КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Грудень » 6 » 10 міфів про алкоголь
01:41
10 міфів про алкоголь

 

 

10 міфів про алкоголь

Щодо корисності та деяких властивостей спиртних напоїв існує багато помилкових думок і навіть міфів. Наскільки вони відповідають дійсності?


Міф 1: За допомогою алкоголю можна швидко зігрітися

Алкогольні напої часто називають зігріваючими. Чому? Люди упевнені в тому, що спирт володіє зігріваючим ефектом. І для людини, що замерзла, ковток чого-небудь міцного – найкращі ліки.

У подібному твердженні міститься лише маленька дещиця істини. Справа в тому, що при переохолодженні допомагають приблизно 50 грамів горілки або коньяку. Вони розширюють судини і нормалізують кровопостачання внутрішніх органів. Подальші ж дози алкоголю підсилюють кровотік у шкірі. Вона червоніє, з'являється приємне відчуття тепла. Але воно дуже оманливе – адже в цьому випадку посилюється тепловіддача, і організм починає остигати ще більше. При цьому у людини зберігається суб'єктивне відчуття повного благополуччя. Отже зігріваючий ефект спиртних напоїв дуже перебільшений.

Міф 2: Алкоголь підсилює апетит

Спиртне дійсно збуджує апетит. Але появу легкого відчуття голоду провокують тільки міцні напої, та і то лише малі їх кількості. Мова йде про 20–25 грамів горілки. Вона впливає на центр насичення і активує його. Весь цей процес займає хвилин 15–20, не менше. Тому пити "для апетиту" прямо перед їжею в корені невірно. Адже за лічені секунди голод не з'явиться: на це потрібен більш тривалий час.

До того ж алкоголь перед їжею – це не вихід із положення. Спиртне буде агресивно поводитися по відношенню до слизової оболонки голодного шлунку. Він страждатиме і від соляної кислоти, вироблення якої теж посилюватиметься. В результаті можливий розвиток гастриту. Чи не дуже висока ціна за те, щоб з апетитом поїсти?

Міф 3: Алкоголь знімає стрес

Часто стомлені люди намагаються підняти собі настрій за допомогою алкоголю. Але в більшості випадків це робиться неправильно. Адже випивати треба зовсім небагато – 20-30 мл горілки або коньяку або 40 мл вина або мартіні. Такі невеликі дози знімають внутрішню напругу і допомагають розслабитися. Що, загалом, відповідає поняттю "зняти стрес".

На жаль, найчастіше з цією метою використовуються набагато більші об'єми спиртного. І тут сценарій може розвиватися двома шляхами. Перший – посилюється втома, знижується настрій, з'являється своєрідна депресія, яка тільки підсилює відчуття внутрішньої втоми. Другий – це алкогольна ейфорія, яка теж неминуче закінчується депресією. Ні у тому, ні в іншому випадку про звільнення від стресу говорити не доводиться.
Отже якщо вже позбавлятися від цієї напасті за допомогою алкоголю, то робити це треба з розумом.

Міф 4: Алкоголь підвищує працездатність

Багато хто впевнений, що під впливом алкоголю працюється легше, ніж зазвичай. Мова йде не про середню і тим більше не про важку ступінь сп'яніння, коли притупляються всі реакції і відчуття. Мається на увазі легкий ступінь, при якому активізуються розумові процеси.

Але таке відчуття абсолютно суб'єктивне, і це було недавно доведено австралійськими ученими. За допомогою дослідів вони прийшли до цікавих висновків. Виявляється, у злегка сп'янілих людей швидкість розумових і рухових реакцій дійсно може зростати. Але реакції ці часто бувають помилковими. До того ж навіть невеликі дози алкоголю викликають зниження концентрації уваги і погіршення якості умовиводів.
Таким чином, трудитися "під градусом" собі дорожче. Можливо, робота і буде виконана швидше, але в ній неодмінно з'являться різного роду помилки.

Міф 5: Алкоголь знижує артеріальний тиск

Багато гіпертоніків думають, що знизити тиск можна за допомогою алкоголю. Він, мовляв, розширює судини.

У цьому твердженні є частка істини – невеликі дози спиртних напоїв дійсно послаблюють тонус судинної стінки. Але разом з цим вони підсилюють частоту серцебиття. А артеріальний тиск безпосередньо залежить від об'єму крові, що "виштовхується" в кров'яне русло. Чим цей об'єм більший, тим тиск вищий. Тому алкоголь у жодному випадку не можна вважати ліками від гіпертонії.

