КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Квітень » 25 » 227 тисяч жителів Чернігівщини постраждали від чорнобильської аварії
23:06
227 тисяч жителів Чернігівщини постраждали від чорнобильської аварії

227 тисяч жителів Чернігівщини постраждали від чорнобильської аварії



Чернігівщина відноситься до областей, які найбільш були уражені чорнобильським, адже відстань від АЕС до обласних кордонів складає лише 40 км. Майже вся територія регіону в різній мірі зазнала радіоактивного впливу, 7 районів області віднесені до забруднених територій. Це 246 населених пунктів, де проживає більше 110 тис. людей.

Взагалі на Чернігівщині постраждали від Чорнобильської катастрофи більше 227-ми тисяч людей, серед них майже 160 тис. дітей. Понад 5-ти тис. людей стали інвалідами, а більше 14-ти тис. є учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Однак, ця трагедія на ЧАЕС могла бути набагато страшнішою, адже слідом за першим вибухом, міг статися другий - ще більш потужний. Його прогнозованими наслідками були б руїни в радіусі 200 км від реактора, а в радіусі 800 км – мертва зона. Проте, цю загрозу відвернули пожежники з Прип’яті, Чорнобиля та чергова зміна станції, які не шкодуючи свого життя першими взяли на себе удар ядерної стихії, щоб зменшити масштаби катастрофи та врятували світ від біди.
Через кілька годин, а потім днів та тижнів для подальшої ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були задіяні десятки тисяч людей різних професій: пожежники, військовослужбовці, міліція, будівельники, транспортники, медпрацівники тощо, яких назвуть єдиним словом - ліквідаторами.

Наші співвітчизники без роздумів стали на боротьбу з грізним і небезпечним ворогом. Ціною неймовірних зусиль, власного здоров’я та життя вони зупиняли ядерну біду, що панувала над аварійним енергоблоком та далеко поширювалася за його межі. У ці суворі напружені дні вельми яскраво проявилася мужність і самовідданість, вірність обов'язку і стихійність духу українського народу.

В ліквідації Чорнобильської катастрофи брали участь 6217 пожежників з усіх куточків України, серед них 343 працівники пожежної охорони Чернігівщини. Нашим землякам довелося виконувати дуже небезпечну і складну роботу по консервації АЕС, відкачці води з-під пошкодженого реактора 4-го енергоблоку, дезактивації автотехніки, яка працювала в зоні підвищеної радіації. Також в умовах спекотної погоди вони часто виїздили на гасіння пожеж у лісах, розташованих на забрудненій радіацією території.

Одна з ланок чернігівських пожежників у складі 8-ми чоловік на чолі з Григоренком А.І. першою почала вико¬нувати спеціальне завдання по змиванню смерто¬носних графітових кусків в зоні 4-го реактора. Незважаючи на те, що понад 70% пожежників Чернігівського зведеного загону отримали дозу опромінювання значно більше допустимої і втрачали свідомість безпосередньо на бойових позиціях, проте ніхто з них не відмовився від виконання завдань і не відступив назад. Вони знали, на що йшли і чим ризикують, але розуміли і те, що це потрібно зробити, аби врятувати людство.

Чернігівські пожежники закінчили роботи в зоні Чорнобильської АЕС у червні 1986 року. Їх дії отримали високу оцінку з боку держави, 42 працівники були відзначені нагородами.

На превеликий жаль, внаслідок отримання значної дози радіоактивного опромінення, рано пішли з життя 32 наших колеги-земляки. Вічна їм пам'ять та непроминальна вдячність. Доземний уклін тим, хто вижив і донині несе в собі жахливі карби Чорнобильської катастрофи.

Щоб засвідчити людську шану всім учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи та увіковічити їх подвиг, в нашій державі створений Національний музей "Чорнобиль", написано багато книг, музичних, літературних і художніх творів, в населених пунктах споруджено сотні пам’яток, на честь ліквідаторів названі десятки вулиць. В підтвердження зазначу, що на Чернігівщині до 25-х роковин Чорнобильської катастрофи відбудуться урочисті відкриття пам’ятників у Корюківці, Новгород-Сіверському, Семенівці та пам’ятного знаку у Ладані на Прилуччині. В Чернігові на Алеї Героїв пройде Мітинг-реквієм пам’яті загиблих та померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в обласному історичному музеї відкриється виставка «Чорнобиль: минуле і сьогодення», а в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Короленка експонуватимуться книжкові виставки: «Пропусти Чорнобиль крізь серце», «Відлуння Чорнобиля: радіація і ми», «Чорнобильська трагедія і екологічні проблеми сьогодення». Крім цього, заплановано проведення багатьох інших заходів.

В пам'яті кожного українця назавжди залишаться свіжим рубцем спогади про чорнобильський апокаліпсис і ми ще не раз будемо повертатися до подій весни 1986 року. Адже для когось вона стала останньою, для когось - перекреслила всі сподівання на щасливе і безхмарне майбуття, а декому навіки зруйнувала мрії, які вже ніколи не втіляться через незадовільний стан здоров'я і фізичну слабкість.

Прес-служба УМНС в Чернігівській області.
Категорія: Право знати | Переглядів: 878 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України