потрібні. Хто з терапевтів на 1 липня не набрав повністю 2 тисяч, попереджені, що будуть переведені на півставки, на чверть ставки. Якщо пацієнти не йдуть до лікаря, чому ми маємо платити гроші? Працюй над собою, щоб ішли. Так було і раніше — до одного лікаря черги, до іншого — ні. Один працює в поті чола, другий встигає і каву попити, і по телефону набалакатися, на базар сходити. А оклад був однаковий. Зараз оклад 7 тисяч гривень. Плюс премії за пацієнтів, з якими укладені декларації.

— Лікарі ще до реформи переживали, як ділитимуться кошти, якщо вони треба і на опалення, і на виїзди, і на інші видатки.

— Усе прописано у колективному договорі. Стараємося більше видати на зарплату. Щоб люди побачили, що є сенс старатися. У нас зараз 89 відсотків іде на зарплату. 11 відсотків — на енергоносії, на допоміжні потреби.

— Взимку, коли включать опалення, зарплати будуть менші?

— Ні. Все враховано.

— При однаковій кількості декларацій зарплати різні. Чому?

— Крім норми, багато значить вікова структура. За дітей і пенсіонерів платять більше. Як би терапевт не старався, у сімейного лікаря зарплата буде більша. 370 гривень в рік на людину від 18 до 40 років. З ними, вважається, найменше клопоту. Найдорожчі і найтрудозатратніші — діти до 5 років. На них коефіцієнт 4. У грошах — 1480 гривень на кожну дитину за рік. Від 6 до 17 років — коефіцієнт 2,2, це 814 гривень. Від 40 до 64 років — коефіцієнт 1,2, це 444 гривні на людину. Від 65 років коефіцієнт 2, це 740 гривень. Якщо нема декларації, заклад отримує 240 гривень в рік за людину, яка відноситься до нього територіально.

— Медсестри мають відсоток від зарплат лікаря. Який?

— Початкова ставка медсестри 4 тисячі. Це більше, ніж до реформи. Плюс кожна медсестра має премію. А вона залежить від роботи лікаря. Сімейна медсестра і сімейний лікар працюють у парі. Медсестра отримує 25-30 відсотків від премії (тобто грошей за пацієнта) її лікаря. Отже, зарплата сімейної медсестри тисяч 6,5-7..

— Молодші медсестри (санітарки). їх зарплата виросте?


— У чому помінялася їх робота? Ні в чому. Зарплата лишилася такою ж, як і раніше. Але щоб покращити умови праці, почала надаватися матеріальна допомога на оздоровлення. Раз у рік до відпустки не менше 50 відсотків від посадового окладу. Десь 2 тисячі гривень. Посадовий оклад 3720 гривень. Санітарки нині мають право на отримання премій до Нового року, ювілеїв, Дня медика. Премій раніше не було.

— Якщо лікар набрав норму декларацій, доплачуватимуть за понаднормові угоди?

— Ні.

«Це чепуха»


Ірина Гордієнко: «Достойна зарплата лікаря має бути мінімум тисяча доларів»

— Як витратите свої 15 тисяч? 
— заглядаю, образно кажучи, у кишеню до сімейного лікаря корюківської амбулаторії 44-річної Ірини Гордієнко. Вона уклала 1800 декларацій.

— Не сподіваюся на 15 тисяч. Мінус податки, лишиться 12 з чимось. Так буде, кажуть, за серпень.

— Якою має бути достойна зарплата лікаря?

— Мінімум 1000 доларів (28 з половиною тисяч гривень), з огляду на наші ціни. На продукти. На комунальні — тисяч п’ять треба. На навчання — дитину на платному провчити в Києві, дати їй з собою, одягти-взути. Мені з тих грошей не залишиться нічого. 12 тисяч — це чепуха.

— Вам стало важче чи легше працювати? Може, пацієнти турбують дзвінками?

— Телефонують. Але як завжди. Раз о пів на одинадцяту дзвонили. Міжреберна невралгія. Спина боліла. Сенс того, що я порадила, якщо тих ліків дома не було? Сказала завтра в лікарню прийти.

— Ідуть на прийом пацієнти без декларацій?

— Хто хотів зі мною дружити, той уклав. Десь 500 декларацій з нашої дільниці, чоловік 500 з сіл, де немає лікарів, решта з інших дільниць. З нашої приходять, але ми вже не можемо їх взяти. Кажуть: «Так а як це ми не у вас? Ми думали, що це автоматично».


                Тамара Карченко, тижневик «Вісник Ч» №36 (1687), 6 вересня 2018 року

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 580 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України