Ситуація погіршується ще і тим, що багато спиртних напоїв містять біологічно активні речовини. Ці з'єднання самі по собі можуть впливати на артеріальний тиск, причому в більшості випадків несприятливо.

Міф 6: Якісний алкоголь шкоди не наносить

Будь-який алкоголь справляє на організм токсичну дію. Це зумовлено тим, що один з продуктів розпаду етилового спирту – оцтовий альдегід. Саме він і творить в організмі різні безчинства.

Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше. Адже дешеві міцні напої не проходять належного очищення, вони містять сивушні масла, які у багато разів підсилюють токсичну дію алкоголю. Те ж саме можна сказати і про напої домашнього виробництва. І начебто вода хороша використовувалася, і екологічно чисті фрукти або ягоди, а все одно напій виходить набагато шкідливішим, ніж аналогічний куплений. А все тому, що в домашніх умовах спирт очистити дуже важко.
Звичайно ж, перевагу треба надавати відомим і дорогим маркам, але не треба думати, що вони не позначаться на здоров'ї.

Міф 7: Алкоголь – ліки від простуди

Багато хто лікується від простуди горілкою – з яблуками, з медом, з чим-небудь ще. Вважається, що таке зілля і температуру знижує, і нежить зупиняє, і біль в горлі зменшує. Звідки узялося таке повір'я – ніхто не знає. Проте багато хто чомусь упевнений, що це старовинний народний рецепт і що всі наші предки лікувалися так само. Цілком можливо, що русини боролися з простудою за допомогою горілки. Важливе інше – сучасна медицина такого способу не визнає.

По-перше, імунітет "вогняна вода" жодним чином не покращує.
По-друге, спирт далеко не кращим чином позначається на запаленому горлі. Воно починає боліти після "лікування" ще більше. Отже вірити в цілющу силу горілки не треба. А ось невелику кількість підігрітого червоного вина випити можна. Воно, принаймні, володіє здатністю стимулювати імунну систему організму.

Міф 8: Пиво – це не алкоголь

Зараз багато хто думає, що раз пиво є слабоалкогольним напоєм, то воно не спричиняє здоров'ю ніякої шкоди. Це катастрофічна помилка. У пиві дійсно не дуже багато спирту. Але це абсолютно не означає, що даний напій нешкідливий. Він теж є алкогольним, а отже, викликає звикання.

Недаремно останнім часом все частіше і частіше медики говорять про так званий пивний алкоголізм. Крім того, хмільний напій дуже погано впливає на печінку і серце. Ці органи зазнають переродження і починають погано функціонувати. Враховуючи все це, у жодному випадку не можна відноситися до пива як до лимонаду. Не можна поглинати його щодня літрами. Така бездумність дуже швидко позначиться на здоров'ї.

Міф 9: Алкоголь не калорійний

Багато жінок підраховують всі з'їдені калорії. А випиті калорії не враховують. Тим часом алкоголь володіє дуже високою енергетичною цінністю, причому чим міцніше напій, тим ця цінність більша. Найбільш високий даний показник має горілка. Остання поживними властивостями не володіє, калорії привносяться тільки за рахунок спирту. Саме тому від них дуже важко позбавитися.

Трохи по-іншому справа йде з вином. Енергетична цінність цього напою частково обумовлена вуглеводами, які легко розщеплюються і легко згорають. Тому вино не так згубно позначається на зовнішності.
Проте будь-який алкоголь дуже калорійний. Це правило не знає виключень, тому перш, ніж випити, потрібно подумати не лише про своє здоров'я, але і про фігуру.

Міф 10: Треба не запивати, а закушувати

Більшість з нас упевнені, що міцні напої потрібно неодмінно закушувати. А запивати їх у жодному випадку не можна. Але і це твердження не зовсім правильне. Тут потрібно уточнити, які саме закуски маються на увазі – гарячі або холодні. Останні слабо нейтралізують спирт, він досить швидко всмоктується в кров. Те ж саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. Отже в цьому сенсі соки, компоти, морси можна поставити на один ступінь з фруктами і овочевими салатами.

Зовсім по-іншому справа йде з гарячими і жирними блюдами, наприклад супами або рагу. Ті пригнічують всмоктування етанолу, зменшують вираженість сп'яніння і тому вважаються найкращими закусками. З ними не порівняється жоден "запивон".


Категорія: Цікавинки | Переглядів: 1136 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України